Πώς θα επηρεάσει το Brexit τα ταξίδια στη Βρετανία;

brexit
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Πώς θα επηρεάσει η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ τα ταξίδια και τι προβλέπεται; Ας δούμε τι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Αν και το τοπίο είναι ακόμη θολό για το τι πρόκειται να γίνει μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Guardian και οι ειδικοί αναλύουν πώς θα επηρεάσει ενδεχομένως κάτι τέτοιο τα ταξίδια.

Η Catherine Barnard, καθηγήτρια Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αναφέρει ότι πολλά εξαρτώνται από αν η Βρετανία μπει στην «Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή», όπως η Νορβηγία. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι αλλαγές θα είναι λίγες. Αν, όμως, εισαχθεί μόνο σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, χωρίς ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και υπηρεσιών, ο τουρισμός θα επηρεαστεί. Ο τουρισμός από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περισσότερο από διπλάσιος σε σχέση με τον τουρισμό από τον υπόλοιπο κόσμο. Αν, όμως, τουρίστες από κάποια ή όλα τα ευρωπαϊκά κράτη χρειάζεται να βγάλουν visa, τότε η επιλογή για ένα ταξίδι προς τα εκεί θα αρχίσει να δυσκολεύει.

Ο Ian Cass, διευθυντής του Forum of Private Business, αναφέρει ότι ο τουρισμός και τα ταξίδια μπορεί τελικά να μην επηρεαστούν όσο φανταζόμαστε και οι επιδράσεις να έρθουν σε κάποιους τομείς της βιομηχανίας. Ενδεχομένως να υπάρξουν συνέπειες γεωγραφικά, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει υποστήριξη σε περιοχές όπως η Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι, κάτι που όμως εξαρτάται και από τα σχέδια της κυβέρνησης. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι συνέπειες στον τουρισμό θα εξαρτηθούν από την οικονομική ευρωστία της Βρετανίας.

Τέλος, ο Πάνος Κουτράκος, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου αναφέρει ότι το Brexit θα δυσκολέψει τη βιομηχανία τουρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς το να απασχολήσει εργατικό δυναμικό από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν διευθετηθούν αυτά τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εργαζόμενοι από τα ευρωπαϊκά κράτη θα υπαχθούν στους μεταναστευτικούς νόμους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να βγάλουν visa, θα υπάρχει όριο στον αριθμό συγκεκριμένων ειδών visa και άλλα που θα καταστήσουν τη διαδικασία απασχόλησης πιο αργή και ακριβή. Ακόμη, το Brexit θα μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές που με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταξίδι εκεί γινόταν πιο εύκολα με διάφορες παροχές-πακέτα και δικαιώματα.

Όπως συμφωνούν, όμως, όλοι το τοπίο ακόμη παραμένει αβέβαιο.