«Οι Δρόμοι της φωτιάς» έμπνευση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

oi-dromoi-tis-fotias-empneusi-stous-olumpiakous-tou-londinou

Σκηνή από την ταινία «Δρόμοι της φωτιάς» (φωτογραφία: SNAP/Rex Features)

ΤΡΙΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Η βρετανική παραγωγή του 1981, «Ο δρόμοι της Φωτιάς» που χάρισε όσκαρ μουσικής στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, βγαίνει μετά από 31 χρόνια ξανά στους κινηματογράφους.

Το δράμα του 1981 που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής για το πασίγνωστο θέμα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφορεί σε ανανεωμένο έκδοση με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, οι οποίοι θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Λονδίνο.

Τo οσκαρικό δράμα, με τους δύο δρομείς που συναγωνίζονται στους Oλυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι, θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 13 Ιουλίου του 2012, συμμετέχοντας στη γιορτή των Αγώνων.

Με πρωταγωνιστές τους Ben Cross και Ian Charleson, στους ρόλους των βρετανών δρομέων, η ταινία έχει μείνει στην ιστορία όχι μόνο για την οσκαρική της παρουσία, αλλά και για τη θρυλική πλέον ατάκα του σεναριογράφου Colin Welland, ο οποίος παραλαμβάνοντας το Όσκαρ του δήλωσε «Έρχονται οι Βρετανοί».

Το ψηφιακά αποκατεστημένο υλικό για τους «Δρόμους της Φωτιάς» θα κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 100 βρετανικές αίθουσες, δύο εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών. Ωστόσο στο ίδιο πνεύμα από τις 9 Μαΐου ως τις 16 Ιουνίου, θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο και η θεατρική μεταφορά της ταινίας στο θέατρο Hampstead.

Ο David Puttnam, ο οποίος πλέον είναι Λόρδος Puttnam του Queensgate, υπήρξε παραγωγός της ταινίας και δήλωσε ότι «Οι Δρόμοι της Φωτιάς, έχουν να κάνουν με την τόλμη, την αποφασιστικότητα και την πίστη. Όπως ακριβώς η ταινία κατάφερε να εξυψώσει το ηθικό και τις προσδοκίες πριν από 30 χρόνια, θεωρώ ότι μπορεί να στείλει ακριβώς το ίδιο μήνυμα και σήμερα. Στην ουσία της ταινίας είναι η δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν βρίσκω κάτι πιο ενθαρρυντικό από αυτή την ταινία για φέτος το καλοκαίρι στη χώρα».

Η ταινία του Hugh Hudson είναι μία απεικόνιση της μάχης δύο βρετανών δρομέων στους Ολυμπιακούς, όπου ο ένας είναι εβραίος και ο άλλος βαθιά χριστιανός, σε μία προσπάθεια να συμφιλιώσουν την αγάπη τους για το τρέξιμο, μέσα από την αντίστοιχη πίστη του ο καθένας. «Διακριτικότητα, υπακοή και αυτοθυσία, θρησκευτικά ερωτήματα και άρνηση να συμβιβαστείς, το να υποστηρίζεις σθεναρά τα πιστεύω σου, να πετυχαίνεις κάτι για χάρη τους, με πάθος, και όχι απλά για φήμη και οικονομικά οφέλη, σήμερα είναι ακόμη πιο ζωτικά και απαραίτητα αγαθά» ανέφερε ο σκηνοθέτης επισημαίνοντας ότι «Οι δρόμοι της Φωτιάς είναι ακριβώς όλα τα παραπάνω».