Δέκα λόγοι για να επισκεφθείτε τη Βιέννη

deka-logoi-gia-na-episkeftheite-ti-bienni

ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Χρόνια σχεδιάζατε να την επισκεφθείτε. Να λοιπόν, που ήρθε η ώρα. Ετοιμάστε βαλίτσες, πάρτε μαζί σας ζεστά ρούχα (το κρύο είναι λιγάκι τσουχτερό στην Αυστρία…) και επισκεφθείτε την πιο αρχοντική, κοσμοπολίτικη και… πολιτισμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης!

Από τη μία έχετε δει τη «Μελωδία της ευτυχίας» με την χαρωπή Τζούλι Άντριους (πρώην καλόγρια και νυν νταντά) να χοροπηδά και να τραγουδά σε καταπράσινα βουνά και απέραντα λιβάδια! Από την άλλη, όλο και κάποιο επεισόδιο της σειράς «Πριγκίπισσα Σίσσυ» με την αξέχαστη Ρόμι Σνάϊντερ στον ομώνυμο ρόλο, θα έχετε πετύχει στην τηλεόραση, όπου η θλιμμένη Σίσσυ, περνά τις μελαγχολικές της ώρες σε τεράστια παλάτια αξεπέραστης χλιδής. Αυτό είναι λοιπόν η Βιέννη;

Αυτά και άλλα πολλά απαρτίζουν τη Βιέννη, μια πόλη που αν την επισκεφθείτε με αφετηρία την χαοτική Αθήνα, θα σας φανεί σα να ταξιδέψατε στον… Παράδεισο. Τεράστια, καταπράσινα πάρκα στο κέντρο της πόλης, ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους (καθώς τα περισσότερα «κρύβονται» στα αναρίθμητα υπόγεια γκαράζ, επιβλητικά παλάτια, σημαντικά μουσεία, ανυπέρβλητα έργα Τέχνης, ιστορικά καφέ, υπέροχα γλυκά, υποδειγματικές δημόσιες συγκοινωνίες και..και.. και…

Επειδή, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατον να σας μεταφέρουμε την αίσθηση, που μας άφησε το ταξίδι μας στη Βιέννη, ιδού ένα top-10 της πόλης, που λάτρεψε η πριγκίπισσα Σίσσυ και σίγουρα θα λατρέψετε και εσείς.

Hofburg: πριγκίπισσα Σίσσυ (part 1…)

Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στην υπέροχη Βιέννη, θα διαπιστώσετε την απίστευτη εμμονή των Βιεννέζων με την πριγκίπισσα Σίσσυ. Η μορφή της αποτυπώνεται σε σοκολατάκια, μπλουζάκια, λικέρ, γκοφρέτες και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ξεπεράστε το αρχικό σοκ και εξερευνήστε τους βαθύτερους λόγους της «πριγκιπο-μανίας» με μια επίσκεψη στο παλάτι Hofburg, που ήταν και τα χειμερινά ανάκτορα της θλιμμένης πριγκίπισσας –και κατόπιν αυτοκράτειρας.

Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε σε ένα πραγματικό παλάτι. Χώροι απίστευτης χλιδής, χρυσοσκάλιστα έπιπλα, ολομέταξες κουρτίνες, βαρύτιμα χαλιά, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και όλα αυτά που συνθέτουν ένα «παλάτι» βρίσκονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια σας. Στο μουσείο πλέον Hofburg, θα μάθετε, που περνούσε τις ώρες του ο αυτοκράτωρ Φραγκίσκος-Ιωσήφ παίρνοντας αποφάσεις για το μέλλον της τότε Αυστρο-Ουγγαρίας και που η Σίσσυ δοκίμαζε νέα φορέματα (!), ενώ πληρώνοντας ξεχωριστό εισιτήριο μπορείτε να επισκεφθείτε και ξεχωριστές συλλογές από τις πορσελάνες και τα πολύτιμα ασημικά του παλατιού. Στο ίδιο-πελώριο-κτίριο, στεγάζεται και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης (πραγματικά εντυπωσιακή, αξίζει να την επισκεφθείτε), η αίθουσα με τη συλλογή των Αυτοκρατορικών θησαυρών καθώς και η περίφημη Ισπανική Σχολή Ιππασίας με τις εντυπωσιακές επιδείξεις ειδικά εκπαιδευμένων αλόγων.

Tip: αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση να επισκεφθείτε όλες τις συλλογές του μουσείου-παλατιού, εκδώστε το ενιαίο-φθηνότερο-εισιτήριο, που σας επιτρέπει πρόσβαση παντού καθώς τα ξεχωριστά εισιτήρια θα σας κοστίσουν ακριβότερα.

Info: www.hofburg-wien.at .

