Μάσκες αργίλου: ήρθαν για να μείνουν

koritsi-derma-omorfia
ΤΡΙΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Οι μάσκες ομορφιάς είναι το τελευταίο beauty trend στην καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας. Από τις skingurus.

Για πολλά χρόνια αποτελούσαν το δυνατό χαρτί των απανταχού spa για τη φωτεινή και ανανεωμένη όψη της επιδερμίδας σε κάθε θεραπεία. Οι νέες μάσκες αργίλου και λάσπης, χάρη σε ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις, έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να γίνουν καθημερινή συνήθεια. Εφαρμόζονται κατ' οίκον και προσφέρουν την εντατική αποτοξίνωση, καθαριότητα και εξυγίανση που έχει ανάγκη η επιδερμίδα.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μετά τις sleeping packs, τις υφασμάτινες ή sheet masks, η νέα «εμμονή» ακούει στο όνομα clay ή mudmask και επαναφέρει στο προσκήνιο δύο από τα πιο παραδοσιακά υλικά της μητέρας-γης, την άργιλο και τη λάσπη. Και τα δύο προσφέρουν στην επιδερμίδα βαθύ καθαρισμό, αποτοξίνωση και εντατική αναζωογόνηση. Αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα με το τοξικό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, τη νούμερο ένα απειλή -τα στοιχεία δείχνουν ότι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη φθορά και από την υπεριώδη ακτινοβολία- της σύγχρονης εποχής.

Άργιλος, το ενισχυμένο «απορρυπαντικό» της επιδερμίδας. Η χρήση της χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι γνωρίζουν τις πλούσιες καλλυντικές αλλά και θεραπευτικές της ιδιότητες και την αξιοποιούν ανάλογα. Τη συναντάμε επίσης και στους Αβοριγίνες της Αυστραλίας, στην Κίνα, στην Ινδία αλλά και στους Ινδιάνους της Αμερικής. Στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν η βιομηχανία της ομορφιάς κάνει τα πρώτα βήματα, η άργιλος, πάντα σε μορφή μάσκας, χρησιμοποιείται σε άντρες και γυναίκες αποκλειστικά σε κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Πολύ σύντομα όμως -το 1922- οι εταιρείες καλλυντικών, αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες ιδιότητές της, παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τα πρώτα προϊόντα με άργιλο. Φήμες θέλουν την άργιλο Mineralava, που χρησιμοποιούσε η δημιουργός της, M.G.Scott ήδη από το 1889, στο ιδιόκτητο σαλόνι ομορφιάς της, να βάζει τα θεμέλια στο μύθο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, χάρη στην επίσημη χορηγία της περιοδείας του θρυλικού σταρ της εποχής Ροδόλφο Βαλεντίνο.

Γιατί τις επιλέγουμε. Ανάλογα με την προέλευση και τη σύνθεσή της, η άργιλος «παρουσιάζεται» με πολλές αποχρώσεις. Με πράσινο χρώμα ο μπετονίτης ( bentoniteclay) και ροζ, λευκό ή κίτρινο η καολίνη ( caolin clay), είναι οι πιο γνωστές μορφές που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της ομορφιάς. Ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μέταλλα -μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και κοβάλτιο-, ιχνοστοιχεία και μικροοργανισμούς που προσδίδουν ενισχυμένες αποτοξινωτικές, αντιβακτηριδιακές και τονωτικές ιδιότητες. Όταν λοιπόν οι μάσκες αργίλου εφαρμόζονται στην επιδερμίδα:

-απορροφούν το παραπανίσιο σμήγμα και, ταυτόχρονα, εξισορροπούν τις λιπαρές επιδερμίδες με τάση ακμής.

-απομακρύνουν τις τοξίνες και διατηρούν καθαρούς τους πόρους.

-απομακρύνουν τυχόν βακτήρια και προσφέρουν ήπια απολέπιση.

-τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να συνεργούν στην άμεση αναζωογόνηση της επιδερμίδας.

Λάσπη, η ιαματική. Στην ουσία πρόκειται για το μείγμα αργίλου με νερό που πηγάζει από πετρώματα το οποίο, στη διαδρομή του προς την επιφάνεια της γης, αποκτά τα μεταλλικά συστατικά που του προσδίδουν ενισχυμένες θεραπευτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες. Τα οφέλη των ιαματικών νερών είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος που εντόπισε την θεραπευτική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Χάρη λοιπόν στην υψηλή περιεκτικότητά της -όπως ακριβώς και η άργιλος- σε πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία, η λάσπη:

-καθαρίζει σε βάθος

-ενεργοποιεί τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης

-αναζωογονεί

-ενυδατώνει την επιδερμίδα

-βοηθάει στο να απορροφώνται καλύτερα τα ενεργά συστατικά των προϊόντων που ακολουθούν.

Οι μάσκες νέας τεχνολογίας συνδυάζουν τη λάσπη με ενυδατικά και καταπραϋντικά συστατικά, όπως είναι η aloe vera και το jojoba oil, που προσφέρουν στις ευαίσθητες επιδερμίδες ήπιο καθαρισμό χωρίς ανεπιθύμητους ερεθισμούς.

Που διαφέρουν. Οι μάσκες αργίλου ενδείκνυνται κυρίως για τον καθαρισμό και την εξυγίανση της λιπαρής επιδερμίδας. Αντίθετα, οι μάσκες από λάσπη έχουν ενισχυμένες ενυδατικές ιδιότητες και γι αυτό συστήνονται κυρίως στις ξηρές, ώριμες, με θαμπή χροιά επιδερμίδες.

Πώς τις χρησιμοποιούμε. Και τις δύο, όπως άλλωστε όλες τις μάσκες, τις απλώνουμε πάντα σε καθαρή και στεγνή επιδερμίδα. Εφαρμόζουμε μια λεπτή στρώση από λάσπη σε όλο το πρόσωπο και αφήνουμε τη μάσκα για 20-30 λεπτά της ώρας. Ξεβγάζουμε, στη συνέχεια, την επιδερμίδα με χλιαρό νερό, ή απομακρύνουμε τη μάσκα με μια νωπή, μαλακή πετσέτα. Οι μάσκες αργίλου εφαρμόζονται μόνο μια φορά την εβδομάδα με τον ίδιο τρόπο -ή ακόμη καλύτερα με ένα παχύ και φαρδύ πινέλο- και παραμένουν στην επιδερμίδα για 40 λεπτά της ώρας. Αν όμως αισθανθούμε νωρίτερα τη μάσκα να έχει «ξεραθεί» και το δέρμα μας να τραβάει, την απομακρύνουμε άμεσα για να μην αφυδατώσει την επιδερμίδα.

Πηγή: www.skingurus.gr