Tα 7 «καλά» της γιόγκα για την υγεία μας

yoga
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Η γιόγκα είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες, σαν ένα σύστημα για πρόληψη, τη διατήρηση και διόρθωση της υγείας με οφέλη στο νοητικό, το ψυχικό και το σωματικό επίπεδο. Δείτε πώς…

Αν και το πιθανότερο είναι να έχετε ακούσει τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία μας, πολύ πιθανό είναι να μην την έχετε δοκιμάσει ακόμη. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στο πώς η υγεία και η ευτυχία μας ευνοούνται από αυτή την ιδιαίτερη μορφή άσκησης.

Αισιοδοξία

Υπάρχει κάτι που κάνει έναν γιόγκι ευτυχισμένο: μία ώρα asanas -μια ακολουθία από όρθιες, καθιστές και στάσεις ισορροπίας, αυξάνει τα επίπεδα του αμινοξέος GABA (τα χαμηλά επίπεδά του συνδέονται με την κατάθλιψη) του εγκεφάλου κατά 27%, σε σύγκριση με μια σιωπηλή ομαδική ανάγνωση, έδειξαν διάφορες μελέτες.

Όχι πια πόνος στην πλάτη

Ξεχάστε τους πόνους χαμηλά στην πλάτη. Όσοι αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα και έκαναν δύο 90λεπτά μαθήματα γιόγκα την εβδομάδα για περίπου έξι μήνες, σημείωσαν υποχώρηση του πόνου κατά 56%, σύμφωνα με μελέτη. Όσοι ακολουθούσαν θεραπείες για τον πόνο, όπως φάρμακα ή φυσιοθεραπεία, σημείωσαν μείωση μόνο κατά 16%. Η γιόγκα βελτιώνει τη στάση του σώματος και ενισχύει τους μυς της πλάτης, κρατώντας τον πόνο μακριά, λένε οι ερευνητές.

Ποιοτικός ύπνος

Όσοι έπασχαν από προβλήματα αϋπνίας, κοιμήθηκαν 15 λεπτά γρηγορότερα και μία ώρα περισσότερο κάθε βράδυ, μετά από δύο μήνες μιας 45λεπτης προπόνησης γιόγκα καθημερινά πριν τον ύπνο. Ερευνητές πιστεύουν ότι η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώνουν, καθιστώντας ευκολότερο τον ύπνο. Τρεις εβδομαδιαίες συνεδρίες κάθε μέρα, μπορεί επίσης να βοηθήσουν να κοιμάστε πιο βαθιά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Καλύτερο sex

Μπορείτε να ενισχύσετε τη διάθεσή σας για σεξ, κάνοντας asanas καθημερινά, σύμφωνα με μελέτη του Journal of Sexual Medicine. Μια σχέση αγάπης: η γιόγκα βοηθά στη μείωση του άγχους, επίγνωση του σώματος και ακόμα επιταχύνει την απελευθέρωση ορμονών. Όλο αυτό μεταφράζεται σε μια ώθηση στη λίμπιντο και καλύτερο σεξ. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε καθημερινά γιόγκα, δύο ώρες την εβδομάδα μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Υψηλή αυτοπεποίθηση

Η γιόγκα μπορεί να αποτελέσει το «εισιτήριο» για να αγαπήσετε το σώμα σας, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα τακτικά, δήλωσαν ικανοποίηση με το σώμα τους κατά 20% περισσότερο από εκείνες που έκαναν αερόμπικ, παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν υγιές βάρος. Το «μυστικό» μπορεί να είναι ότι η γιόγκα «ζητά» να εναρμονιζόμαστε με το πώς αισθάνεται το σώμα σας και τι μπορεί να κάνει και όχι το πώς φαίνεται.

Τόνωση από την κορυφή μέχρι τα νύχια

Οι έξυπνοι γιόγκι γνωρίζουν ότι τα βάρη δεν είναι ο μόνος τρόπος για να σμιλέψουμε το σώμα μας. Η γιόγκα είναι προπόνηση δύναμης, σύμφωνα με τους ειδικούς. Χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας για να μετακινηθούμε από στάση σε στάση και σε ορισμένες στάσεις, σηκώνουμε κάθε κιλό του. Για εξασφαλισμένη σύσφιξη, επικεντρωθείτε σε asanas που σμιλεύουν τους μυς.

Αίσθηση ηρεμίας

Διώξτε μακριά το άγχος! Οι γυναίκες που έκαναν γιόγκα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για δύο ή περισσότερα χρόνια, απελευθέρωσαν 41% λιγότερες κυτταροκίνες (ένας τύπος πρωτεΐνης) που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακοδιάθετοι σε σχέση με τους αρχάριους γιόγκα, έδειξε μια μελέτη του Psychosomatic Medicine.