H LIMITED EDITION ΤΗΣ NESPRESSO ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΠΑ ΣΑΣ 

Schönbrunn: πριγκίπισσα Σίσσυ (part 2…)

Όχι, δεν τελειώσαμε με τα καμώματα της θλιμμένης πριγκίπισσας. Η Σίσσυ, όταν έμπαινε η Άνοιξη, ανέβαινε στις αυτοκρατορικές άμαξες και εγκατέλειπε τα χειμερινά ανάκτορα Hofburg για να πάει στα θερινά ανάκτορα Schönbrunn! Σε απόσταση περίπου 15 λεπτών από τον κεντρικό σταθμό τρένων της Βιέννης (Westbahnhof), θα βρεθείτε στα εντυπωσιακά θερινά ανάκτορα, που βρίσκονται στα περίχωρα της Βιέννης.

Αρκεί μόνο μια ματιά στο εξωτερικό του παλατιού, για να εντυπωσιαστείτε. Τεράστιο σε μέγεθος και ασύγκριτο σε χλιδή και πολυτέλεια, το Schönbrunn, αποτελούσε το «ταπεινό» εξοχικό των Αυτοκρατόρων της Αυστρίας. Μαζί με τους πραγματικά ανεπανάληπτους κήπους του, το Schönbrunn, ανακηρύχθηκε από την Unesco, ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Προετοιμαστείτε για αρκετό… περπάτημα στα περίπου 40 δωμάτια που είναι ανοιχτά για το κοινό-και σκεφθείτε, πως δεν έχετε δει ούτε το 3% του παλατιού που διαθέτει συνολικά 1.441 δωμάτια (αλλά δεν είναι-ευτυχώς-όλα επισκέψιμα)! Δώστε έμφαση στα διαμερίσματα της Μαρίας-Θηρεσίας, όπου ο Μότσαρτ σε ηλικία 6 ετών (!) έδωσε το πρώτο του κονσέρτο καθώς και στα δωμάτια του Κάιζερ και της Σίσσυ. Αν ο καιρός (και τα ήδη κουρασμένα πόδια σας…) το επιτρέπουν, κάντε και μια βόλτα στους περίφημους κήπους καθώς και στη συλλογή με τις αυτοκρατορικές άμαξες, που βρίσκεται δίπλα στο παλάτι.

Tip: Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας πρώτα από τους κήπους και κατόπιν- και μετά από ένα απαραίτητο διάλειμμα- εξερευνήστε το εσωτερικό του παλατιού. Αν επιλέξετε το αντίστροφο, θα είστε τόσο κουρασμένοι, που μάλλον θα… παραλείψετε τους κήπους!

Info: www.schoenbrunn.at .

Belvedere: ένα παλάτι που στεγάζει θησαυρούς

Τα ογκώδη, επιβλητικά κτίρια είναι ίσως το πιο κοινό χαρακτηριστικό της Βιέννης. Ένα ακόμη τέτοιο, είναι και το πρώην ανάκτορο Belvedere, που απέχει ελάχιστα από τη Βιέννη και σήμερα στεγάζει πολύτιμα έργα τέχνης και μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής. Περιπλανηθείτε στις αίθουσές του και θαυμάστε από κοντά αυθεντικά έργα των Κλιμτ, Κοκόσκα και Σίλε. Στον ίδιο χώρο, στεγάζονται κάθε φορά ενδιαφέρουσες συλλογές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Tip: αναζητήστε πριν την είσοδό σας στο Belvedere, το κατατοπιστικό φυλλάδιο, που θα σας ενημερώσει για όλες τις παράλληλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, έτσι ώστε να μην χάσετε όσες σας ενδιαφέρουν.

Info: www.belvedere.at .

Museums Quartier: η «γειτονιά» της τέχνης

Φανταστείτε ένα μοναδικό «σύμπλεγμα» μουσείων, στην καρδιά της Βιέννης, που στεγάζει δεκάδες πολιτιστικές δραστηριότητες. Εκθέσεις ζωγραφικής, προβολές ταινιών, μοναδικές συλλογές έργων τέχνης, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών δρώμενων κ.α. αποτελούν την πολύχρωμη «ρουτίνα» της πιο ενδιαφέρουσας «γειτονιάς» της Βιέννης.

Tip: άνετα και αναπαυτικά, αθλητικά παπούτσια-θα καταλάβετε γιατί….

Info: www.mqw.at .

