Ακούσαμε το νέο άλμπουμ του Frank Ocean

frank-ocean Frank Ocean
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τέσσερα χρόνια αναμονής, μετά από το εξαιρετικό “Channel Orange”, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες της hip hop και r&b, επιστρέφει, ικανοποιώντας με το παραπάνω τις προσδοκίες όσων μιλούσαν για το νέο μεγάλο αστέρι της μουσικής.

Μας προϊδέασε ότι σχεδιάζει κάτι μεγάλο, όταν σέρβιρε μέσω της apple music, το visual album “Endless”, ακολουθώντας το όραμα της Beyoncé, με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν πρόκειται για το sophomore album του, αλλά για ένα τελείως ξεχωριστό project.

Και ύστερα ήρθε το “Blonde”, και όλος ο πλανήτης μιλούσε ξανά για αυτόν τον νεαρό, που πετάει από πάνω του όλα τα κλισέ που συνοδεύουν το hip hop και το r&b. Μάλιστα πλέει σε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που μας είχε συστηθεί.

Το “Blonde” δεν περιέχει ένα ραδιοφωνικό hit όπως το “Novacane”, δεν είναι ένα εύκολο ή χαρούμενο album. Είναι αρκετά εσωτερικό, μιλάει για κοινωνικά και πολιτικά θέματα, τις σχέσεις, την απομόνωση και τη μοναξιά, αλλά μόνο με πολλές ακροάσεις θα μπορέσει κανείς να εκτιμήσει το μεγαλείο του. Το “Nikes” που επιλέχθηκε για πρώτο single, απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί «δυναμίτης» ή «εθιστικό». Όσο προχωράει το album όμως, ανακαλύπτεις μικρά διαμάντια. H soul και η αισθαντική ερμηνεία του Ocean, παντρεύονται με synths, κιθάρες, κινηματογραφικές ενορχηστρώσεις και αργόσυρτα beats, δημιουργώντας πανέμορφα τραγούδια, όπως το “Pink+White” ή το “White Ferrari”. Η συνδρομή της crème de la crème των παραγωγών και μουσικών είναι αισθητή, από τον James Blake και τον Jamie XX, μέχρι τον Andre 3000 των Outkast, τον Tyler, τον The Creator και τον πανταχού παρόντα πλέον Pharrell Williams. Είναι δύσκολο να κάνει λάθος με τέτοιο team, αλλά ο πρωταγωνιστής είναι ο Ocean, οι στίχοι του, και η επικοινωνία των συναισθημάτων του με τον ακροατή.

Απέχοντας αρκετά από τους εύκολους εντυπωσιασμούς και τα singles-κράχτες, το “Blonde”, θα ευχαριστήσει το κοινό που θα του αφιερώσει λίγο παραπάνω χρόνο. Έτσι είναι άλλωστε κάποιες φορές τα σημαντικά έργα, απαιτούν μια διαδραστική προσπάθεια. Ο Frank Ocean λοιπόν, αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά ώριμος και πολυσχιδής καλλιτέχνης, απόλυτα συμβιβασμένος με τη γενιά του, προσφέροντας  έναν ακόμα καταπληκτικό δίσκο, και ξεπερνώντας τον ύφαλο του «κρίσιμου» δεύτερου βήματος. 

Άλμπουμ: Blonde
Καλλιτέχνης: Frank Ocean 
Label: Boys don't cry

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