Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το διαβήτη τύπου 2

diabitis-sagxaro-diatrofi-metritis-sagxarou

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τον διαβήτη είναι να αλλάξει την δίαιτα του και να χάσει βάρος.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα. Μπορεί να “χτυπήσει” ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Tα πρώτα συμπτώματα του διαβήτη είναι ήπια. Σχεδόν ένας στους τρεις που πάσχει από διαβήτη τύπου 2 δεν το γνωρίζει. Με το χρόνο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι η αυξημένη αίσθηση της πείνας και δίψας, η συχνοουρία καθώς και απότομη αλλαγή βάρους. Αργότερα, καθώς ανεβαίνει το ζάχαρο στον οργανισμό κάποιου, μπορεί να έχει συχνά πονοκέφαλο, θολούρα και κόπωση. Ένας στους τρεις που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίσει, επίσης, σεξουαλική δυσλειτουργία. Τα πιο σοβαρά και έντονα συμπτώματα, όπως η έντονη φαγούρα, κοψίματα ή πληγές που αργούν να επουλωθούν και συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, είναι ο λόγος που αποφασίζει κανείς να καταφύγει στον γιατρό.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τον διαβήτη είναι να αλλάξει την δίαιτα του και να χάσει βάρος.

Πέραν από τους γενετικούς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να εμφανιστεί ο διαβήτης, ο τρόπος ζωής παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λιπαρών και επεξεργασμένων φαγητών και γλυκών, καθώς και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι δυνατόν  να προκαλέσουν την εμφάνιση του διαβήτη.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς τον διαβήτη είναι να αλλάξει την δίαιτα του και να χάσει βάρος. Εδώ χρειάζεται η συμβουλή ενός διαιτολόγου για να βρει την κατάλληλη δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να περιορίσει τους υδατάνθρακες (ψωμιά, μακαρόνια κτλ), το λίπος και τις πρωτεΐνες. Πέρα από την αλλαγή στη δίαιτα, ο διαβητικός θα πρέπει να αλλάξει κακές συνήθειες και να αθλείται.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων είναι δυνατόν  να προκαλέσουν την εμφάνιση του διαβήτη.

Μην ανησυχείτε, όμως, δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνετε θαμώνας σε κάποιο γυμναστήριο. 30 λεπτά περίπου άσκησης κάθε άλλη μέρα αρκεί για να μειώσετε το λίπος και ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Και φροντίσετε να μειώσετε το στρες στην καθημερινότητα σας. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις διαβήτη υπάρχουν, βέβαια, και φαρμακευτικές αγωγές.