Οι πιο φιλόξενες χώρες στον κόσμο για...μετανάστες

oi-pio-filoksenes-xores-ston-kosmo-giametanastes

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Αν είστε από εκείνους που θέλουν να αναζητήσουν την τύχη τους σε μια άλλη χώρα και να κάνουν μια νέα αρχή, ίσως θα θέλετε να ξέρετε πόσο φιλόξενο θα είναι τα μέρος που θα πάτε. Δείτε τι αποκαλύπτει μια έρευνα της τράπεζας HSBC.

Λένε ότι όσοι μεταναστεύουν στον Καναδά, τις Βερμούδες ή τη Νότια Αφρική, δεν ξαναγυρνάνε πίσω, ή δε θέλουν να ξαναγυρίσουν. Αυτές είναι οι χώρες όπου είναι πιο εύκολο για έναν ξένο να συναναστρέφεται με τους ντόπιους, να μάθει τη γλώσσα, να προσαρμοστεί στην κουλτούρα του τόπου και να ενταχθεί στην κοινωνία, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην έρευνα International's Expat Explorer survey, που έκανε η τράπεζα HSBC, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 2011.

Ο Καναδάς ψηφίστηκε ως η πιο φιλόξενη χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν ότι μπόρεσαν εύκολα να έχουν φιλικές σχέσεις με τους ντόπιους. Στις Βερμούδες και τη Νότια Αφρική, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%.

Για να προσδιορίσει τις πιο φιλόξενες χώρες του κόσμου, το Forbes εξέτασε τα αποτελέσματα της έρευνας, σε τέσσερα θέματα: την ικανότητά για φιλία με τους ντόπιους, την επιτυχία στην εκμάθηση της τοπικής γλώσσας, την ικανότητα για την ενσωμάτωση στην κοινότητα και την ευκολία προσαρμογής στη νέα κουλτούρα. Τα αποτελέσματα; Δέκα χώρες που είναι έτοιμες να μας υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες…

1. Καναδάς

Οι εκπατρισμένοι εδώ, συνήθως ενσωματώνονται εύκολα στην τοπική κοινωνία, σύμφωνα με την έρευνα της HSCB, με το 45% να ισχυρίζεται ότι βγαίνει με ντόπιους φίλους, όσο και με ομογενείς συμπολίτες - το υψηλότερο ποσοστό στο σύνολο 25 χωρών.

2. Bερμούδες

Όσοι έχουν μετεγκατασταθεί στην παλαιότερη αποικία της Μεγάλης Βρετανίας (με τις παραδεισένιες παραλίες), αναφέρουν σχετική ευκολία με την τοπική γλώσσα και τον πολιτισμό.

3. Νότια Αφρική

Μια πολυπολιτισμική χώρα, η οποία φαίνεται πως είναι φιλόξενη και καλά οργανωμένη για την υποδοχή των αλλοδαπών.

4. ΗΠΑ

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ευκολία στην εκμάθηση της τοπικής γλώσσας και η προσαρμογή στην τοπική κουλτούρα είναι τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ έρχονται στις πρώτες θέσεις, ως προορισμός για ξένους - παρά τη χαμηλή βαθμολογία στην οργάνωση οικονομικών και υγείας.

5. Αυστραλία

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του να μεταναστεύσει σε αυτό το τεράστιο νησί-χώρα-ήπειρο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η ευκολία προσαρμογής στη χώρα.

6. Ισπανία

Για το σύνολο των θεμάτων που ανέλυσε η έρευνα, η Ισπανία σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία -ειδικά όσον αφορά στους ντόπιους φίλους, τα ψώνια, το φαγητό, τον πολιτισμό και τη γλώσσα- γεγονός που υποδηλώνει ότι από τη στιγμή που κάποιος ξένος εγκατασταθεί εκεί, αισθάνεται πως μπορεί να συμμετέχει ενεργά στις κοινότητές της χώρας.

7. Γαλλία

Η χώρα αυτή πήρε υψηλή βαθμολογία όσον αφορά στη φιλοξενία, με τους μετανάστες να βρίσκουν απολαυστικό το τοπικό φαγητό και τον πολιτισμό, τα οποία την καθιστούν μία από τις πιο φιλικές, πλούσιες πολιτιστικά και με πολλά θετικά στοιχεία, χώρες.

8. Ηνωμένο Βασίλειο

Αν και δε σημείωσε μεγάλη βαθμολογία όσον αφορά στην ποιότητα ζωής (με θέματα όπως τα πολυπληθή αστικά συστήματα μεταφορών), το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται γενικά φιλόξενη χώρα για να προσαρμοστεί κανείς και να κάνει φιλίες με τους ντόπιους.

9. Μαλαισία

Όσοι έχουν εγκατασταθεί εκεί, θεωρούν πως είναι σχετικά απλό να ενσωματωθούν στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της χώρας, ένα μείγμα μαλαισιανού, κινεζικού και ινδικού πολιτισμού.

10. Γερμανία

Παρά τις δυσκολίες που συναντά κάποιος ξένος σε αυτή τη χώρα, να κάνει φίλους και να μάθει τη γλώσσα, όσοι έχουν εγκατασταθεί εδώ αναφέρουν ότι προσαρμόστηκαν εύκολα, με το 46% να δηλώνει ότι απολαμβάνει την ψυχαγωγία και την τοπική κουζίνα.

Στη έρευνα της HSBC συμμετείχαν 4.127 άτομα σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2010. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τις χώρες υποδοχής τους σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, την ανατροφή των παιδιών και τη συνολική τους εμπειρία. Επειδή οι χώρες με λιγότερους από 30 ερωτηθέντες κρίθηκαν στατιστικώς ασήμαντες, τα ευρήματα προέκυψαν από συνολικά 25 χώρες.