Τι αναζητά ο οργανισμός μας όταν εναλλάσσουμε γλυκό με αλμυρό;

zaxari-xeili

Όταν αναζητάτε ζάχαρη, μπορεί να σας λείπει φώσφορος

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ιωάννα Ευαγγέλου εξηγεί τι ακριβώς θέλει το σώμα μας, όταν τρώμε γλυκό και μετά αλμυρό και τούμπαλιν.

Οι περισσότεροι κάποιες στιγμές ή περιόδους έχουν έντονη τη λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα. Είτε πρόκειται για σοκολάτα, ντόνατς, αλμυρά σνακ ή επεξεργασμένους  υδατάνθρακες, το σώμα φαίνεται να τα θέλει έντονα! Υπάρχει βέβαια η συναισθηματική πείνα, το «συναισθηματικό» φαγητό, αλλά οι λιγούρες αυτές είναι και ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται ορισμένα μέταλλα και είναι σοφότερο να αποκτηθούν από υγιεινές και «αγνές–απλές» τροφές.

Τρόφιμα με πολλή ζάχαρη
Σημαίνει έλλειψη σε:
• Χρώμιο (βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, στο αίμα)
• Φώσφορο (βοηθά την ενέργεια του σώματος)
• Θείο (βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών)
• Τρυπτοφάνη (ένας ρυθμιστής της σεροτονίνης)

Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο αδιάκοπος πόθος σε ζάχαρη, είναι να βελτιωθεί απλά τη διατροφή σας, η οποία θα βοηθήσει στην επαναδιοργάνωση σε όλους τους τομείς.

Η λαχτάρα για σοκολάτα ίσως να υποδηλώνει έλλειψη μαγνησίου

Σοκολάτα
Σημαίνει έλλειψη μαγνησίου, το οποίο είναι αναγκαίο για παραπάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων αντιδράσεων που σχετίζονται με τη χαλάρωση. Στην πραγματικότητα, το μαγνήσιο είναι χαλαρωτικό δεδομένου ότι το άγχος, η ευερεθιστότητα, η αϋπνία και η υψηλή πίεση του αίματος είναι τα κύρια συμπτώματα ανεπάρκειας του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με ανεπάρκεια μαγνησίου, αισθάνονται προσωρινά καλύτερα μετά την κατανάλωση μιας σοκολάτας. Φυσικές πηγές μαγνησίου: Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι και ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα φασόλια και μελάσα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (ζύμες, πίτες, ψωμί)
Σημαίνει έλλειψη σε αζώτο, το οποίο είναι ένα ουσιαστικό συστατικό των νουκλεϊκών οξέων και πρωτεϊνών και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Ως εκ τούτου, εάν διαπιστώσετε ότι έχετε λαχτάρα για επεξεργασμένους υδατάνθρακες, προσθέστε τρόφιμα πλούσια σε άζωτο, όπως φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Φανταζόσασταν ποτέ ότι το να θελήσετε πάγο μπορεί να σημαίνει έλλειψη σιδήρου;

Άλλοι διατροφικοί… πόθοι

  • Λιπαρά και λιπαρά τρόφιμα σημαίνει ανεπάρκεια σε ασβέστιο. Καλές πηγές ασβεστίου: νωπό γάλα, γιαούρτι, γραβιέρα, παρμεζάνα, ξηροί καρποί και μπρόκολο.
  • Πάγος σημαίνει έλλειψη σιδήρου. Καλές πηγές σιδήρου: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρέας, μελάσα, αυγό.
  • Αλμυρά τρόφιμα σημαίνουν έλλειψη πυριτίου. Δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερα ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας.

Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.ioannaevaggelou.gr