Όλα όσα είδαμε στην αιματοβαμμένη πρεμιέρα της έβδομης σεζόν του «The Walking Dead»

the-walking-dead
ΤΡΙΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Η Λουσίλ σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο στη σειρά.

Λίγα επεισόδια τα τελευταία χρόνια είχαν αποκτήσει τέτοιο hype ανάλογο με την πρεμιέρα της έβδομης σεζόν του «The Walking Dead». Μπορεί η σειρά του AMC να βρισκόταν πάντα ανάμεσα στις δημοφιλείς επιλογές της τηλεόρασης των τελευταίων ετών, ποτέ όμως δεν έφτασε σε τέτοια επίπεδα αναμονής για ένα επεισόδιο. Τα κατάφερε όμως να ανταποκριθεί στις προσδοκίες; Θα μιλήσουμε για αυτό παρακάτω και φυσικά αν δεν έχετε δει το επεισόδιο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσετε. Ακολουθούν SPOILER.

Το Μεγάλο γεγονός που σημάδεψε το φινάλε της έκτης σεζόν ήταν η εμφάνιση του ολιγάρχη επικεφαλής της ομάδας επιζώντων των Saviors, Νέγκαν. Ο Νέγκαν κυκλοφορεί με ένα ρόπαλο τυλιγμένο με συρματόπλεγμα, το οποίο αποκαλεί Λουσίλ για χάρη της αποθανούσας συζύγου του, και με αυτό απειλούσε τους πρωταγωνιστές της σειράς οι οποίοι στέκονταν ανήμποροι στα γόνατα, αναμένοντας να εξακριβώσουν τις διαθέσεις του. Ο Νέγκαν όμως αναζητούσε εκδίκηση για τη δολοφονία των δικών του ανθρώπων από την ομάδα του Ρικ και φυσικά κάποιος θα την πλήρωνε. Το ερώτημα ήταν ποιος ή ποιοι. Και κάπου εδώ τίθεται η κεντρική μερίδα της κριτικής που έχει δεχθεί η σειρά και το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Πάντα η ωμή βία ήταν ένας βασικός παράγοντας του «The Walking Dead». Στην τελική πρόκειται για μια σειρά με ζόμπι που τοποθετείται σε έναν ζοφερό μετα-αποκαλυπτικό κόσμο και βρισκόμαστε στην έβδομη σεζόν, οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλές χαραμάδες ελπίδας. Η βία λοιπόν γίνεται όλο και περισσότερη και αποκτά όλο και λιγότερο νόημα (και αυτό είναι και το νόημα). Και ειδικά στην πρεμιέρα της έβδομης σεζόν με τίτλο «The Day Will Come When You Won’t Be» (ο οποίος τίτλος μας πηγαίνει πίσω στο φινάλε της πρώτης σεζόν και σε μια στιχομυθία του Ρικ με τον επιστήμονα), η βία κορυφώνεται και αρκετοί διαμαρτύρονται για αυτό.

Η μοναδική μας ένσταση σε αυτό το κομμάτι έχει να κάνει με το teaser που διήρκησε επί μήνες σχετικά με το ποιος θα δεχτεί το χτύπημα του Νέγκαν. Είναι μια διαδικασία που βάζει και το κοινό αλλά και τους χαρακτήρες σε μια λογική ότι όλοι είναι αναλώσιμοι και ότι η μοναδική τους χρησιμότητα είναι να περιφέρονται ως κινούμενοι στόχοι. Φανταστείτε τον περίφημο Red Wedding του «Game of Thrones» να λειτουργούσε ως φινάλε της σεζόν και χωρίς να βλέπουμε ποιοι χαρακτήρες σκοτώνονται μέχρι την επόμενη σεζόν. Θα ήταν βάναυσο. Το γεγονός ότι η σειρά στηρίζεται πάνω στα αντίστοιχα κόμικ δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Η καλή τηλεόραση έχει να κάνει με τη διαχείριση τέτοιων γεγονότων και όχι με το σοκ που προκαλούν αυτά καθαυτά. Θα μπορούσαμε να δούμε στο τέλος της έκτης σεζόν ποιοι είναι οι χαρακτήρες που δέχονται το χτύπημα και να περιμένουμε την έβδομη σεζόν για τον τρόπο που αυτή η απώλεια θα επηρεάσει τους ήρωες και την εκδίκηση που ετοιμάζουν. Το διαρκές teasing της ωμής βίας είναι ίσως το μοναδικό φάουλ που εντοπίζουμε και όχι η βία από μόνη της.

Γιατί, όσον αφορά την βία της σειράς, όποιος έχει πρόβλημα με τα αίματα και τα εντόσθια που πετάγονται μάλλον έχει κάνει λάθος επιλογή με το να παρακολουθεί το «The Walking Dead». Είναι μια σειρά που ανήκει πια ανερυθρίαστα στο χώρο του horror και του gore και σεζόν με σεζόν η βία γίνεται όλο και πιο ακραία, ειδικά μεταξύ ανθρώπων, αλλά με έναν τρόπο σαν να ξεπήδησε από τα κόμικ. Αν έχεις ευθύ πρόβλημα με ό,τι παρακολουθείς, τότε μάλλον θα ενοχλείσαι και από τις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο.

