10 μουσικές «κόντρες» που άφησαν εποχή

blur-vs-oasis-kali-foto Photoshot/Hulton Archive

Στην αιώνια «μάχη» Blur vs Oasis, εμείς ήμασταν με τους πρώτους (διπλής ανάγνωσης)

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Beatles εναντίον Rolling Stones, Prince κατά Madonna, Blur-ικοί και Oasis-ικοί σε μια λίστα που στάζει φαρμάκι.

To μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο, ΙΝ-ΕDIT, ξεκίνησε στη Στέγη και, στο πλαίσιό του, θα δούμε δώδεκα σπουδαία μουσικά ντοκιμαντέρ που μας εισάγουν για λίγο στα ενδότερα των αγαπημένων μας μουσικών και συγκροτημάτων. Δύο από αυτά θα μας ξεναγήσουν στους κόσμους των Blur και Oasis, τις δύο κορυφαίες μπάντες της britopop σκηνής των 90s (το πάνθεον συμπληρώνουν οι Pulp) που δίχασαν τους μουσικόφιλους σε δύο μουσικά «στρατόπεδα». Αρχικά, η αντιζηλία των δυο συγκροτημάτων περιορίστηκε στα charts, ωστόσο όταν το «Country House» των Blur σκαρφάλωσε στην κορυφή πριν το «Roll With It» των Oasis, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Στο ζενίθ της κόντρας των δύο συγκροτημάτων ο Noel Gallagher «ευχήθηκε» στους Damon Albarn και Alex James να κολλήσουν AIDS και να πεθάνουν. Όπως όλες οι μεγάλες κόντρες όμως οι δυο πλευρές τα βρήκαν και μάλιστα υπάρχουν φήμες ότι σκοπεύουν να συνεργαστούν κάποια στιγμή.

Με αφορμή, λοιπόν, την ανηλεή αυτή κόντρα που στιγμάτισε την britpop σκηνή, θυμόμαστε μερικές από τις πιο έντονες συγκρούσεις στην ιστορία της μουσικής!

Lady Gaga vs Madonna

Κάποτε, η Madonna ήταν το πρότυπο της Lady Gaga, μήπως όμως αυτός ο θαυμασμός πήγε ένα βήμα παραπέρα κοντεύοντας να γίνει μίμηση; Τουλάχιστον έτσι σκέφτηκε η Madge όταν αντιλήφθηκε τις ομοιότητες που έφερε το 'Born This Way'Born με το 'Express Yourself’ που τραγούδησε εκείνη στα νιάτα της. Tην ομοιότητα έσπευσε να σχολιάσει η βασίλισσα της ποπ μέσα από ένα live mash-up των δυο κομματιών με το δικό της 'She's Not Me'. Εύστοχος ο καυτηριασμός, ομολογουμένως.

Morrissey vs Robert Smith 

Αν και δε μοιράζονται κοινά στη μουσική τους, οι Βob και Moz μοιράστηκαν μια έντονη διαμάχη που εκφράστηκε μέσα από εκατέρωθεν προσβλητικές δηλώσεις. Απατώντας στην τραβηγμένη ερώτηση «Ποιον θα πυροβολούσες αν μπορούσες;» o frontman των Smiths απάντησε: «Τον Mark E, την Patti και τον  Robert» (σσ. Smith). Η ετεροχρονισμένη απάντηση που έλαβε ήταν αποστωμοτική: «Αν ο Morissey μας προτρέπει να μην τρώμε κρέας, τότε εγώ θα τρώω κρεάς. Τόσο πολύ μισώ τον Morissey».

Madonna vs Prince

Οι αστέρες που μεσουράνησαν την δεκαετία του 1980 ήταν για λίγο ζευγάρι το 1985, αλλά η σχέση τους δεν είχε την καλύτερη κατάληξη. Η βασίλισσα της ποπ είχε αποκαλέσει τον Prince «μικρό τρολ» και κορόιδευε το πως έπινε το τσάι του. Αντίστοιχα όμως και ο βασιλιάς της φανκ σε συναυλία του πριν από 7 χρόνια είχε δηλώσει ότι έχει «περισσότερες επιτυχίες από όσα παιδιά έχει η Madonna».

Mick Jagger vs Keith Richards

Αν και συνεργάζονται για πάνω από μισό αιώνα, ο τραγουδιστής και ο κιθαρίστας των Rolling Stones έχουν μια σχέση αγάπης/μίσους. Σε αυτό βέβαια δεν έχει βοηθήσει το γεγονός ότι ο Richards είχε κάνει πλάκα με το μέγεθος του ανδρισμού του Jagger στην αυτοβιογραφία του. Ούτε βέβαια βοήθησε το γεγονός ότι ο Jagger δημιούργησε τους Superheavy με τους Joss Stone, Dave Stewart, A. R. Rahman, και Damian Marley.

