Ian Curtis: 38 χρόνια από τον θάνατο ενός μεγάλου μουσικού μύθου

ian-curtis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2018

Σαν σήμερα πέθανε ο Ian Curtis και εμείς ξεδιπλώνουμε μερικές αθέατες πλευρές ενός χαρισματικού αλλά ιδιαίτερα προβληματικού ανθρώπου που στα 24 του κατάφερε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα της ροκ κουλτούρας.

1. Γεννήθηκε στο Μάντσεστερ το 1956. Από πολύ μικρός είχε ήδη δείξει την κλίση του προς τα γράμματα και τις τέχνες καθώς έγραφε στίχους και ποιήματα, ενώ και οι επιδόσεις του στο σχολείο ήταν πολύ καλές. Με εμφανή κλίση προς το performance, στο πρώτο του stunt ως παιδί έκανε ένα παρακινδυνευμένο κόλπο πηδώντας από την οροφή ενός γκαράζ έχοντας ως προστασία ένα κράνος, με αποτέλεσμα να καταλήξει χτυπημένος και μελανιασμένος.

2. Αν και ως έφηβος είχε εμμονή με τη μουσική, δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τους δίσκους που ήθελε ούτε τα τσιγάρα και τα ποτά που του άρεσε να απολαμβάνει καμιά φορά. Έτσι, συχνά επικεπτόταν τη γειτονική αγορά του Macclesfield και έκλεβε δίσκους κρύβοντάς τους κάτω από το γκρι μεγάλο παλτό του.

3. Ως νεαρός, είχε συχνά αναγκαστεί να προσφέρει «κοινωνικές υπηρεσίες» στα πλαίσια ενός σχολικού προγράμματος. Δείχνοντας από μικρός τα δείγματα της αυτοκαταστροφικής τάσης του, κάθε φορά που επισκεπτόταν τους ενοίκους ενός οίκου ευγηρίας, συνήθιζε να κλέβει τα ναρκωτικά τους χάπια και να τα μοιράζεται με τους φίλους του. Μάλιστα, μια φορά έφτασε στο σημείο να κάνει πλύση στομάχου λόγω υπερβολικής δόσης.

4. Όταν αποφοίτησε, ο Curtis σκόπευε να μετακομοίσει στο Λονδίνο κι έτσι, όταν έπεσε στο χέρι του μια αγγελία που ζητούσε νεαρούς άντρες, ταξίδεψε ως εκεί για συνέντευξη. Τελικά, η θέση ήταν αυτή του gigolo που θα αναλάμβανε να «διασκεδάσει» ώριμες κυρίες.

5. H πρώτη του επίσημη δουλειά ήταν στον φυσικό του χώρο, σε δισκοπωλείο, ενώ για κάποιο διάστημα εργάστηκε και ως δημόσιος υπάλληλος.

6. Παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 19 ετών τη συνομήλική του Deborah Woodruff, η σχέση του με την οποία εξελίχθηκε ιδιαίτερα προβληματική.

7. Μετά από μια συναυλία των Sex Pistols στο Μάνστεστερ το 1976, ο Ian Curtis αποφάσισε να γίνει μουσικός. Λίγο καιρό μετά, γνώρισε τον κιθαρίστα Bernard Sumner και τον μπασίστα Peter Hook και μαζί ίδρυσαν τους Joy Division. Συμπτωματικά, είχαν παρακολουθήσει και οι τρεις την ίδία συναυλία των Sex Pistols εκείνο το βράδυ στο Μάντσεστερ.

8. To Joy Division ήταν το όνομα που προέκυψε λόγω των νομικών κωλυμάτων που αντιμετώπισαν για το πρώτο τους όνομα, Warsaw (από το τραγούδι του David Bowie “Warsawa”).

9. Το 1977 έκαναν το πρώτο τους live όταν άνοιξαν μια συναυλία των Buzzcocks στο Electric Circus. Τον επόμενο χρόνο υπέγραψαν με τη νεοσύστατη τότε ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Factory Records, που έγραψε ιστορία στο βρετανικό ροκ.

Το εμβληματικό εξώφυλλο του "Unknown Pleasures"

10. Οι δύο αριστουργηματικοί δίσκοι που κυκλοφόρησαν οι Joy Division (“Unknown Pleasures”, 1979 και “Closer”, 1980) γέννησαν το μουσικό ρεύμα της post punk, που αν και φέρει στοιχεία της punk είναι λιγότερο οργισμένο και περισσότερο εσωστρεφές.

11. Παρά την επιτυχία του ντεμπούτου δίσκου τους “Unknown Pleasures”, ο Curtis ήταν πάντα σφιγμένος οικονονικά. Συχνά μάλιστα αναλάμβανε να καθαρίσει το κτίριο του studio μτά την ηχογράφηση προκειμένου να βγάλει έξτρα χρήματα.

