Αυτά τα εστιατόρια κάνουν τα έντομα… νόστιμα

entoma-fagito

Ακρίδες κανείς;

ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Τα έντομα είναι μια από αυτές τις πηγές πρωτεΐνης που διχάζουν όσο καμία άλλη τον κόσμο. Ίσως, όμως, έπειτα από μια επίσκεψη στα παρακάτω εστιατόρια, πολλοί να άλλαζαν γνώμη.

Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που θα μπορούσαν να φάνε ωμή καρδιά κόμπρας, αλλά να μην άγγιζαν τηγανητή ακρίδα ούτε στους εφιάλτες τους. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η εντομοφαγία αυξάνεται σε διάφορα μέρη και για πολλούς λόγους. Καταρχάς, αποτελούν μια βιώσιμη πηγή τροφής, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και περιέχουν λιγότερα λιπαρά και περισσότερο ασβέστιο. Ακόμη, είναι εύκολα στην καλλιέργεια, λόγω του ότι είναι μικρά και δεν έχουν προβλήματα αναπαραγωγής και τέλος, αν ετοιμαστούν σωστά, μπορούν να μεταμορφωθούν σε... λιχουδιές.

Υπάρχει σίγουρα μεγάλη διαφορά του να αρπάξει κάποιος ένα έντομο κάτω από ένα βράχο και να το καταβροχθίσει, από το να απολαύσει ένα περιποιημένο πιάτο με γουακαμόλε και τόπινγκ με τηγανητές ακρίδες. Αν το σκεφτείτε αλλιώς, αυτές οι μικρές ακρίδες είναι τραγανές και τόσο νόστιμες όσο οποιαδήποτε μπάρα-σνακ.

Ένα μείον των εντόμων είναι ότι δεν έχουν… ψαχνό. Τρώγοντας ένα έντομο, αυτό που παίρνει κάποιος είναι εξωτερικός σκελετός και εσωτερικά όργανα, κάτι που, η αλήθεια είναι, δεν ακούγεται και πολύ δελεαστικό. Στην κατανάλωση ενός εντόμου, όμως, πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Κι αυτή είναι ότι μπορούν να αποτελέσουν την πρωτεΐνη του μέλλοντος, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να εμπνεύσουν πολύ δημιουργικά πιάτα. Ας δούμε μερικά.

Black Ant, Νέα Υόρκη
Αυτό το trendy μεξικάνικο εστιατόριο της Νέας Υόρκης δεν είναι τόσο εντομο-κεντρικό όσο φανερώνει η ονομασία του, αλλά δίνει αρκετές ευκαιρίες στο μενού του για δοκιμή σε όσους θέλουν να πειραματιστούν με τα έντομα. Τα κοκτέιλ με αλάτι μυρμηγκιών, το γουακαμόλε με μαύρα μυρμήγκια, το tlayuda con chapulines (τραγανιστή τορτίγια με τόπινγκ σοταρισμένων ακρίδων, τυρί και φρέσκια σάλτσα) και το pollo de plaza (κοτόπουλο με πιπεριές guajillo και μυρμήγκια) είναι κάποιες από τις πιο… προχωρημένες επιλογές του.

Grub Kitchen, Pembrokeshire, Ηνωμένο Βασίλειο
Έγινε γνωστό ως το πρώτο εστιατόριο εντόμων της Βρετανίας όταν πρωτοάνοιξε και έχει ενσωματώσει τα έντομα σχεδόν σε κάθε του πιάτο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι για τους ευαίσθητους, με τα δημοφιλή του πιάτα να περιλαμβάνουν σούπα με θαλασσινά, γλυκό καλαμπόκι, λάδι βασιλικού και… ψίχουλα ακρίδας, κατσικίσιο τυρί με μυρμήγκια και κρούστα ελιάς, γρύλο με καπνιστή πιπεριά chipotle και τσίλι με μαύρα φασόλια και διάφορα άλλα, που θέλουν… ανοιχτά μυαλά στη γεύση.

Mok Maru Jong Sul Jip, Λος Άντζελες
Ένα από τα πιο δημοφιλή sports bar της κορεάτικης γειτονιάς του κεντρικού Λος Άνζτελες σερβίρει μια πικάντικη σούπα από κουκούλια μεταξοσκώληκα. Προφανώς πρόκειται για δημοφιλές φαγητό που… πίνεται στην Κορέα.

Petty Cash Taqueria, Λος Άντζελες
Οι ακρίδες chapulines εμφανίζονται ως πιάτο εκτός μενού σε αυτή τη δημοφιλή taqueria του Λος Άντζελες, σε tacos που ακούγονται αρκετά νόστιμα, με σπιτική τορτίγια καλαμποκιού, η οποία περιέχει λιωμένο τυρί, hoja santa (βότανο από την Οαχάκα του Μεξικού), γαρίδες, αβοκάντο και ολόκληρες, τραγανές chapulines.