7 λύσεις για να ταιριάξει το κατοικίδιο με τις αλλεργίες μας

skuli-spiti
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τα κατοικίδια μπορεί να είναι ο καλύτερος φίλος μας, αλλά, εάν έχουμε αλλεργίες ή πάσχουμε από άσθμα, αυτή η σχέση μπορεί να είναι προβληματική. Ας δούμε πώς μπορούμε να την βελτιώσουμε.

Οι τρίχες από αρκετά κατοικίδια, όπως οι γάτες και οι σκύλοι, μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο άσθματος ή αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτό δεν ισχύει στη περίπτωση ψυχρόαιμων ζώων, όπως οι χελώνες, τα φίδια, οι σαύρες κτλ. 

Μπορούμε να μειώσουμε τις τρίχες μέσα στο σπίτι με το μην αφήνουμε το κατοικίδιο να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα, να μην μπαίνει στις κρεβατοκάμαρες όπου κοιμούνται άτομα με αλλεργίες ή άσθμα, ούτε να κάθονται στα χαλιά και τους καναπέδες που μαζεύουν εύκολα τρίχες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά τα χαλιά, τα ριχτάρια, τα μαξιλάρια, τα έπιπλα και γενικά τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή τα κατοικίδιά μας.

Το ξεσκονόπανο και η ηλεκτρική σκούπα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα γιατί η μάχη με τις τρίχες των κατοικίδιων δεν τελειώνει ποτέ. Στην περίπτωση της ηλεκτρικής σκούπας δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε τις σακούλες τακτικά φροντίζοντας το φίλτρο της σε καλή καλή κατάσταση. Αντίστοιχα πρέπει να συντηρούμε τακτικά τα φίλτρα του κλιματιστικού στο σπίτι μας, ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια ατόμων με αλλεργίες ή άσθμα.

Καλό είναι επίσης και να μην τα βάζουμε στο αυτοκίνητο μας και όταν είναι απαραίτητη η μετακίνησή τους, αυτή να γίνεται μέσα σε κλουβί. 

Στην περίπτωση των παιδιών με αλλεργίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, με βασικότερη να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το κατοικίδιο. 

Ένας άλλος τρόπος να περιορίσουμε τις τρίχες και τα αλλεργιογόνα ενός κατοικίδιου ζώου είναι το συστηματικό του μπάνιο. Μια έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Journal of Allergy and Clinical Immunology συνέκρινε τα αλλεργιογόνα στις τρίχες ζώων πριν και μετά από ένα πεντάλεπτο μπάνιο. Τα αποτέλεσματα έδειξαν ότι το μπάνιο μείωσε τα αλλεργιογόνα κατά 85%, όμως αυτά επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα μέσα σε τρεις μέρες. Τα αποτελέσματα δεν ήταν το ίδιο ξεκάθαρα στα αντίστοιχα τεστ που έκαναν με γάτες.

Αν το κατοικίδιό μας ζει σε κλουβάκι, όπως τα πτηνά ή τα χάμστερ, θα πρέπει να καθαρίζουμε τον χώρο τους τακτικά, αφού εκεί εύκολα συγκεντρώνονται αλλεργιογόνα, τρίχες και ούρα. Τα κλουβιά θέλουν πλύσιμο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και, εάν είναι δυνατόν, σε εξωτερικό χώρο.