Πέθανε ο Κέρτις Χάνσον, σκηνοθέτης του "LA Confidential"

kertis-xanson
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό», Κέρτις Χάνσον, «έφυγε» σε ηλικία 71 ετών, αναφέρει το TMZ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χάνσον έπασχε από την νόσο του Αλτσχάιμερ και βρέθηκε αναίσθητος στο σπίτι του. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατος πιθανόν να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή, με τις αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες να δηλώνουν ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Η καριέρα του Χάνσον ξεκίνησε το 1970 με τη μεταφορά ενός διηγήματος του HP Lovecraft, το "The Dunwich Horror" και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, το "Sweet Kill" τρία χρόνια αργότερα. Τη δεκαετία του 1980 σκηνοθέτησε και έγραψε το σενάριο κυρίως για κωμωδίες και δράματα – όπως τα "Loosin' It" (1983) με τον Τομ Κρουζ, τα "The Little Dragons" (1984) και "Never Cry Wolf" το 1983 – ενώ το 1990 έκανε ένα «γύρισμα» στα θρίλερ με το "The Hand That Rocks the Cradle" (1992) και "The River Wild" (1994).

Μεγαλύτερή του στιγμή ήταν με την νεο-νουάρ επιτυχία «Λος Άντζελες Εμπιστευτικό» (1997) που του χάρισε το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, το οποίο έγραψε με τον Μπράιαν Χέλγκελαντ. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Έλροϋ για το έγκλημα και την αμαρτία στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1950, με το συγγραφέα να εγκωμιάζει τη διασκευή των Χάνσον και Χέλγκελαντ, αφού κατάφεραν να απλοποιήσουν την πλοκή, διατηρώντας όμως το κύριο θέμα του βιβλίου και τη δραματική δυναμική των πρωταγωνιστών. Αν και τα πήγε περίφημα εισπρακτικά και προτάθηκε για εννέα βραβεία Όσκαρ, η ταινία του Χάνσον κέρδισε μόνο τα δυο (καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και καλύτερης ηθοποιού για την Κιμ Μπέισινγκερ), αφού τη ίδια χρονιά είχε βγει ο «Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον».

Στη συνέχεια της καριέρας του ασχολήθηκε κυρίως με τη σκηνοθεσία και έβαλε την υπογραφή του σε ταινίες όπως το "Wonder Boys" (2000) με τον Μάικλ Ντάγκλας, το «8 Μίλια» (2002) με τον Έμινεμ, καθώς την τηλεοπτική ταινία "Too Big To Fail" η οποία αναφέρεται στην οικονομική κρίση των ΗΠΑ του 2008.  Η τελευταία του ταινία, το "Chasing Mavericks"  με τον Τζέραρντ Μπάτλερ,  κυκλοφόρησε το 2012.