Καθεδρικός Ναός Αγ. Στεφάνου: δείτε τη Βιέννη από ψηλά

Χτίστηκε το 1147 και για αρκετά χρόνια υπήρξε το υψηλότερο κτίριο της Ευρώπης, με ύψος που φθάνει τα 137 μέτρα! Ένας μοναδικός καθεδρικός ναός που αποτελεί ορόσημο της αρχοντικής Βιέννης, θα αποτελέσει σίγουρα σταθμό του ταξιδιού σας καθώς βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Ίσως πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα δείτε ένα τόσο περίεργο κτίσμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής με πανύψηλη οροφή και ιδιαίτερα επικλινή στέγη. Θαυμάστε τις λεπτομέρειες του εσωτερικού του και αν δεν πάσχετε από υψοφοβία, ανεβείτε στα υψηλότερα σημεία της στέγης, από όπου θα απολαύσετε μια μοναδική άποψη της Βιέννης από ψηλά!

Tip: αν βρεθείτε Κυριακή πρωί στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, μπορεί να είστε αρκετά τυχεροί και να παρακολουθήσετε από κοντά μια ανεπανάληπτη, Κυριακάτικη λειτουργία…

Prater: όταν η Βιέννη παίζει…

Βιέννη δεν σημαίνει μόνο μουσεία και τέχνη. Σημαίνει και διασκέδαση. Ο λόγος για το Prater, το μεγαλύτερο ψυχαγωγικό πάρκο της πόλης με την περίφημη «ρόδα», που θα σας σηκώσει κοντά 200 (!) μέτρα από το έδαφος και θα δείτε τη Βιέννη, όπως δεν την είχατε φανταστεί…. Η περίφημη αυτή «ρόδα», κατασκευάστηκε το 1897, ως φόρος τιμής για τα 50 χρόνια μοναρχίας του Φραγκίσκου-Ιωσήφ και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα προσφέροντας ώρες κεφιού και διασκέδασης σε Βιεννέζους και μη. Τρενάκια, αμαξάκια και διάφορα άλλα «λιλιπούτεια» μεταφορικά μέσα βρίσκονται στη διάθεσή σας για να γυρίσετε το απέραντο πάρκο ενώ και κάθε άλλου είδους παιχνίδια λούνα-πάρκ σας περιμένουν για να διασκεδάσετε.

Tip: η γενική είσοδος στο Prater είναι δωρεάν. Μέσα όμως, θα πληρώνετε ξεχωριστά κάθε παιχνίδι-δραστηριότητα.

Info: www.prater.at .

Heuriger: η Βιέννη διασκεδάζει (και πίνει…)

Αφήστε κατά μέρος την Τέχνη και τα επιβλητικά μουσεία της Βιέννης και ανακαλύψτε την εύθυμη και διασκεδαστική πλευρά της. Ο λόγος για τα … Grinzing και Heuriger , όπου το πρώτο είναι ένα μαγευτικό χωριό στο βόρειο τμήμα της Βιέννης και το δεύτερο τα πιο ονομαστά καπηλειά της Αυστρίας! Στα υπέροχα και ατμοσφαιρικά αυτά μαγαζιά με τη ζωντανή μουσική εμπνευσμένη από τη βαυαρική παράδοση, θα φάτε ζυμωτό ψωμί, χωριάτικα λουκάνικα, υπέροχα τυριά, μεζέδες της βαυαρικής κουζίνας και άφθονη μπύρα. Και όλα αυτά σε τιμές απίστευτα χαμηλές!

Tip: Μην φοβηθείτε να παραγγείλετε αρκετά πιάτα-οι τιμές δεν «θυμίζουν» Ελλάδα-ευτυχώς…

Central Café: έναν café mélange, παρακαλώ….

Λειτουργεί αδιάκοπα στο ισόγειο του Palais Ferstel από το 1876. Έκτοτε, εκεί χτυπά η «καρδιά» της Βιεννέζικης διανόησης καθώς στα τραπεζάκια του απόλαυσαν τον καφέ τους, ορισμένες από τις μεγαλύτερες μορφές της κουλτούρας και του πολιτισμού. Ο Σίγκμουντ Φρόϋντ, ο Λέο Τρότσκι και πολλοί άλλοι κατά καιρούς είχαν μετατρέψει το Central σε καθημερινό «στέκι» τους ενώ και σήμερα, στους υπερπολυτελείς χώρους του, μια μοναδική αίσθηση μποέμικης κουλτούρας περιβάλλει τον χώρο.

Tip: παραγγείλετε βιεννέζικο καφέ mélange και συνοδεύστε τον με κάποιο από τα υπέροχα γλυκά του μυθικού ζαχαροπλαστείου. Κοιτάξτε έξω από το παράθυρο, τη ζωή στην πόλη ακούγοντας τον πιανίστα να παίζει Strauss….

Info: www.palaisevents.at/cafecentral.html?&L=1 .

Stadpark: ένα πάρκο που κρύβει εκπλήξεις!

