Μαθήματα επιβίωσης από τον Λίαμ Νίσον

mathimata-epibiosis-apo-ton-liam-nison

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ταινία τρόμου συνδυασμένη απόλυτα με το προσωποκεντρικό δράμα του ήρωα Λίαμ Νίσον, υπόσχεται η ταινία «The Grey», με φόντο την ανάγκη για επιβίωση.

«The Grey»

Η απόμερη και χιονισμένη Αλάσκα στο background, μία καταιγίδα άνευ προηγουμένου, που εντείνει την αγωνία και στο κέντρο ένα αεροπλάνο, που συντρίβεται. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης χολιγουντιανής περιπέτειας για έναν άνισο αγώνα επιβίωσης. Όλα τελικά είναι θέμα ζωής και θανάτου, με υπερήρωες τους οκτώ επιζώντες του αεροπλάνου.

Είναι όλοι τους εργάτες από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Αλάσκα που καταλήγουν μετά από το ατύχημα στην αρκτική τούνδρα. Παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που τους περιβάλλει, συγκεντρώνουν όλες τους τις δυνάμεις και κατευθύνονται νότια, προσπαθώντας να συναντήσουν τον πολιτισμό. Μπροστά τους έχουν λίγες μόνο μέρες για να καταφέρουν να σωθούν. Και πίσω τους, μια αγέλη από θηριώδεις άγριους λύκους, που τους καταδιώκει πεισματικά.

Καθώς ο χρόνος κυλά σταθερά εις βάρος τους, οι τελευταίοι επιζήσαντες έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Η κεντρική ιδέα, ανήκει στον σκηνοθέτη της ταινίας Τζο Κάρναχαν, επηρρεασμένος ωστόσο από το διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς «Ghost Walker». Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζει «Πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό έργο επιβίωσης: αν φοβάστε τα άγρια ζώα ή τις πτήσεις θα κάνετε πολύ καιρό να συνέλθετε».

Επιτυχία της ταινίας αποτελεί η συμβολή του βραβευμένου με Όσκαρ και Εμμυ, master των ειδικών εφέ, Γκρεγκ Νικότερο, που δημιούργησε τα κινούμενα ομοιώματα των υπερφυσικών λύκων.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Τζο Κάρναχαν, βασισμένο στο διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς «Ghost Walker», παίζουν: Λίαμ Νίσον, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ, Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ, Φρανκ Γκρίλο, Τζο Άντερσον. Η ταινία προβάλλεται από την Audio Visual.