Τι να φάτε για να έχετε γερά δόντια;

ti-na-fate-gia-na-exete-gera-dontia

ΤΡΙΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Τα υγιή και αστραφτερά δόντια μας χαρίζουν όμορφα χαμόγελα, μας κάνουν πιο ελκυστικούς και μας δίνουν αυτοπεποίθηση. Ποιες διατροφικές επιλογές, όμως, μπορούμε να κάνουμε ώστε να τα διατηρήσουμε για πάντα;

Το σωστό βούρτσισμα, η χρήση νήματος και οι τακτικές ετήσιες επισκέψεις στον οδοντίατρό μας είναι σίγουρα οι βασικοί τρόποι για να μην καταλήξουμε κάποτε να βάζουμε τα δόντια μας σε… ποτήρι. Και η διατροφή, όμως, είναι σημαντική για κάθε κύτταρο του σώματός μας και κατ’ επέκταση για τα δόντια μας και τα ούλα μας. Για παράδειγμα, όταν καταναλώνουμε πολλές αμυλώδεις τροφές και σάκχαρα, δεν τρέφουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και την οδοντική πλάκα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την οδοντοστοιχία μας.

Όταν τα σάκχαρα ή το άμυλο που καταναλώνουμε έρχονται σε επαφή με την πλάκα των δοντιών οδηγούν στη δημιουργία οξέων, τα οποία επιτίθενται στα δόντια για περισσότερα από 20 λεπτά αφότου σταματήσουμε να τρώμε. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ζημιά στο σμάλτο, ενώ η πλάκα παράγει επίσης τοξίνες που βλάπτουν το δόντι και το κόκαλο που το στηρίζει.

Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή τροφών που συνδυάζουν σάκχαρα και άμυλο, ενώ ακόμη και το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να κάνει κακό, λόγω του ότι το σμάλτο μαλακώνει μετά την «επαφή» με τέτοιες τροφές.

Τι μπορεί, όμως, να μας «σώσει» από όλες τις παραπάνω παρενέργειες; Το σάλιο, για παράδειγμα, εξουδετερώνει τα οξέα, ενώ στα γαλακτοκομικά βρίσκουμε επίσης συστατικά με την ίδια δράση. Υπάρχουν, όμως, και άλλες διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να χαιρόμαστε τα υγιή μας δόντια για πάντα.

Τυρί: και γεύση και οδοντική προστασία

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οξέα, ενώ ταυτόχρονα υψηλή σε ασβέστιο, αποτελώντας έτσι μια εξαιρετική επιλογή για τα δόντια. Ακόμη, περιέχει καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε στο γάλα και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη στην ενίσχυση της επιφάνειας του δοντιού. Κάποιοι ειδικοί συστήνουν συγκεκριμένα (ωριμασμένη) παρμεζάνα σαν φάρμακο ενάντια στις φθορές που προκαλούνται από τα οξέα σε όσους κάνουν συχνούς εμετούς (π.χ. γυναίκες σε εγκυμοσύνη, όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ο.κ.). Άλλη μια πηγή καζεΐνης αποτελεί και το γιαούρτι, το οποίο περιέχει επίσης ασβέστιο, ωφελώντας τα δόντια.

Σέλινο: αυξάνει το προστατευτικό σάλιο

Τα περισσότερα ωμά, φρέσκα λαχανικά κάνουν καλό στα δόντια για τον απλό λόγο ότι οι φυτικές τους ίνες μας κάνουν να μασάμε περισσότερο, παράγοντας αρκετή ποσότητα σάλιου, το οποίο μας ωφελεί, όπως, είπαμε, καθώς λόγω των διττανθρακικών ιόντων που περιέχει, εξουδετερώνει τα οξέα. Πέραν αυτού, όμως, το σέλινο μπορεί να διασπάται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθαρίζει φυσικά τα δόντια. Προσθέστε το στη διατροφή σας και θα δείτε ότι στην επόμενη επίσκεψη στον οδοντίατρο τα δόντια σας θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: προστατεύει από την πλάκα

Αν και δεν θα ακούσετε πολλά θετικά για τα τεχνητά γλυκαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά, όσον αφορά την υγεία των δοντιών όμως, η ξυλιτόλη αποτελεί εξαίρεση. Αντικαθιστά τη ζάχαρη σε πολλές τσίχλες και αποτρέπει τα βλαβερά βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα να μεταβολίσουν τη ζάχαρη σε οξέα προκαλώντας φθορά στο σμάλτο. Με άλλα λόγια, το γλυκαντικό αυτό κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η σουκρόζη, η οποία τρέφει τα βακτήρια που οδηγούν σε φθορά των δοντιών και των ούλων. Συν τοις άλλοις, γενικότερα η τσίχλα διώχνει την πλάκα και τα βακτήρια από τα δόντια.

Αχλάδια: για όμορφη σιλουέτα και γερά δόντια

Τα φρέσκα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, αποτελούν άλλη μια καλή επιλογή όσον αφορά την υγεία των δοντιών, λόγω των φυτικών τους ινών που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου. Τα αχλάδια, συγκεκριμένα, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή καθώς σύμφωνα με μελέτη του 2004 το φρούτο αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τα οξέα που επηρεάζουν τα δόντια ακόμη πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλα φρούτα, όπως οι μπανάνες, τα μήλα, τα μανταρίνια και ο ανανάς. Αν είστε λάτρεις των αποξηραμένων φρούτων, καλύτερα να προσέξετε την κατανάλωσή τους, καθώς η σακχαρώδης φύση τους μπορεί να βλάψει το… χαμόγελό σας.

Σησαμέλαιο: προστατεύει το σμάλτο

Το σουσάμι, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μειώσει την πλάκα και να βοηθήσει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών. Στην αγιουβερδική ιατρική, μάλιστα, οι γαργάρες με το σησαμέλαιο είναι μια πολύ δημοφιλής τακτική και σύμφωνα με μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, το έλαιο αυτό είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ένα διάλυμα στόματος με χλωρεξιδίνη, το οποίο μειώνει την πλάκα και το συνολικό αριθμό βακτηριών - όπως προέκυψε τουλάχιστον από τα αποτελέσματα που παρουσίασε μια ομάδα έφηβων αγοριών που είχαν διαγνωστεί με ουλίτιδα και δημιουργία πλάκας. Δοκιμάστε κι εσείς το σησαμέλαιο και όλα τα παραπάνω, φροντίζοντας πάντα να περιποιείστε τα δόντια σας τακτικά και σωστά, αποφεύγοντας τα πολλά γλυκά.