Δισκοκριτική: «Wrecking Ball» Bruce Springsteen

diskokritiki-wrecking-ball-bruce-springsteen

ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Την επιστροφή του αγέραστου και αξεπέραστου Bruce Springsteen στη δισκογραφία σηματοδοτεί το 17ο στούντιο άλμπουμ του που φέρει τον τίτλο «Wrecking Ball» και περιλαμβάνει έντεκα νέες ηχογραφήσεις, σε παραγωγή του Ron Aniello.

Ο υπεύθυνος παραγωγής και μάνατζερ του «αφεντικού», Jon Landau, ακούγοντας το νέο άλμπουμ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Bruce έχει σκάψει όσο πιο βαθιά μπορεί για να εμπνευστεί αυτό το όραμα της μοντέρνας ζωής. Οι στίχοι μιλάνε για μία ιστορία που δεν μπορείς να ακούσεις οπουδήποτε αλλού και η μουσική του είναι η πιο καινοτομική των τελευταίων χρόνων. Ο τρόπος που γράφει είναι ίσως ο καλύτερος της έως τώρα καριέρας του και οι βετεράνοι αλλά και οι νέοι θαυμαστές του Springsteen θα αγαπήσουν πολλά πράγματα στο "Wrecking Ball"».

Το 62άχρονο γεμάτο ενέργεια «αφεντικό» από το New Jersey, μιλώντας για την νέα του δουλειά, ανέφερε πως είναι επηρεασμένη από το κίνημα Occupy Wall Street και εκφράζει έναν οργισμένο πατριωτισμό, τα τραγούδια του έχουν εμπνευστεί από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια και από το γεγονός ότι κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί για να τα λύσει.

Ενώπιον ομάδας δημοσιογράφων στο θέατρο Marigny στο Παρίσι, ο Springsteen περιέγραψε πως η οικονομική κρίση, η ανισότητα στους μισθούς και άλλα καυτά πολιτικά ζητήματα ζωγραφίζουν το πορτραίτο μιας Αμερικής που εξαπάτησε την εργατική τάξη. «Η δουλειά μου πάντα καυτηρίαζε την απόσταση που χωρίζει την αμερικάνικη πραγματικότητα από το αμερικάνικο όνειρο», τόνισε ο Bruce.

Σε πρόσφατες δηλώσεις, του ο αγαπημένος καλλιτέχνης είπε τα εξής: «Αυτό που έγινε στην πατρίδα μου είναι λάθος, μη πατριωτικό, αντι-αμερικανικό και κανένας δεν το έχει πάρει πάνω του. Υπάρχει ένας πραγματικός πατριωτισμός πίσω από τα καλύτερα κομμάτια της μουσικής μου, ο οποίος είναι συνήθως θυμωμένος και περιέχει ερωτήματα και κριτική. Στη ζωή μου ψάχνω εδώ και χρόνια την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα, στη χώρα μου και το αμερικάνικο όνειρο...».

Ο δίσκος -ο οποίος αποτελεί την συνέχεια του εξαιρετικού «Working On A Dream» του 2009- ξεκινά με το «We Take Care Of Our Own» που μας ταξιδεύει στο μακρινό 1984 και το «Born In The USA» με τους ανεβαστικούς ρυθμούς και την χαρούμενη διάθεση. Η συνέχεια ανήκει στο «Easy Money» και το «Shackled and Drawn» που κινούνται μεταξύ folk και rock και είναι εμπλουτισμένα με γερή δόση country, απολαυστική γεμάτη ενορχήστρωση και καθαρά γνήσια rock φωνητικά.

Ακολουθεί η όμορφη μπαλάντα «Jack Of All Trades» που δεν προλαβαίνει να ρίξει τους τόνους, αφού από πίσω της ακολουθεί το εμβατηριακό «Death To My Hometown». Τα «This Depression» και «Wrecking Ball» διαθέτουν την απόχρωση της μαγικής μελωδίας, που έχοντας κάνει ένα μεγάλο ταξίδι από μια παλιότερη εποχή εμφανίζεται στο παρόν με μια φρεσκάδα διαχρονικότητας που προκαλεί θαυμασμό. Μάλιστα, το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου είναι αφιερωμένο στο γήπεδο των Giants πριν αυτό κατεδαφιστεί.

Το «You’ve Got It» έχει το μυστικό της παλιάς επιτυχημένης συνταγής που ο Springsteen ξέρει να σερβίρει με μοναδική μαεστρία, χαλαρή εισαγωγή και σταδιακό κιθαριστικό ξέσπασμα που θες να το ξανακούσεις αμέσως, ειδικά αν οδηγείς σε ανοιχτό δρόμο. Τέλος, το «Rocky Ground» ετοιμάζει το έδαφος για το κλείσιμο με τα «Land of Hope and Dreams» και «We Are Alive» -με δυνατά κρουστά, βιολιά, σαξόφωνα- τα οποία μας προσφέρουν απλόχερα αυθεντικό, κλασικό rock ήχο.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως μόλις κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Wrecking Ball» έδειξε ότι δικαίως ο δημιουργός του φέρει το τίτλο του «αφεντικού», αφού άλλαξε τις ισορροπίες στην κορυφή του Billboard βάζοντας τέλος στις 23 εβδομάδες απόλυτης κυριαρχίας της Adele, που εδώ και καιρό κάνει θραύση.

Μελαγχολούμε όταν κοιτάμε το συναυλιακό πρόγραμμα του Springsteen και της αγαπημένη του μπάντας, της περίφημης E Street Band. Θα υπάρξει περιοδεία σε Αμερική και Ευρώπη μέσα στο 2012, αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει στάση στη χώρα μας.

Καλλιτέχνης: Bruce Springsteen

Album: «Wrecking Ball»

Label: Columbia Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης