Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Όλα όσα θα δούμε στην κατηγορία «Μουσική και Φιλμ»

sid-and-nancy-documentary1

Η πολύκροτη σχέση του Sid Vicious και της Nancy Spungen σε μια επετειακή προβολή 30 ετών

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Madonna, Beatles, Sid and Nancy, Rolling Stones και πολλά ακόμα μουσικά ντοκιμαντέρ μάς καλούν σε ένα ταξίδι στις άγνωστες και πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μουσικής ιστορίας.

Κάθε Σεπτέμβριο, το σινεφίλ κοινό της Αθήνας δίνει ραντεβού με το πιο αγαπημένο μεγάλο φεστιβάλ της πόλης. Ο λόγος φυσικά για τις Νύχτες Πρεμιέρας που φέτος γίνονται 22 κι έρχονται με άλλον αέρα (και νέα κεφαλή) για να μας ξεναγήσουν για ακόμη μια χρονιά στον φανταστικό κόσμο της έβδομης τέχνης, συστήνοντάς μας τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές και ξένες πρεμιέρες, την καλύτερη σοδειά του ανεξάρτητου κινηματογράφου, σκανδαλιστικές μεταμεσονύχτιες προβολές, αφιερώματα σε μεγάλους κινηματογραφιστές, ειδικές προβολές, ντοκιμαντέρ καθώς και ό,τι συμβαίνει στην εγχώρια παραγωγή ταινιών μικρού μήκους (μια κατηγορία που έχει εξελιχθεί σε θεσμό).

Ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα του φεστιβάλ είναι φυσικά και η κατηγορία Μουσική & Φιλμ, η οποία και μας προτείνει κάθε χρόνο τα πιο ετερόκλητα μουσικά είδη, καλλιτέχνες και νέες μουσικές τάσεις, τιμώντας ταυτόχρονα θρυλικούς μουσικούς και αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της μουσικής ιστορίας. Πάμε να δούμε τί μας επιφυλάσσει το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στη συγκεκριμένη ενότητα:

Διαγωνιστικό τμήμα

EAT THAT QUESTION: FRANK ZAPPA IN HIS OWN WORDS / ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ: Ο ΦΡΑΝΚ ΖΑΠΑ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ 
Σκηνοθεσία: Τόρστεν Σούτε

Θεωρούσε τον εαυτό του «έναν φυσιολογικό τύπο με γυναίκα, παιδιά και πολλούς απλήρωτους λογαριασμούς». Ολοι εμείς ξέρουμε, ωστόσο, ότι ο Φρανκ Ζάπα υπήρξε μια από τις πιο αναρχικές και επαναστατικές φιγούρες της μοντέρνας μουσικής, κι αυτή είναι η ταινία που του αξίζει: ένα ατίθασο οπτικοακουστικό κολάζ, φτιαγμένο από χιλιόμετρα αρχειακού υλικού και οκτώ ολόκληρα χρόνια έρευνας, το οποίο κατορθώνει να χωρέσει σε μιάμιση ιλιγγιώδη ώρα τα εντυπωσιακά θραύσματα ζωής και καριέρας ενός αμετανόητου ταραξία της ποπ κουλτούρας.

Trailer

HIRED GUN / ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΙ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ
Σκηνοθεσία: Φραν Στράιν

Οι session μουσικοί που είναι υπεύθυνοι για το 80% των δίσκων που κυκλοφορούν στην Αμερική βγαίνουν επιτέλους από τη σκιά και στέκονται περήφανα μπροστά στους προβολείς. Μεταξύ καταιγιστικών σόλο και γκρουβάτων ρυθμών, μάθετε πώς δημιουργήθηκαν ύμνοι όπως το «Beat It» του Μάικλ Τζάκσον, ακούστε τι συνέβη στον Οζι Οσμπορν και τους μουσικούς του μετά τον θάνατο του τεράστιου Ράντι Ρόουντς και ταξιδέψτε πίσω στις μέρες που μεσολάβησαν από τον τραγικό θάνατο του θρυλικού Κλιφ Μπάρτον των Metallica. Με τους Αλις Κούπερ, Τζέισον Νιούστεντ, Πινκ, Στιβ Βάι, Ρομπ Ζόμπι κ.α.