12. Mια φορά, ο Curtis έγραψε ένα υβριστικό γράμμα στον “Mr Manchester, Tony Wilson (δημοσιογράφος, μάνατζερ κι ένας εκ των πέντε ιδρυτών της Factory), προσπαθώντας να του τραβήξει την προσοχή και να τους δώσει λίγο τηλεοπτικό χρόνο στο BBC. Στο γράμμα τον αποκαλούσε μπάσταρδο επειδή δε τους έβγαζε στον αέρα. Τελικά, το κόλπο έπιασε και ο Wilson τους άφησε να παρουσιάσουν on air το “Shadowplay” και το “She’s Lost Control”.

13. Ο Ian Curtis είχε μια παράξενη αλλεργική αντίδραση στις φωτεινές, ηλιόλουστες μέρες. Έτσι, κάθε φορά που εκτίθετο στον ήλιο για πολλή ώρα, τα χέρια του κοκκίνιζαν και πρήζονταν, καταλήγοντας να μοιάζουν σαν ένα υπερμεγέθες ζευγάρι λαστιχένια κόκκινα γάντια. Ακούγοντας τη βαριά, απόκοσμη φωνή του και τους σκοτεινούς, εσωστρεφείς και απαισιόδοξους στίχους του, θα έλεγε κανείς πως μέχρι και το σώμα του αντιδρούσε στο φως.

14. Γνωστός για την ιδιαίτερη σκηνική παρουσία του πάνω στη σκηνή (απότοκος της επιληψίας από την οποία έπασχε), ένα βράδυ που τραγουδούσε εκστασιασμένος τράβηξε μερικά ξύλινα πλακάκια από το stage και τα πέταξε προς το κοινό, ενώ μια άλλη φορά «έριξε ένα ποτήρι μπύρας πάνω στη σκηνή, αυτό έγινε κομμάτια κι εκείνος άρχισε να κυλιέται ανάμεσα στα σπασμένα θραύσματα γυαλιού, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μια βαθειά πηγή 25 πόντων στο μπούτι του» θυμάται ο Peter Hook.

15. Η προβληματική προσωπικότητα του Curtis μαστιζόταν από προβλήματα προσωπικά αλλά και υγείας (επιληψία). Λίγο πριν κλείσει τα 24, στις 18 Μαΐου 1980, πήρε ένα καλώδιο και κρεμάστηκε μέσα στην κουζίνα του σπιτιού του στο Μάκλσφιλντ, ακούγοντας το “The Idiot” του Iggy Pop. Λίγες μέρες μετά, κυκλοφόρησε το “Love Will Tear Us Apart”, το τραγούδι-ορόσημο των Joy Division.

16. Οι Joy Division διαλύθηκαν την μέρα του θανάτου του Curtis, όπως είχαν συμφωνήσει πως θα κάνουν στην περίπτωση που κάποιος εγκαταλλείψει το συγκρότημα (ή πεθάνει). Τα επιζώντα μέλη δημιούργησαν τους New Order.

17. Οι καλλιτέχνες που επηρρέασαν τον Ian Curtis μουσικά και σκηνικά ήταν οι Lou Reed, Jim Morisson, Iggy Pop και David Bowie.

18. Πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του Curtis αποκαλύφθηκαν στο βιβλίο της χήρας του, Deborah, “Touching from a distance” που κυκλοφόρησε το 1996. Εκεί, η Deborah Curtis αποακάλυψε διάφορες άγνωστες πλευρές του, από την ασθένεια και τη νοσηλεία του μέχρι το ειδύλλιο που είχε αναπτύξει με τη Βελγίδα δημοσιογράφο Annik Honoré. Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε και η αυτοβιογραφική ταινία “Control: The Ian Curtis Film” του 2007. Κινηματογραφικά, έχουμε δει κομμάτια της ζωής του και στο ντοκιμαντέρ “24 Hour Party People” που πραγματεύεται την άνοδο και την θεαματική πορεία μέχρι την πρώτη της Factory Records.

Facebook Page / Ian Curtis

19. Στη σύντομη μουσική καριέρα του ο Ian Curtis έγινε είδωλο, επηρεάζοντας μεγάλους μετέπειτα μουσικούς και συγκροτήματα όπως ο Robert Smith των Cure, ο Curt Cobain, ο John Frusciante και oι Radiohead.

20. Οι U2 έγραψαν το τραγούδι  “A Day without me” που μιλά για την αυτοκτονία του Ian Curtis, ενώ ο Bono που ήταν τεράστιος θαυμαστής του, είχε πει για τον Curtis πως αν ζούσε θα ήταν το κορυφαίο όνομα της σύγχρονης ροκ.

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]