Τριγυρνάμε στην όμορφη 'Ηπειρο και κάνουμε τρεις καταπράσινες στάσεις

papigko

Ζαγορίτικη αρχιτεκτονική και πράσινο σας περιμένει στο Πάπιγκο

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Ανεβαίνουμε βόρεια, προς Ήπειρο μεριά, και κάνουμε τρεις στάσεις στις ομορφιές της φύσης μακριά από τις μεγάλες πόλεις, εκεί που η ζωή κυλά σε πιο αργούς ρυθμούς, η φύση οργιάζει και το τοπίο απομακρύνεται πολύ από το αστικό.

Πάπιγκο, για ιδιαίτερη ζαγορίτικη αρχιτεκτονική
Περίπου στα 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων, σας περιμένει το Πάπιγκο, γνωστό και ως Μεγάλο Πάπιγκο, μαζί με το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο. Εκεί θα συναντήσετε –εκτός από τους περίπου 350 μόνιμους κατοίκους- και χαρακτηριστικά δείγματα ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά έναν ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό. Η χαράδρα του Βίκου και ο ποταμός Βοϊδομάτης είναι μερικά μόνο από τα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής, ενώ γενικότερα, η πυκνή βλάστηση, τα εντυπωσιακά γεφύρια, οι πέτρινες βρύσες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και το συνολικό τοπίο της περιοχής θα σας κάνει να καταλάβετε, ίσως, το πραγματικό νόημα της ζωής. Μην χάσετε το πιο ξεχωριστό κομμάτι του Πάπιγκου, που είναι οι Πύργοι, εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί που βρίσκονται νότια της κορυφής της Αστράκας και τη συνδέουν με τη χαράδρα του Βίκου. Τα 2 χωριά ανήκουν στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου και αποτελούν πόλο έλξης καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, γι’ αυτό πακετάρετε τη βαλίτσα σας –χωρίς τσιγκουνιές στα βαριά ρούχα- και βάλτε πρώτη για βόρεια.

Πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακές βρύσες και μπόλικη φύση

Μέτσοβο, για φύση και πλακόστρωτα
Η πανέμορφη αυτή ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σας ανεβάζει στα 1200 μέτρα και σας φέρνει στις πλαγιές της Πίνδου. Εκεί, οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι δρόμοι και οι πολυκατοικίες, αλλά τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πέτρινα σπίτια και οι παραδοσιακές βρύσες, με τη φύση να τα περιβάλλει. Στο Μέτσοβο θα συναντήσετε έντονο το τοπικό στοιχείο, με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τη βλάχικη γλώσσα που μιλούν πολλοί κάτοικοι, κάτι που σίγουρα θα σας ταξιδέψει μακριά από τις αστικές σας συνήθειες. Μην παραλείψετε μια βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο, ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου κι αν είστε πιο δραστήριοι, μπορείτε να πεζοπορήσετε σε μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, εξερευνώντας το σημαντικό βιότοπο της περιοχής. Περάστε οπωσδήποτε από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου για να θαυμάσετε υφαντά, εικόνες, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, παραδοσιακά έπιπλα, φορεσιές και πλήθος άλλων εκθεμάτων που θα σας συστήσουν λίγο καλύτερα το πανέμορφο αυτό μέρος και την κουλτούρα του.

Πράμαντα, για δάση, ποτάμια και καταρράκτες
Τα χωριά των Τζουμέρκων μοιράζονται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και σίγουρα συνθέτουν μια πολύ διαφορετική απόδραση, για όσους αναζητούν έναν «ορεινό παράδεισο». Από τα 47 αυτά χωριά, με πολλά από αυτά βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, η Πράμαντα, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες είναι τα πιο σημαντικά. Στην Πράμαντα θα συναντήσετε μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη, αφού αποτελεί το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι φυσικές του ομορφιές υστερούν. Στην κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία θα δείτε τον υπεραινώβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση «Αράπης», ενώ η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, αποτελεί το στολίδι του χωριού και ο παραδοσιακός οικισμός, τα πλούσια δάση, τα ποτάμια και οι καταρράκτες συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, άγριο και επιβλητικό ταυτόχρονα. Κι όσο θα βρίσκεστε εκεί, ευκαιρία να απολαύσετε τοπικές, ηπειρώτικες γεύσεις, όπως ντόπια κρέατα στη σχάρα, πίτες και λαχταριστά γλυκά, αλλά και να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους, που θα σας τρατάρουν και νοστιμιές, αλλά και... ιστορίες.