Trailer

BANG! THE BERT BERNS STORY / ΜΠΕΡΤ ΜΠΕΡΝΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΤΑΚΙΑ
Σκηνοθεσία: Μπρετ Μπερνς, Μπομπ Σαρλς
Γνωρίζετε, ασφαλώς, τα θρυλικά τραγούδια «Twist and Shout», «Piece of My Heart» και «Brown Eyed Girl». Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι τον εμπνευστή τους: έναν από τους σπουδαιότερους δισκογράφους της δεκαετίας του '60, ο οποίος μέσα σε μόλις επτά χρόνια πρόλαβε να υπογράψει 51 επιτυχίες διεθνούς ακτινοβολίας. Τώρα ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ανακαλύψετε τον Μπερτ Μπερνς και την περιπετειώδη ζωή του, όπως συμπυκνώνεται μαζί με την ιστορία της αμερικανικής ποπ, ροκ και σόουλ μουσικής μέσα σε μιάμιση συναρπαστική ώρα.

GARY NUMAN: ANDROID IN LA LA LAND / ΓΚΑΡΙ ΝΙΟΥΜΑΝ: ΕΝΑ ΑΝΔΡΟΕΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Στιβ Ριντ, Ρομπ Αλεξάντερ

Μία αφοπλιστικά ειλικρινής και διεισδυτική καταγραφή του ποπ φαινομένου Γκάρι Νιούμαν: του άλιεν-επιγόνου του Μπόουι που έβαλε τα συνθεσάιζερ στην ατζέντα των charts. Συγχρόνως με την επιστροφή του στην επικαιρότητα, χάρη στο άλμπουμ «Splinter» του 2014, ετοιμαστείτε για ένα επικό flashback στο προκλητικό ταλέντο του, αλλά και στην τεθλασμένη γραμμή της καριέρας του.

Trailer

STRIKE A POSE (Ολλανδία / Βέλγιο, 85')
Σκηνοθεσία: Εστερ Γκουλντ, Ρέιγιερ Ζβάαν

Τι ακριβώς συνέβη «Στο Κρεβάτι με τη Μαντόνα»; Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη θρυλική Blond Ambition Tour, που δίδαξε στον κόσμο τι θα πει Vogue, οι χορευτές της Ποπ Βασίλισσας ξαναπαίζουν «θάρρος ή αλήθεια», αυτή τη φορά με το κοινό. Μυστικά και αποκαλύψεις για το Material Girl, ψιθυρισμένα από τα «ορφανά» παιδιά της Μαντόνα.

Trailer

Ταινίες Εκτός Διαγωνιστικού

THE ROLLING STONES - HAVANA MOON / ΡΟΛΙΝΓΚ ΣΤΟΟΥΝΣ - ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ
Σκηνοθεσία: Πολ Ντάγκντεϊλ

Στις 25 Μαρτίου του 2016, οι Rolling Stones έγιναν το πρώτο ροκ συγκρότημα που πραγματοποίησε μία δωρεάν υπαίθρια συναυλία για χιλιάδες κόσμου στην Αβάνα. Μια must-see κινηματογραφική εμπειρία που θα προβληθεί σε επιλεγμένες αίθουσες παγκοσμίως, για μία νύχτα μόνο!

Trailer

THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK - THE TOURING YEARS
Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ

Νομίζετε πως ξέρετε τα πάντα για τους Beatles; Ο Ρον Χάουαρντ έρχεται για να κλονίσει την πίστη σας με αυτό το αποστομωτικό σε αρχειακό πλούτο μουσικό ντοκιμαντέρ, που ακολουθεί τα θρυλικά «Σκαθάρια» από τα πρώτα τους βήματα στο Κάβερν Κλαμπ του Λίβερπουλ έως την τελευταία επίσημη συναυλία τους στο Σαν Φρανσίσκο, το 1966. Κι αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετό, μετά την ταινία απολαύστε πρώτοι 30 λεπτά από το live των Beatles στο Shea Stadium, το 1965, μπροστά σε 55.000 κόσμου, με εικόνα 4Κ και remastered ήχο στα στούντιο του Abbey Road!

Trailer

Το πραγματικό ζευγάρι Sid & Nancy 

SID AND NANCY / ΣΙΝΤ ΚΑΙ ΝΑΝΣΥ
Σκηνοθεσία: Αλεξ Κοξ

Τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1978, σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, η Νάνσι Σπάνγκεν έπεφτε νεκρή, πιθανόν από μαχαιριά του εραστή της και μπασίστα των Sex Pistols, Σιντ Βίσιους. Για να συμπληρώσει το παζλ του καταραμένου αυτού love story, ο Αλεξ Κοξ επιστρέφει στη θρυλική εποχή της πανκ, βάζει πρωταγωνιστή του έναν συγκλονιστικό Γκάρι Ολντμαν και μεταγράφει τη μυθολογία του «ζήσε έντονα, πέθανε νέος» σε ένα φαρμακερό ρομάντζο με την ένταση στη διαπασών. Επετειακή προβολή 30 ετών με ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Trailer

ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ / [email protected]