Οι 10 πιο «άχρηστες» πληροφορίες των Όσκαρ

oi-10-pio-axristes-plirofories-ton-oskar

Πηγή: OSCARS.ORG/ Peter Dressel / A.M.P.A.S.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Πόσα μέτρα είναι αλήθεια το περίφημο...κόκκινο χαλί και ποιος υποψήφιος για το χρυσό αγαλματίδιο, έχει πάρει –επάξια- τον τίτλο του «πιο άτυχου στην ιστορία των Όσκαρ»; Αναπάντητα ερωτήματα βρίσκουν πλέον τη δική τους θέση στην ιστορία των «άχρηστων» πληροφοριών των Όσκαρ.

Κι ενώ η υφήλιος ολόκληρη ασχολείται με προβλέψεις για το αν η κυρία …Nobbs θα αρπάξει το πολυπόθητο Όσκαρ από την Σιδηρά Μέριλ Στριπ ή ο βωβός «The Artist» θα καταφέρει να μείνει στην ιστορία των Academy Awards, ως η μοναδική ταινία μη ομιλούντος κινηματογράφου, που κατατρόπωσε το Χόλιγουντ της τεχνολογίας του 3D Hugo, η ομάδα του click@Life, πρωτοτυπεί και σας παρουσιάζει τις 10 πιο «άχρηστες» πληροφορίες των Όσκαρ.

Στο νούμερο 10, βρίσκεται ο ίδιος ο θείος Όσκαρ καθώς έναν αιώνα σχεδόν μετά την...δημιουργία του ένα πέπλο μυστηρίου πλανάται ακόμα για το πώς προέκυψε το όνομα. Υπάρχουν τρεις αστικοί μύθοι γι αυτό: η πρώτη θέλει «νονά» την ηθοποιό Μπέτυ Ντέιβις η οποία μόλις είδε την …πίσω όψη του είπε ότι της θύμιζε τον σύζυγό της Harmon Oscar Nelson.

Στο ίδιο πνεύμα και η βιβλιοθηκάριος της ακαδημίας Margaret Herrick, η οποία βλέποντας το αγαλματίδιο θυμήθηκε τον θείο της τον Όσκαρ. Η τρίτη εκδοχή προέκυψε από τον αρθρογράφο Sidney Skolsky, ο οποίος του απέδωσε αυθαίρετα το όνομα επειδή ήθελε να «αναιρέσει τα προσχήματα», όπως είπε, ότι κι αν εννοούσε μ αυτό.

Νούμερο 9: Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Η τριλογία του Τζάκσον, με έμπνευση Τόλκιν, που κατέπληξε κοινό και κριτικούς και απέσπασε άπειρα βραβεία, είναι η ταινία που έχει κερδίσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας και έχει τον μακρύτερο...τίτλο.

Στο νούμερο 8, βρίσκεται η Σάντρα Μπούλοκ, η οποία κατάφερε να κερδίσει Όσκαρ και Βατόμουρο γυναικείας ερμηνείας τον ίδιο χρόνο. Το 2010 η ταινία «The Blind Side» της χάρισε το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου, ενώ μία μέρα νωρίτερα είχε παραλάβει το Χρυσό βατόμουρο για την χειρότερη γυναικεία ερμηνεία στην ταινία «All About Steve». Ιδιαίτερη προσωπικότητα καθώς παρευρέθηκε και στις δύο τελετές για να παραλάβει τα βραβεία της.

Μία θέση πιο πάνω, στο Νούμερο 7, το περίφημο «Κόκκινο χαλί». Δεν είναι και εύκολο να το διασχίσει κανείς αν υπολογίσει ότι έχει 152.4 μέτρα μήκος και κάτι παραπάνω από 10 μέτρα φάρδος. Και αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτές τις διαστάσεις εκτός των διασήμων και των συνοδών τους υπάρχουν περίπου 100 φωτογράφοι και 300 κάμερες, κάμεραμεν, ηχολήπτες και τεχνικοί κάθε είδους, το «κόκκινο χαλί» μοιάζει σαν το Σινικό Τείχος του Χόλιγουντ.

Μια ανάσα πριν την τελική πεντάδα (άχρηστη πληροφορία νούμερο 6), βρίσκεται η πρώην κυρία Cameron. Η πάλαι ποτέ σύζυγος του σκηνοθέτη του Avatar, Kathryn Bigelow, έχει καταφέρει να κλέψει λίγη από τη δόξα του- μαζί με το αγαλματίδιο αφού ήταν και αυτός υποψήφιος στην ίδια κατηγορία- καθώς θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα, που κατέκτησε το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Μάλιστα μόλις 4 έχουν προταθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία από την ίδρυση της Ακαδημίας. Bonus στην άχρηστη πληροφορία είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρώην ζευγάρι αποτελεί το μοναδικό στο είδος των ...πρώην συζύγων, που «συναγωνίστηκε» για το χρυσό αγαλματίδιο.

Η χρυσή πεντάδα

Μπαίνοντας στο χρυσό top 5, και συνειρμικά από το νούμερο 6 μάλιστα, η παραγωγή, που έκλεψε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας από το Avatar, ήταν το «The Hurt Locker», που μάζεψε 6 αγαλματίδια και μόλις και μετά βίας 21 εκ. δολάρια, ποσό δηλαδή που έφτασε μόλις το 2% των εσόδων του Avatar.

Στο νούμερο τέσσερα έχουμε δύο εκπληκτικούς ηθοποιούς. Marlon Brando και Robert De Niro, κέρδισαν Όσκαρ υποδυόμενοι τον ίδιο χαρακτήρα σε διαφορετικές ταινίες. Ο Νονός του 1972 χάρισε στον Brando το Όσκαρ Α' ανδρικού και το sequel, Ο Νονός, Μέρος 2ο του 1974 έδωσε την ευκαιρία στον δεύτερο...Vito Corleone, να φύγει από την απονομή με το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου.

Ο Marlon Brando κατέχει και την τρίτη θέση καθώς είναι ένας από τους δύο, ηθοποιούς που αρνήθηκαν να πάρουν το Όσκαρ. Γνωστός για την ευαισθητοποίησή του στο θέμα των ιθαγενών της Βορείου Αμερικής, ο Brando, έστειλε αντ’ αυτού στην απονομή μία Ινδιάνα, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της μιλώντας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου στους ιθαγενείς. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η ...ιθαγενής ήταν η ηθοποιός Μaria Cruz. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο άλλος αντιρρησίας των Όσκαρ ήταν ο George C. Scott για την ερμηνεία του στο «Patton».

Μια θέση πριν την κορυφή, ο Oscar Hammerstein, ο δεύτερος μάλιστα. Ο μοναδικός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ ενώ και το πραγματικό όνομά του είναι Όσκαρ. Μάλιστα ο Hammerstein κέρδισε δύο φορές. Για πρωτότυπη μουσική το 1941 και το «The Last Time I Saw Paris» και το 1945 για το «It Might as Well Be Spring».

And the Oscar goes to... Kevin O’Connell. Πρόκειται για τον πιο άτυχο υποψήφιο στην ιστορία των Όσκαρ. Μετρά ήδη 20 υποψηφιότητες και καμία απολύτως νίκη. Μπορεί το «The Turning Point» και «The Color Purple» να μοιράζονται τις υποψηφιότητες χωρίς νίκες, με 11 το καθένα, αλλά ο Kevin O'Connell, έχει τον τίτλο του γκαντέμη των Όσκαρ, με 20 υποψηφιότητες. Βέβαια έχει θέσει ψηλά τον πήχη καθώς μόλις το 2006 είχε φτάσει στην 18η...μη νίκη του κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του «πιο άτυχου υποψηφίου στην ιστορία του θεσμού».

Bonus: Η Hattie McDaniel, το 1940 ήταν η πρώτη αφρο-αμερικανίδα που κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος». Όταν παρευρέθηκε στα Όσκαρ για να το παραλάβει, χρειάστηκε να καθίσει σε ξεχωριστό μέρος της αίθουσας που είχε διαχωριστεί από τους λευκούς, για να παρακολουθήσει την τελετή...

ΣΟΦΗ ΖΙΩΓΟΥ