Ασκήσεις ενδυνάμωσης στη θάλασσα

gumnastiki-thalassa

Η επαφή με τη θάλασσα είναι μια καλή ευκαιρία για εκγύμναση με τον πιο ευχάριστο τρόπο. 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Πέρα από χαλάρωση και άντληση θετικής ενέργειας, οι εξορμήσεις στην παραλία μπορούν να συνδυαστούν με κολύμπι και ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυοσκελετικού και καρδιοαναπνευστικού μας συστήματος. Ο φυσιοκοθεραπευτής προτείνει.

Το κολύμπι και η επαφή με το νερό, κατά γενική παραδοχή, είναι ευεργετικά για την ψυχή και τον οργανισμό μας. Το σώμα μας έχει ισχυρό δεσμό με το νερό ακόμα, πριν έρθουμε στη ζωή, μιας και το περιβάλλον που βρισκόμαστε ως έμβρυα είναι καθ' όλα υδάτινο. Η επαφή με το υγρό στοιχείο προσφέρει στο σώμα μας αισθητικά ερεθίσματα -περιφερικά, τοπικά και κεντρικά- μέσω του νευρικού συστήματος, με τον κάθε οργανισμό να ανταποκρίνεται διαφορετικά, σύμφωνα με τις ατομικές του ανάγκες.

Απο έρευνες έχει αποδειχτεί οτι οι επιδράσεις της εμβύθισης, της άνωσης και της υδροστατικής πίεσης είναι πολύ ευεργετικές στα οιδήματα, στους αρθρικούς πόνους, σε μυοσκελετικά προβλήματα  όπως φυσικά και στην βελτίωση της αιμάτωσης. Ενδεικτικά, σε κακώσεις των άνω άκρων κινητοποιούμε τα χέρια μας μέσα στο νερό ενώ πατάμε στον βυθό, αρχικά κάνοντας απαγωγές, προσαγωγές, κάμψεις και εκτάσεις αγκώνα, περιστροφές καρπών, μίμηση αθλητή του μποξ (κάνοντας μπουνιές εναλλάξ) και φυσικά ελεύθερες ενεργητικές κινήσεις χαλάρωση. Όλα αυτά με το νερό να καλύπτει το ύψος των ώμων. Σταδιακά μπορούμε να κάνουμε τις παραπάνω ασκήσεις χωρίς να πατάμε στον βυθό.

 Σε οξείς τραυματισμούς των κάτω άκρων το πρόγραμμα των ασκήσεων καλό θα είναι να ξεκινάει σε βάθος έτσι ώστε η φόρτιση να είναι μικρότερη. Αργές και ήρεμες κινήσεις αρχικά με μικρό εύρος που σταδιακά θα αυξάνεται. Απαγωγές, προσαγωγές, κάμψεις γονάτων μικρής διάρκειας ενώ σταματάμε όταν αρχίσουμε να κουραζόμαστε και σε περίπτωση που αισθανθούμε πόνο.

Κάθε ευκαιρία για κίνηση είναι ευεργετική για το σώμα. 

Για άτομα που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα ή για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο αποκατάστασης, μπορούν να εκτελέσουν το εξής πρόγραμμα σε σετ των 10 επαναλήψεων. Ο Ντατσής ΧάρηςΦυσικοθεραπευτής, ακόμη συμβουλεύει:              

  • Βάδισμα. Βαδίστε γρήγορα μέσα στην θάλασσα με το νερό να καλύπτει τους ώμους για 5-10 λεπτά με τα χέρια σταυρωτά στο στήθος ή με λυγισμένους τους αγκώνες. Εν συνεχεία δοκιμάστε να κάνετε 8άρια. Η συγκεκριμένη άσκηση ενδυναμώνει κυρίως τον τετρακέφαλο, τον γαστροκνήμιο, τον γλουτιαιο αλλά και τους μύες της κοιλιάς.
  • Άρση με τεντωμένο σκέλος. Τεντώστε το ένα χέρι σας μπροστά και προσπαθήστε να το ακουμπήσετε στο αντίθετο τεντωμένο πόδι. Επαναλάβετε εναλλάξ και για τα δυο πόδια. Κύριες μυϊκές ομάδες που ενδυναμώνουν με την άσκηση αυτή είναι οι πλάγιοι κοιλιακοί, ο τετρακέφαλος, οι προσαγωγοί και οι γλουτιαίοι.
  • Αντίθετος σταυρός. Ανοίξτε τα χέρια πλάγια σε θέση απαγωγής με τα πόδια κλειστά και σχεδόν ενωμένα. Εναλλάξ κατεβάστε τα χέρια σας ενώ ταυτόχρονα κάντε απαγωγή στα πόδια σας. Με αυτή την άσκηση εδυναμώνουμε τους μύες των ώμων, της πλάτης για τα άνω άκρα και τους απαγωγούς και προσαγωγούς για τα κάτω άκρα.

 

Αν συντρέχουν λόγοι, αποφεύγουμε τις κινήσεις που μπορεί να μας προκαλέσουν τραυματισμούς. 

Αρκετές έρευνες μας έχουν πληροφορήσει ότι ασθενείς με αρθρίτιδα, ινομυαλγία, Σ.Κ.Π (Σκλήρυνση Κάτα Πλάκας) ευεργετούνται αρκετά θετικά σε ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο νερό. Το ήπιο κολύμπι και οι καθημερινές ασκήσεις μάσα στο νερό βελτιώνουν την αιμάτωση, ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα και πάνω απ' όλα πρόσφερουν άριστη ψυχολογική βοήθεια που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.  Μην ξεχνάτε πως έχουμε τη δυνατότητα να περπατήσουμε στην άμμο με πολύ καλά αποτελέσματα για την ισορροπία, τη σταθερότητα και την αντοχή.  Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή τους πριν εκτελέσουν το πρόγραμμα ασκήσεων στο νερό. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.

Ντατσής Χάρης
Φυσικοθεραπευτής