Who is Who: Whitney Houston

who-is-who-whitney-houston

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μια παγκόσμια και τεράστια αποδοχή κι επιτυχία κι ένα αναπάντεχο τέλος. Με αφορμή το πέρασμα της Whitney Houston στην αιωνιότητα, το click@Life θυμάται γνωστές και λιγότερο γνωστές πλευρές της ζωής και της καριέρας της…

Η Whitney Houston, γεννημένη στις 9 Αυγούστου του 1963 στο Newark του New Jersey, είχε οικογενειακές «ρίζες» στη μουσική βιομηχανία. Η μητέρα της Cissy Houston, έκανε δεύτερα φωνητικά για τους Elvis Presley, Mahalia Jackson, Luther Vandross και Aretha Franklin. Η ξαδέρφη της, Dionne Warwick, είναι επίσης, διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια, ενώ η Aretha Franklin μάλιστα, ήταν και νονά της Whitney.

Το παιδικό ψευδώνυμο της Whitney ήταν Nippy και της το είχε δώσει ο πατέρας της, John Houston. Κι αυτό γιατί σαν μωρό ήταν πολύ ανήσυχη και φασαριόζα και συνέχεια πετούσε από πάνω της την παιδική της κουβέρτα.

Ο πρώτος χώρος στον οποίο φιλοδόξησε να κάνει καριέρα ήταν εκείνος του μόντελινγκ. Στην εφηβεία της, την ενδιέφερε πολύ περισσότερο από τη μουσική. Ακόμη νωρίτερα από το μόντελινγκ, υποστήριζε πως ήθελε να γίνει δασκάλα.

Οι συμμαθητές της στο Γυμνάσιο γνώριζαν ελάχιστα την εκπληκτική φωνή της, αφού δεν ήταν καν μέλος της χορωδίας του σχολείου, αλλά συμμετείχε μόνο σε εκείνη της εκκλησίας.

Ήταν από τις πρώτες Αφροαμερικανές που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού Seventeen. Είχε επίσης, εμφανιστεί στις σελίδες του Glamour, του Cosmopolitan και του Young Miss, ενώ είχε παίξει και σε διαφημιστικό σποτ για την τηλεόραση.

Στα 15 της, η Houston έκανε τα πρώτα φωνητικά στη ντίσκο επιτυχία του 1978 «Life's a Party» των Michael Zager Band από το New Jersey.

Την ίδια χρονιά, η νεαρή τότε Whitney έκανε δεύτερα φωνητικά στον ύμνο της «βασίλισσας της funk» Chaka Khan «I'm Every Woman» και το 1993 διασκεύασε το κομμάτι, κατακτώντας το No 4 στο Top 100 του Billboard. Η Khan εμφανιζόταν στο βίντεο του κομματιού δίπλα στην έγκυο Whitney!

Ο Michael Jackson, ο Bobby Brown και οι άλλοι

Τον Αύγουστο του 1984, η Houston εμφανίστηκε στη σαπουνόπερα «As the World Turns» με τον Jermaine Jackson και στα μέσα των 80s είχε σχέση με το Michael Jackson. Μάλιστα, η τρυφερή μπαλάντα του τελευταίου «I Just Can't Stop Loving You» (από το άλμπουμ «Bad») το 1987, προοριζόταν αρχικά για ντουέτο μαζί της. Ωστόσο, η εταιρεία της Whitney, η Arista Records, δεν επέτρεψε τη συνεργασία. Σύμφωνα με τον παραγωγό David Gest, το ζευγάρι είχε σκεφτεί κάποτε ακόμη και το γάμο.

Όταν η Houston γνώρισε τον τραγουδιστή Bobby Brown, στα παρασκήνια των μουσικών βραβείων Soul Train Music Awards του 1989, έβγαινε ακόμη με το γνωστό κωμικό Eddie Murphy. Πριν από τον Murphy, είχε σχέση με τον σταρ του αμερικάνικου ράγκμπι, Randall Cunningham. Ωστόσο, ο έρωτάς της με το Bobby ήταν κεραυνοβόλος, και σύντομα ο Eddie… βγήκε από το κάδρο. Παντρεύτηκαν το 1992 και απέκτησαν μια κόρη, την Bobbi Kristina, στις 4 Μαρτίου του 1993, ενώ χώρισαν το 2007.

Η μεγάλη δισκογραφική της επιτυχία σε νούμερα

H Houston είναι η πλέον πολυβραβευμένη γυναίκα-ερμηνεύτρια, σύμφωνα και με το βιβλίο Guinness. Τα βραβεία της περιλαμβάνουν: 2 βραβεία Emmy, 6 βραβεία Grammy, 30 μουσικά βραβεία Billboard, 22 βραβεία αμερικάνικης μουσικής.

Το ντεμπούτο της του 1985, με τίτλο «Whitney Houston» ήταν το πιο επιτυχημένο θηλυκό ντεμπούτο στην ιστορία της μουσικής και μάλιστα, αμέσως μετά την κυκλοφορία του.

Όλες τις οι κυκλοφορίες σε δίσκους, single και βίντεο, ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 170 εκατομμύρια αντίτυπα.

Βρέθηκε 11 φορές στο No 1 των charts, με αποκορύφωμα «I Will Always Love You» που παρέμεινε 14 εβδομάδες. Είναι η μόνη καλλιτέχνης… θηλυκού γένους που κατάφερε 7 συνεχόμενα No 1 στη σειρά, από το 1985 μέχρι το 1988. Επιπλέον, τρία άλμπουμ της έμειναν στην κορυφή του Billboard 200 για συνεχόμενες εβδομάδες: το soundtrack του ‘The Bodyguard» για 20 εβδομάδες, το «Whitney Houston» για 14 και το «Whitney» για 11.

Το «I Will Always Love You», που έκανε τεράστια παγκόσμια επιτυχία, είναι στην πραγματικότητα remake παλιότερου τραγουδιού της Dolly Parton που κυκλοφόρησε το 1974.

Η άλλη Whitney

Παρά την τεράστια επιτυχία και αναγνωρισιμότητά της, ήταν «σπιτόγατα» και λάτρευε να περνάει χρόνο στο σπίτι, κάνοντας ψιλοδουλειές και «φασίνα».

Της άρεσε πολύ να «πετάγεται» ινκόγκνιτο για λίγη πίτσα σε ένα μικρό εστιατόριο κοντά στο σπίτι της στο New Jersey, ωστόσο συνήθως κατέληγε να τρώει στο αυτοκίνητό της, αφού τα μάτια των περισσότερων μέσα στο κατάστημα καρφώνονταν αυτόματα πάνω της.

Σε συνέντευξή της το 2002 στο δίκτυο ABC και την Diane Sawyer, η Houston είχε δηλώσει, στην ερώτηση για το πώς φανταζόταν το μέλλον της σε 10 χρόνια από τότε: «Να έχω αποσυρθεί από την ενεργό δράση, να παρακολουθώ την κόρη μου να μεγαλώνει και να γίνεται ένας καλός και ευσεβής άνθρωπος κι αργότερα να δω εγγόνια». Η συγκεκριμένη συνέντευξη της Whitney Houston χτύπησε τα μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης για συνέντευξη που έχουν καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ.

Είχε συμμετάσχει σε οντισιόν για το ρόλο της Sondra Huxtable στο «The Cosby Show». Είχε πάρει μάλιστα το ρόλο αλλά, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, είπε στο σκηνοθέτη Jay Sandrich ότι δε μπορούσε να δεσμευτεί με συμβόλαιο, γιατί ήταν τραγουδίστρια και έπρεπε να είναι ελεύθερη να περιοδεύει. Λεπτομέρεια; Όταν τα είπε όλα αυτά, δεν είχε καν δισκογραφικό συμβόλαιο!

Η αντιρατσιστική της δράση

Η Whitney Houston ήταν φανατική πολέμια του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής και κήρυκας της απελευθέρωσης του τότε κρατούμενου Nelson Mandela. Όσο δούλευε ως μοντέλο, αρνιόταν οποιοαδήποτε συνεργασία με πρακτορεία που έκαναν δουλειές με τη Νότια Αφρική. Το 1988, εμφανίστηκε στο Wembley του Λονδίνου, για να τιμήσει τα 70ά γενέθλια του Mandela, που βρισκόταν ακόμη τότε στη φυλακή.

Η Houston είχε γιουχαριστεί από μέρος του κοινού στα Soul Train Music Awards του 1989, καθώς πολλοί μαύροι οπαδοί της θεωρούσαν πως είχε ξεπουληθεί και είχε γίνει mainstream.

Η μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά της

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, άλλαξε άρδην η συμπεριφορά της και από το «καλό παιδί» της showbiz, άρχισε να αργεί σε συνεντεύξεις, να ακυρώνει συναυλίες και να συμπεριφέρεται παράδοξα, γεγονότα που πολλοί απέδωσαν στη χρήση ναρκωτικών.

Η Whitney Houston είχε προβεί σε αντικρουόμενες δηλώσεις, για τη χρήση κρακ από πλευράς της. Το 2002 είχε ειρωνευτεί όσους έλεγαν ότι κάνει χρήση κρακ, λέγοντας πως έβγαζε πολλά λεφτά για να καπνίζει κάτι τόσο φτηνό. Ωστόσο, σε show της Oprah Winfrey το 2009, η Houston παραδέχτηκε ότι έκανε, μαζί με τον πρώην άντρα της Bobby Brown, χρήση ναρκωτικών, μεταξύ αυτών μαριχουάνας και κοκαΐνης.

Τον Αύγουστο του 2001, η Houston υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της μουσικής –100 εκατομμύρια δολάρια για 6 albums, στα οποία θα είχε και επιπλέον δικαιώματα.

Ο ξαφνικός της θάνατος

Έφυγε από τη ζωή στα 48 της χρόνια, στις 11 Φεβρουαρίου του 2012, όταν οι συνοδοί της τη βρήκαν νεκρή στο μπάνιο του δωματίου της στο Beverly Hilton Hotel στο Beverly Hills της Καλιφόρνια και ενώ την περίμεναν στο bar του ξενοδοχείου για το pre-Grammy παρτι. Πηγές αναφέρουν πως τα αποτελέσματα ενός τυπικού check-up που είχε κάνει λίγο καιρό πριν ήταν ανησυχητικά. Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων μετά το θάνατο της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα.

Μέσα σε δύο ημέρες μετά το τραγικό της τέλος, πωλούνταν στο Amazon 14 νέα e-books που συνέγραψαν διάφοροι δημοσιογράφοι και οπαδοί μετά την ανακοίνωση του τραγικού γεγονότος! Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είχε μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι οι οπαδοί της δεν επιβράβευσαν την καπηλεία της μνήμης της.

Μια θεατρική απόδοση με μορφή musical της ταινίας «The Bodyguard» του 1992, στην οποία πρωταγωνίστησε η Whitney, αναμένεται να ανέβει μέχρι το τέλος της χρονιάς στο West End του Λονδίνου.

Οι τελευταίες ηχογραφήσεις της Whitney θα συμπεριληφθούν στην τελευταία της ταινία με τίτλο «Sparkle», που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του καλοκαιριού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