4 «ύπουλες» διατροφικές συνήθειες που δεν φανταζόσασταν ότι σας φουσκώνουν

koilia-gunaika-fouskoma-emminos-rusi

Μήπως το αίσθημα φουσκώματος που αισθάνεστε οφείλεται σε διατροφικά λάθη;

ΤΡΙΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Σίγουρα είναι πολλές οι φορές που σηκώνεστε το πρωί από το κρεβάτι και αισθάνεστε την κοιλιά σας επίπεδη και φυσιολογική, αλλά μετά από μερικές ώρες το «θέμα» χαλάει, νιώθετε πρήξιμο και η εικόνα σας θυμίζει τους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης. Αν το φούσκωμά σας δεν επιμένει και δεν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια, τότε δείτε τι μπορεί να το προκαλεί, έτσι ώστε να το προσέξετε την επόμενη φορά.

Τρώτε φρούτο έπειτα από ένα βαρύ γεύμα
Μπορεί τα φρούτα να αποτελούν τροφή με μεγάλη διατροφική αξία, πλούσια σε βιταμίνες που καθαρίζουν τον οργανισμό και μας ομορφαίνουν, αλλά πρέπει να προσέχουμε την ώρα που τα καταναλώνουμε. Δεν πρέπει ποτέ να τα τρώμε σαν επιδόρπιο και ο λόγος είναι ότι λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε νερό, τα χωνεύουμε εύκολα και όταν τα τρώμε έπειτα από βαριά φαγητά, μπορεί να μας φουσκώσουν, δυσκολεύοντας την πέψη και σαμποτάροντας την προσπάθεια να συμφιλιωθούμε με τη ζυγαριά.

Το νερό με λεμόνι χαλαρώνει το έντερο

Δεν ξεκινάτε την ημέρα σας με νερό
Δεν είναι τυχαίο που τόσες διασημότητες επιλέγουν να ξεκινήσουν την ημέρα τους με λίγο ζεστό νερό με λεμόνι. Το ρόφημα αυτό χαλαρώνει το έντερο και βοηθά στην πέψη. Δηλαδή, αντίο φούσκωμα!

Τρώτε αποξηραμένους σπόρους Chia
Η πρόθεση σίγουρα είναι καλή, αφού οι σπόροι αυτοί έχουν πολλά οφέλη, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ), φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αν, όμως, δεν τους έχετε αναμείξει με νερό για να γίνουν τζελ και τους βάζετε στο smoothie σας ξερούς, τότε θα «τραβήξουν» νερό από το έντερό σας. Κι όσο πιο πολύ επηρεάζεται η πέψη, τόσο δυσκολότερα πάμε τουαλέτα. Αποτέλεσμα; Ένα ενοχλητικό φούσκωμα που δεν φεύγει εύκολα.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας για υγιές έντερο

Δεν κάνετε συχνά αποτοξίνωση
Πολλοί κάνουν «αποτοξίνωση» όταν αισθάνονται τον εαυτό τους λίγο πιο βαρύ απ’ ό,τι συνήθως, λόγω φουσκώματος. Αν, όμως, αυτό το κάνετε 2 φορές το χρόνο, είναι σαν να καθαρίζετε το σπίτι σας μόνο 2 φορές το χρόνο. Μπορεί η αποτοξίνωση ως έννοια να θεωρείται περιττή, αφού ο οργανισμός έχει την ικανότητα να «αυτοκαθαρίζεται» συνεχώς, αλλά κάνει καλό το να αυξάνουμε π.χ. τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, μειώνοντας τα κορεσμένα λιπαρά, βοηθώντας έτσι το «σύστημα» να λειτουργεί πιο ομαλά. Αποτοξίνωση, φυσικά, με αυτή τη έννοια δεν σημαίνει να ζείτε με χυμούς κάθε 3 εβδομάδες, αλλά να βάλετε πιο πολύ τα φρούτα και τα λαχανικά στη ζωή σας, παραμερίζοντας τα λιπαρά, τα τηγανητά, τις επεξεργασμένες τροφές. Δοκιμάστε π.χ. να φτιάξετε smoothie με αμυγδαλόγαλα, σπόρους chia (που έχουν πρώτα μουλιάσει στο νερό), πουρέ από μούρα acai και γύρη μελισσών, αντί να πιείτε αναψυκτικό ή σκέτο γάλα.