Καφές…τέλος;

kafes

Μέχρι το 2080 ο καφές θα έχει γίνει δυσεύρετος

ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Μάλλον πρέπει να αρχίσετε να απολαμβάνετε λίγο περισσότερο τον καφέ σας και να μην τον θεωρείτε δεδομένο, αφού το φαινόμενο του θερμοκηπίου «χτυπά» ξανά κι αυτή τη φορά έχει στόχο την αγαπημένη μας συνήθεια.

Ο χειμώνας είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσουμε μια κούπα καφέ με φόντο το κρύο σε κάποιο μυρωδάτο στέκι της Αθήνας ή ακόμη και στο σπίτι ή το γραφείο. Τα νέα, όμως, δεν είναι καλά για τους εθισμένους στην καφεΐνη, αφού σύμφωνα με νέα αναφορά από το Climate Institute του Σίδνεϊ της Αυστραλίας και με δημοσίευμα του Guardian, ο καφές βρίσκεται σε…δύσκολη θέση.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρόκειται να οδηγήσει σε δυσκολία της καλλιέργειας καφέ, αφού μέρη που σήμερα τον καλλιεργούν, μελλοντικά δεν θα είναι κατάλληλα για παραγωγή. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες πρόκειται να φθείρουν τις φυτείες καφέ από τον πλανήτη μέσα στα επόμενα 64 χρόνια και οι ερευνητές αναφέρουν ότι μέχρι το 2050, η έκτασης κατάλληλης για καλλιέργεια καφέ γης πρόκειται να είναι η μισή σε σχέση με σήμερα, καθώς εξαπλώνονται όλο και περισσότερο οι μύκητες που καταστρέφουν τα φυτά.

Η γεύση και το άρωμα του καφέ μπορεί να επηρεαστούν πολύ νωρίτερα

Για τη Νικαράγουα, η πρόβλεψη μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2050, ενώ στην Τανζανία η παραγωγή καφέ έχει ήδη μειωθεί κατά 50% από τη δεκαετία του ’60 και ο καφές ενδέχεται να γίνει σπάνιο είδος μέχρι το 2060. Ο άγριος καφές, μάλιστα, ο οποίος κρατά τα ηνία της βιομηχανίας, μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, η αλλαγή μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα όσον αφορά την ποιότητα του καφέ, με τις κλιματικές αλλαγές να επηρεάζουν τόσο τη γεύση, όσο και το άρωμά του. Κι όπως είναι φυσικό, εφόσον αρχίσει να γίνεται σπάνιος, η τιμή του αναμένεται να ανέβει.

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν περίπου 120 εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται στη βιομηχανία του καφέ, από την παραγωγή και την καλλιέργεια, μέχρι τη συσκευασία και το σερβίρισμα Οι καλλιεργητές μάλλον θα πρέπει προς το παρόν να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους προς καταλληλότερες τοποθεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αν και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρηματοδότηση, όπως και χρόνο, αφού οι φυτείες καφές χρειάζονται κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια για να δώσουν καρπό.

Απολαύστε τον καφέ σας στα όμορφα στέκια της Αθήνας όσο έχετε καιρό!