Ας έρθουμε όμως στο επεισόδιο, το οποίο (εμείς προειδοποιήσαμε για spoiler) σηματοδοτεί το χαμό του Άμπραχαμ και του Γκλεν. Η δολοφονία τους δεν παρουσιάστηκε κατευθείαν και δεν έγινε γρήγορα. Το επεισόδιο πήρε το χρόνο του, με τον Νέγκαν να παίρνει τον Ρικ για ένα μικρό ταξίδι με το βαν, παίζοντας σκληρά ψυχολογικά παιχνίδια μαζί του (με αποκορύφωμα το teasing του ακρωτηριασμού του Καρλ που είναι εξίσου ακραίο με τις δολοφονίες) για να τον κάνει να ξεπεράσει τυχόν ιδέες για εκδίκηση και να υποταχθεί στα σχέδιά του. Και μέσα από flashback προς το φινάλε βλέπουμε ποιοι είναι οι δύο που αναλαμβάνουν να «ξεδιψάσουν» την Λουσίλ. Η δολοφονία του Έιμπραχαμ ήταν μεν σοκαριστική, ειδικά επειδή ο Νέγκαν του διέλυσε κυριολεκτικά το κρανίο, αλλά στην τελική ήταν ένας χαρακτήρας που προστέθηκε στην πορεία και θεωρητικά ήταν ανάμεσα στους πιο αναλώσιμους. Το αληθινό σοκ προήλθε στη δεύτερη δολοφονία, αυτή του Γκλεν, η οποία προήλθε ως τιμωρία για την ανυπακοή του Ντάριλ. Και ο τρόπος που έγινε ήταν πραγματικά φριχτός, μπροστά στα μάτια της Μάγκι η οποία κυοφορεί το παιδί τους. Ο Γκλεν βρισκόταν από την αρχή στη σειρά και ήταν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες με τη μεγαλύτερη εξέλιξη στην πορεία. Για αυτό το λόγο ίσως να θέλαμε ένα καλύτερο τέλος για αυτόν από το να βρεθεί στη μέση ενός σαδιστικού παιχνιδιού βασανιστηρίων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε στην πορεία.

Δεν μπορούμε να πούμε αν το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν καλό ή κακό. Ήταν μάλλον «διαδικαστικό». Πήρε την απόφαση να σκοτώσει δύο κεντρικούς χαρακτήρες και τώρα θα κριθεί η ποιότητα της σειράς. Γιατί ωραία όλη αυτή η αναμονή, αλλά τώρα που πέρασε και μάθαμε ποιοι συνάντησαν τέλος πάντων την Λουσίλ, πρέπει να δούμε αν θα υπάρχει κάποιο αντίκτυπο σε όλο αυτό και τι ακριβώς θα είναι αυτό. Και δεν αναφερόμαστε στο ονειρικό μοντάζ στο τέλος του επεισοδίου με όλους τους ήρωες να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι των Ευχαριστιών. Η Ροζίτα και η Μάγκι είναι οι χαρακτήρες πάνω στους οποίους θα αντικατοπτριστεί στο μεγαλύτερο βαθμό η απώλεια των Έιμπραχαμ και Γκλεν και τονίζοντας την επίδραση του γεγονότος πάνω σε αυτές τις δύο μπορεί να κερδηθεί κάτι στην πορεία και να μη μείνουμε στο ότι ήταν απλά τυχαίο ποιοι δολοφονήθηκαν.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, ας έρθουμε στον Νέγκαν, ο οποίος αν και ήδη μισητός, είναι από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχουμε δει στη σειρά. Θεωρούμε πως ο Τζέφρι Ντιν Μόργκαν είναι ο καλύτερος ηθοποιός που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «The Walking Dead» (αν διαφωνείτε σε αυτό απλά ρίξτε μια ματιά στην καριέρα του) και το ότι απολαμβάνει τη σαδιστική ερμηνεία του Νέγκαν κάνει τον χαρακτήρα του καρτουνίστικα απολαυστικό. Σε αντίθεση με τον Governor που, ας είμαστε ειλικρινείς, κούρασε πολύ γρήγορα, ο Νέγκαν μπορεί να βοηθήσει τη σειρά να προχωρήσει μπροστά. Η πρεμιέρα της έβδομης σεζόν χτίζει μια δημιουργική ευκαιρία για τη συνέχεια η οποία ελπίζουμε να μη χαθεί προς τέρψιν του θυμικού του κοινού. Περιμένουμε με περιέργεια να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία.

Το «The Walking Dead» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 στο FOX. Το κανάλι FOX προβάλλεται στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης. Όλα τα νέα επεισόδια της σειράς και box sets από όλους τους προηγούμενους κύκλους θα είναι διαθέσιμα και on-demand μέσω FOX Play.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]