Θυμόμαστε τα highlights των Muse λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία

muse2 Muse
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Αυτό το Σάββατο, στο πλαίσιο του Ejekt Festival, θα απολαύσουμε ένα συγκρότημα που προσφέρει ένα από τα καλύτερα live shows στον πλανήτη, μια μοναδική συναυλιακή εμπειρία, που κανένας μουσικόφιλος δεν πρέπει να χάσει. Ας θυμηθούμε τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία των μοναδικών Muse.

- Οι Muse σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90 από τους παιδικούς φίλους Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme και Dominic Howard. Το αρχικό τους όνομα ήταν Gothic Plague και αρκούνταν στο να διασκευάζουν γνωστά τραγούδια. Αργότερα όμως, ο Bellamy ήθελε να αρχίσουν να γράφουν το δικό τους υλικό.

- Το επόμενο όνομά τους ήταν Rocket Baby Dolls και οι επιρροές τους προέρχονταν από το glam rock. Με αυτό το όνομα κέρδισαν και έναν τοπικό διαγωνισμό συγκροτημάτων. Το 1994 αποφάσισαν να παρατήσουν τις σπουδές τους και τις δουλειές τους και να ασχοληθούν μόνο με το συγκρότημά τους, που στο μεταξύ είχε αλλάξει πάλι όνομα και πλέον λεγόταν Muse.

- Μετά από μερικές συναυλίες στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ κίνησαν την προσοχή ενός ατζέντη που ήθελε να συνεργαστεί μαζί τους. Το αποτέλεσμα ήταν το “Muse EP” και αργότερα το “Muscle Museum EP” τα οποία απέσπασαν πολύ καλές κριτικές από τον βρετανικό μουσικό Τύπο.

- Μετά από αρκετές περιπέτειες, ταξίδια και γνωριμίες, το ντεμπούτο τους album, “Showbiz” κυκλοφόρησε το 1998. Το ύφος τους ήταν μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα επιθετικό και άγριο, με τη σπαρακτική ερμηνεία του Bellamy να ξεχωρίζει. To “Origin Of Symmetry” που ακολούθησε, είχε περισσότερους πειραματισμούς στον ήχο, αφού για τη μουσική του χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και εκκλησιαστικά όργανα. Ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν και η διασκευή του “Feeling Good”.

Instagram / Muse

- Η μεγάλη καταξίωση για τους Muse όμως, ήρθε με το «Absolution» του 2003, που πήγε κατευθείαν στο νούμερα ένα των βρετανικών charts. Πολλά τα singles που ξεχώρισαν από αυτό το album, όπως το “Time Is Running Out”, “Hysteria” και “Sing for Absolution”. Από τις μικρές σκηνές είχαν μεταπηδήσει πια στα μεγάλα festivals του πλανήτη, με αποκορύφωμα την εμφάνισή τους στο Glastonbury.

- Το 2006 ήταν η χρονιά του τέταρτου album τους με τίτλο “Black Holes And Revelations”, για το οποίο άντλησαν έμπνευση από την πολιτική κατάσταση και την επιστημονική φαντασία. Το “Starlight” αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αφού παιζόταν παντού. H περιοδεία για την προώθηση του album τους ήταν άκρως επιτυχημένη, αφού πέρασαν σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου, κάνοντας μια στάση και στη χώρα μας και αφήνοντας το κοινό με ανοιχτό το στόμα. Οι συναυλίες τους πια αποτελούν εμπειρία, με ειδικά εφέ που βγάζουν μάτι και ήχο που σου παίρνει τα αυτιά.

Facebook Page / Muse

- Τρία χρόνια μετά, κυκλοφόρησαν το “Resistance”, του οποίου την παραγωγή είχαν αναλάβει οι ίδιοι εξ ολοκλήρου. Στο ίδιο ύφος με τα προηγούμενα, αλλά με ακόμα πιο «επικό» χαρακτήρα και επαναστατικούς στίχους, το album ήταν μία ακόμη νίκη στο ενεργητικό τους. Εκτός από τη δική τους τουρνέ, κατά την οποία έπαιξαν στο Glastonbury και το Coachella, συνόδευσαν και την “360 Tour” των U2, σε πολλούς σταθμούς της περιοδείας των Ιρλανδών.

- To 2012 ήρθε το έκτο τους album, “The 2nd Law”. Το album ήταν υποψήφιο για καλύτερο rock album στα βραβεία Grammy, ενώ μπήκε στη λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς του περιοδικού Rolling Stone. Για το album γράφτηκε ότι πλέον οι Muse μπορούσαν να χρησιμοποιούν στοιχεία από μπάντες όπως οι Radiohead, οι Led Zeppelin και οι Queen, κάνοντας τα υπόλοιπα συγκροτήματα του stadium rock να φαντάζουν τόσο μικρά, ενώ κάποιοι χαρακτήρισαν το album, ως ένα αντίστοιχο μιας ταινίας blockbuster, που μπορεί να μην είχε βαθύτερα μηνύματα, είχε όμως πολλά και πλούσια ειδικά εφέ. Παρόλα αυτά το φανατικό πρώτο κοινό των Muse, τους είχε αποτινάξει, θεωρώντας τους πλέον ακραία εμπορικούς και μακριά από αυτό που είχαν να δώσουν όταν πρωτοξεκίνησαν.

Instagram / mattbellamy

- Καθόλου δεν φαίνεται όμως να πτοούνται οι Muse από αυτό, έχοντας ξεκάθαρα πλέον αποφασίσει να δίνουν το βάρος τους στα συγκλονιστικά live, τα εθιστικά radio friendly rock hits, και να γίνουν ένα από τα πιο περιζήτητα live acts παγκοσμίως. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και για το έβδομο album τους “Drones”, που κυκλοφόρησε πέρσι. Είναι ένα concept album, που ακολουθεί τη ζωή του πρωταγωνιστή σε ένα δυστοπικό περιβάλλον και τη μεταμόρφωση του σε ανθρώπινο drone. Παρότι οι κριτικές δεν ήταν εγκωμιαστικές, το “Drones”, κέρδισε το βραβείο Grammy για το καλύτερο rock album της χρονιάς.

- Με αφορμή την παγκόσμια περιοδεία τους, θα τους δούμε ξανά στη χώρα μας, αυτό το Σάββατο 23 Ιουλίου. Όσοι τους έχουν δει ζωντανά ξέρουν ότι θα ζήσουν ξανά ένα φαντασμαγορικό rock show. Για αυτούς που θα τους δουν πρώτη φορά, ετοιμαστείτε να μαζεύετε τα σαγόνια σας! 

Ροζίνα Αράπη