Μήπως πίνετε πολλές θερμίδες;

xumos-smoothies

Οι χυμοί και τα smoothies έχουν μεν βιταμίνες, αλλά πολλές φορές οι θερμίδες τους λόγω ζάχαρης απογειώνονται

ΤΡΙΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Εκτός κι αν πίνετε μόνο νερό, η πιθανότητα είναι να καταναλώνετε πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες φαντάζεστε. Αναγνωρίστε τα παρακάτω σημάδια και πάρτε τα μέτρα σας.

Ξεκινάτε την ημέρα σας με smoothie
Κάποια σίγουρα αποτελούν υγιεινές επιλογές, αλλά αν τα αγοράζετε απ’ έξω, το πιθανότερο είναι να καταναλώνετε έξτρα ζάχαρη και λιπαρά που δεν γνωρίζετε, φορτώνοντας θερμίδες το διατροφικό σας πλάνο. Προτιμήστε να φτιάχνετε τα δικά σας smoothie, έτσι ώστε να ελέγχετε τις θερμίδες τους, χρησιμοποιώντας γιαούρτι ή γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ακόμη και άλλες επιλογές, όπως αμυγδαλόγαλα. Κάντε κλικ εδώ για να πάρετε ιδέες.

Αισθάνεστε ότι διψάτε συνεχώς
Μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά το να πίνετε πολλά υγρά που δεν είναι νερό, κάνει τελικά το αντίθετο από το να σας ξεδιψάσει. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια αύξηση του σακχάρου του αίματος, που σημαίνει συνεχές αίσθημα δίψας, περισσότερα ούρα, ακόμη και ζαλάδες. Δοκιμάστε να προσθέσετε λεμόνι, lime ή μέντα στο νερό σας, για να αποκτήσετε γεύση χωρίς ζάχαρη.

Εσείς πώς πίνετε τον καφέ σας;

Νομίζετε ότι οι θερμίδες από τα υγρά δεν «μετράνε»
Οι θερμίδες είναι θερμίδες, είτε βρίσκονται σε υγρή, είτε σε στερεή μορφή και δεν πρέπει να υποτιμάτε τις θερμίδες που λαμβάνετε από χυμούς, καφέδες, αναψυκτικά, κοκτέιλ, ενεργειακά ποτά κ.ο.κ.

Παίρνετε βάρος ειδικά γύρω από την κοιλιά
Αν παίρνετε βάρος παρά την ισορροπημένη διατροφή που ακολουθείτε, τότε θα πρέπει να δώσετε βάση σε αυτά που πίνετε. Ένα μέσο κουτάκι αναψυκτικό φτάνει τις 150 θερμίδες, που ισοδυναμεί με 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ μερικοί χυμοί του εμπορίου φτάνουν ακόμη παραπάνω. Αν πίνετε κάτι από αυτά με τα περισσότερα γεύματα, καταλαβαίνετε ότι εύκολα εξηγείται η συσσώρευση βάρους. Μόνο ένα ποτό με ζάχαρη την ημέρα αρκεί για να μας προσθέσει περίπου 2,5-3 κιλά το χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Χάρβαρντ. Αν το βάρος έχει δημιουργηθεί γύρω από την κοιλιά, θα πρέπει να εξετάσετε τα υγρά που πίνετε και πόση ζάχαρη περιέχουν, αφού σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal Circulation, όσοι έπιναν τακτικά σακχαρώδη ποτά, ανέπτυσσαν κοιλιακό ή σπλαχνικό λίπος.

Νόστιμα, αλλά με θερμίδες που μπορεί να ισοδυναμούν με ένα... χάμπουργκερ

Τα κοκτέιλ είναι το ποτό προτίμησής σας
Είναι νόστιμα και σας βοηθούν να περάσετε καλά, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν χωρίς κόστος. Πολλά κοκτέιλ, όπως μια pina colada, μπορεί να φτάνουν τις θερμίδες ενός μπέργκερ, ανάλογα με τη συνταγή. Γι’ αυτό προτιμήστε το κρασί ή την μπίρα και αφήστε τα κοκτέιλ για πιο ειδικές περιπτώσεις, μένοντας στο ένα.

Εμφανίζετε διαβήτη τύπου 2
Ο σύνδεσμος ανάμεσα στο διαβήτη τύπου 2 και την τακτική κατανάλωση ποτών με ζάχαρη είναι πλέον ξεκαθαρισμένη, με μια μελέτη, μάλιστα να αναφέρει ότι 1 με 2 κουτάκια αναψυκτικό την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 26%

Παρουσιάζετε διάρροια
Τα διαιτητικά ποτά έχουν γλυκιά γεύση ακόμη και χωρίς τη ζάχαρη και μπορούν κι έτσι να κάνουν κακό στον οργανισμό σας. Τα τεχνητά γλυκαντικά που βρίσκονται στην τσιχλόφουσκα και σε άλλα προϊόντα χωρίς ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, σύμφωνα με τη Mayo Clinic

Έχετε λίπος στο συκώτι
Όταν παίρνουμε βάρος στο σώμα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα όργανά μας κι αυτό είναι που συμβαίνει στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Λόγω φτωχών διατροφικών επιλογών, πολύ συχνά ανευρίσκεται λίπος στο συκώτι και παρ’ όλο που αυτή η νόσος δεν έχει καθαρά συμπτώματα, πολλοί παρατηρούν κούραση, αδυναμία, απώλεια όρεξης, κοιλιακούς πόνους, κιτρίνισμα του δέρματος, νοητική σύγχυση και πολλά άλλα.