Μύθοι και αλήθειες για τα αποσμητικά

aposmitika

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποσμητικά είναι αποτελεσματικότερα όταν η χρήση τους γίνεται σε καθαρή επιδερμίδα το βράδυ.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Η υπερβολική εφίδρωση μας φέρνει πάντα σε αμηχανία. Μόλις όμως ο υδράργυρος αρχίσει να ανεβαίνει και η μάχη με τον ιδρώτα αρχίζει, επανέρχεται το γνωστό debate. Αποσμητικά ή αντιιδρωτικά; Εξουδετέρωση ή ...συγκάλυψη της κακοσμίας; Πόσο ασφαλή ή πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη και τι οι μύθοι που τα περιβάλλουν. Από τους skingurus.

Γιατί ιδρώνουμε;
Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και η θερμοκρασία του σώματός μας είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος, ο υποθάλαμος- ο θερμοστάτης του υγιούς οργανισμού που βρίσκεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει την θερμοκρασία μας περίπου στους 37ο - σημαίνει συναγερμό και δίνει εντολή στους ιδρωτοποιούς αδένες να αναλάβουν δράση. Ο ιδρώτας που παράγεται, εξατμίζεται, ψύχεται και επαναφέρει την ισορροπία ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και το σώμα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και κάθε φορά που η εσωτερική θερμοκρασία μας αυξάνεται εξαιτίας επίπονης σωματικής άσκησης ή έντονων συνθηκών στρες. Η φυσιολογική αυτή διαδικασία δεν θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της κακοσμίας. Ενώ ο ιδρώτας που παράγεται από τους εκκρινείς αδένες στο σύνολο της επιφάνειας του δέρματος, είναι κατά κανόνα άοσμος-αποτελείται κατά 99% από νερό και άλατα-, ο ιδρώτας των αποκρινών αδένων που βρίσκονται σε «κλειστές» περιοχές όπως είναι οι μασχάλες, διασπάται από τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται εύκολα σε θερμό και υγρό περιβάλλον και αποκτά ιδιάζουσα οσμή. Το πρόβλημα της κακοσμίας πολύ συχνά επιτείνουν η ψυχολογική μας κατάσταση, οι ορμονικές διαταραχές, η μελανίνη που παράγει το σώμα, η λήψη φαρμάκων και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε. 

Έλεγχος ή κάλυψη;
Στην αγορά των καλλυντικών, η υπερβολική εφίδρωση όπως και η κακοσμία αντιμετωπίζονται με δύο βασικές κατηγορίες προϊόντων, τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά. Τα πρώτα, περιέχουν ενεργά συστατικά, κυρίως όμως άλατα αλουμινίου τα οποία ρυθμίζουν την έκκριση του ιδρώτα φράζοντας για 3-4 ημέρες τους ιδρωτοποιούς αδένες (το 60% περίπου). Τα δεύτερα, δεν σταματούν την εφίδρωση αλλά έχουν αντιβακτηριδιακή δράση λόγω της αιθανόλης που περιέχουν ή απλώς εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές με άρωμα. Η διάκριση αυτή δεν είναι πάντα ξεκάθαρη καθώς κυκλοφορούν προϊόντα που συνδυάζουν την αποσμητική με την αντιιδρωτική δράση.

Τα αποσμητικά σε μορφή roll-on είναι πιο αποτελεσματικά από τα σπρέι και τα στικ, έστω κι αν έχουν την ίδια σύνθεση.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα αποσμητικά είναι αποτελεσματικότερα όταν η χρήση τους γίνεται σε καθαρή επιδερμίδα το βράδυ –όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη και η παραγωγή ιδρώτα μικρότερη- και επαναλαμβάνεται το επόμενο πρωί. Δεν έχουν πάντως όλες οι μορφές αποσμητικών έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Τα αποσμητικά σε μορφή roll-on είναι πιο αποτελεσματικά από τα σπρέι και τα στικ, έστω κι αν έχουν την ίδια σύνθεση.

Μύθοι και αλήθειες
Τα αποσμητικά προϊόντα έχουν κατηγορηθεί όσο λίγα καλλυντικά για την “επικίνδυνη” δράση τους. Μολονότι οι αποδείξεις στηρίζονται συνήθως σε κάποιες αόριστες έρευνες, η κινδυνολογία που αναπτύσσεται -συνήθως μέσω διαδικτύου-προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά (antiperspirants) «παγιδεύουν» τις τοξίνες στον οργανισμό.
Αλήθεια: Το 95% των τοξινών αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και των νεφρών. Ο ιδρώτας αποτελεί δευτερεύον δίκτυο αποβολής τοξινών. Ο κύριος ρόλος του είναι να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος . Από την άλλη, οι ιδρωτοποιοί αδένες της μασχάλης δεν ξεπερνούν το 1% από τα 2,5 εκατομμύρια αδένων που βρίσκονται σε όλο το σώμα. Απλώς στην περιοχή αυτή ο ιδρώτας γίνεται αντιληπτός γιατί δεν μπορεί να εξατμιστεί εύκολα.

Μύθος: Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια: Το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο έχει δηλώσει κατηγορηματικά από το 2002 ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο από τη συσσώρευση επικίνδυνων ουσιών και τοξινών στον ιστό του μαστού. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μάρκες απέσυραν προληπτικά τα «ύποπτα» parabens από τη σύνθεση των προϊόντων τους.

Μύθος: Τα αντιιδρωτικά προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες, ανιχνεύθηκαν άλατα αλουμινίου (ένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά των αντι-ιδρωτικών) στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ, η παρουσία τους ωστόσο δεν συνδέθηκε με τα αίτια εμφάνισης της νόσου. Και στην περίπτωση αυτή αρκετές εταιρίες απέσυραν προληπτικά τα άλατα αλουμινίου από τις συνθέσεις των προϊόντων τους. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο BfR της Γερμανίας ζήτησε να μπουν όρια στη χρήση αλάτων αλουμινίου από τα αντιιδρωτικά και συνιστά τη χρήση απλών αποσμητικών μετά το ξύρισμα ή όταν υπάρχει ερεθισμός της επιδερμίδας.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες της μασχάλης δεν ξεπερνούν το 1% από τα 2,5 εκατομμύρια αδένων που βρίσκονται σε όλο το σώμα. 

Tip: Οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες τη μέρα που θα κάνουν μαστογραφία να μην χρησιμοποιήσουν αντιιδρωτικό ή αποσμητικό γιατί υπάρχει κίνδυνος τα συστατικά τους που μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, να διαβαστούν κατά λάθος από τις ακτίνες Χ ως ανωμαλία ή βλάβη του μαστού.

Πηγή: www.skingurus.gr