Drake vs Chris Brown

Οι δυο αστέρες της R&B έχουν τσακωθεί παλιά για την Rihanna, αλλά τελικά τα βρήκαν και κατάφεραν μάλιστα να συνεργαστούν μαζί. Τα «καλά νέα» είναι ότι η φιλία τους θα δοκιμαστεί ξανά, αφού σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Drake μίλησε κάπως απαξιωτικά για το «Loyal» του Brown, συγκρίνοντας το με διαφήμιση αυτοκινήτου.

Nirvana vs Guns 'N Roses

Δεν ήταν ποτέ γραφτό για αυτά τα δυο συγκροτήματα να τα πάνε καλά, αφού η έκρηξη των Nirvana και της grunge στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έβαλε ένα τέρμα στην ηγεμονία της hard rock και glam metal (για λίγο έστω). Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση των MTV Awards το 1992, όταν ο Kurt Cobain και η Courtney Love κοροϊδευτικά ζήτησαν από τον Axl Rose να γίνει νονός της κόρης τους. Ο Rose δεν είχε διάθεση για αστεία και ορθά κοφτά ζήτησε από τον Cobain να συνετίσει την γυναίκα του, ειδάλλως θα είχαν άλλα.

The Beatles vs The Rolling Stones

Η αντιζηλία μεταξύ των δυο βρετανικών συγκροτημάτων ήταν περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, αφού στην πραγματικότητα ήταν φίλοι μεταξύ τους. Άλλωστε οι Beatles απεύθηναν χαιρετισμό στους Stone στον εξώφυλλο του «Sgt Pepper» και ο Lennon εμφανίστηκε με τη σειρά του στην ταινία των Stones «Rock and Roll Circus». Δεν έλειψαν βέβαια οι κόντρες για μια θέση στα charts και το 1980 ο Lennon είχε κατακρίνει τους γερόλυκους της ροκ επειδή ήταν ακόμα «16 στα μυαλά».

Kanye West vs 50 Cent

Η κόντρα των δυο ράπερ ξεκίνησε το 2007, όταν η Def Jam καθυστέρησε την κυκλοφορία του «Graduation» του West για τις 11 Σεπτεμβρίου, όταν και έβγαινε το «Curtis» του 50 Cent. Αυτή η εξέλιξη δεν έκατσε καλά στον 50 Cent και προκάλεσε τον West, δηλώνοντας ότι άμα το «Graduation» πουλήσει περισσότερο από το «Curtis», τότε ο 50 Cent θα σταματούσε την μουσική. Ο 50 Cent δεν έμεινε εκεί και είπε ότι ο West ακούγεται σαν ρομπότ. Τελικά ο Kanye πούλησε τους διπλάσιους δίσκους και ο 50 Cent αναγκάστηκε να τα πάρει όλα πίσω.

Courtney Love vs Dave Grohl

Η σχέση της Love με τον Grohl έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, όπως μαρτυρεί η αγκαλιά και εμφάνιση τους στην τελετή του Rock And Roll Hall of Fame τον Απρίλιο. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι, αφού για περίπου δύο δεκαετίες βρίσκονταν στα μαχαίρια για λεφτά και πνευματικά δικαιώματα του Kurt Cobain και των Nirvana. Τελευταία μεγάλη κόντρα τους ήταν για την απεικόνιση του Cobain στο βιντεoπαιχνίδι Guitar Hero 5.

Τupac Shakur vs Notorious B.I.G.

Η πιο γνωστή κόντρα στο Αμερικάνικο hip hop μεταξύ της ανατολικής και δυτικής σκηνής δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία. Οι δυο χαρισματικοί ράπερ ήταν φίλοι και έπαιζαν συναυλίες μαζί στα πρώτα τους βήματα, αλλά μια ληστεία – στην οποία ο Tupac τραυματίστηκε – στάθηκε η αφορμή για την μεγάλη κόντρα τους. O B.I.G. έβγαλε το «Who Shot Ya?» το οποίο ο Tupac εξέλαβε ως κοροϊδία για το συμβάν και κλιμάκωσε την κόντρα με πολλά disses, ειδικά στο «Hit 'Em Up». Τελικά οι δυο δεν κατάφεραν να τα βρουν ποτέ, αφού ο Tupac δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1996, με τον Biggie Smalls να έχει την ίδια μοίρα έξι μήνες μετά, τον Μάρτιο του 1997.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