Η Βιέννη είναι μια καταπράσινη πόλη. Τεράστια, καλοδιατηρημένα πάρκα, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη προσφέροντας ανάσες δροσιάς και χαλάρωσης στους Βιεννέζους-που ζουν σε μια παραδεισένια πόλη. Μην σας φανεί περίεργο, που θα δείτε πολλούς από αυτούς να ξεκουράζονται διαβάζοντας στα παγκάκια των πάρκων ή να ξαπλώνουν στο γκαζόν, απολαμβάνοντας τις ευεργετικές ακτίνες του ήλιου! Στο Stadpark, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και το «χρυσό» άγαλμα του Στράους, μιας ακόμη εμβληματικής μορφής της Βιέννης.

Tip: «Χαθείτε» μέσα στο καταπράσινο Stadpark και ανακαλύψτε τα αγάλματα-μνημεία πολλών προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τη ζωή της Βιέννης, όπως του Σούμπερτ, του Στράους, του Μότσαρτ καθώς και του Αυτοκράτορα Φραγκίσκου-Ιωσήφ.

9+ 1 λόγοι για να επισκεφθείτε τη Βιέννη

Επειδή το top-10, φθάνει στο τέλος του και τα μνημεία ή τα αξιοθέατα της Βιέννης είναι ακόμη αναρίθμητα, δεν θα σας προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένα, αλλά θα σας δώσουμε μερικούς ακόμη λόγους (ήδη θα έχετε πολλούς…), για να επισκεφθείτε τη Βιέννη. Ο λόγος λοιπόν για το ρολόι Anchor που κατασκευάστηκε το 1911 και έκτοτε χτυπά κάθε μεσημέρι με «παρέλαση» από πρωτότυπες μινιατούρες, το Εθνικό Θέατρο που στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1741, το «γυάλινο» Haas House, ένα κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που πάνω του καθρεφτίζεται ο καθεδρικός του Αγ. Στεφάνου, την υπαίθρια αγορά του Naschmarkt που «ζει» από τον 16ο αιώνα, το Secession, δημιούργημα «αιρετικών» καλλιτεχνών του ρεύματος της «Απόσχισης» στις αρχές του 20ου αιώνα.

Θέλετε και άλλα; Το KunstHaus, ένα αλλόκοτο σύμπλεγμα κτιρίων, του αρχιτέκτονα Hundertwasser, θα σας μεταφέρει στη Βιέννη της πρωτοπορίας, το σπίτι του Μότσαρτ και του Σίγκμουντ Φρόϋντ, που έχουν μετατραπεί σε μουσεία, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, τα μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Καλών Τεχνών, η περίφημη τούρτα Sacher, που συσκευάζεται σε ειδικό ξύλινο κουτί για να την πάρετε μαζί σας στο ταξίδι και δεκάδες άλλα μικρά ή μεγαλύτερα, θα αποθηκευθούν για χρόνια στη «φωτοθήκη» του μυαλού σας. Και αν αυτά δεν σας φθάνουν, πεταχτείτε μέχρι το μαγευτικό Σαλτσμπουργκ, που απέχει περίπου 300 χλμ. από τη Βιέννη, απόσταση που με το τρένο μπορείτε να καλύψετε σε 3 ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε τον Αυστριακό Οργανισμό Τουρισμού: www.austriatourism.com .

Χρήσιμα:

•Στη Βιέννη θα φθάσετε αεροπορικώς από Ελλάδα (διάρκεια απευθείας πτήσης περίπου 2,5 ώρες) με τις εταιρείες: Aegean Airlines ( www.aegeanair.com ) και Austrian Airlines ( www.aua.com ). Εναλλακτικά, μπορείτε να πετάξετε και με άλλες εταιρείες αλλά με ενδιάμεσο σταθμό.

•Οι τιμές των ξενοδοχείων της Βιέννης, δε διαφέρουν ιδιαίτερα από την Αθήνα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά φθηνότερα. Κάντε την αναζήτησή σας στο www.viennahotelsonline.com ή στο www.booking.com και φροντίστε να κλείσετε ξενοδοχείο κοντά σε μετρό καθώς οι αποστάσεις μέσα στην πόλη είναι αρκετά μεγάλες.

•Στην πόλη θα βρείτε πληθώρα προγραμμάτων-παραστάσεων που απευθύνονται αποκλειστικά σε τουρίστες και όπου καλλιτέχνες με παραδοσιακές στολές ερμηνεύουν κομμάτια Στράους, Μότσαρτ, Μπαχ κ.α. Συνήθως στα πακέτα αυτά περιλαμβάνεται και φαγητό και ποτό. Οι τιμές τους είναι λιγάκι «τσιμπημένες» και μπορεί να μην σας ικανοποιήσει το «τουριστικό» αποτέλεσμα. Για πιο αυθεντικές μουσικές εμπειρίες, επιλέξτε μια παράσταση στην Όπερα της Βιέννης.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]