Το «Atlanta» έκλεισε ως η καλύτερη νέα σειρά της σεζόν

atlanta
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αυτή είναι η ευκαιρία σας να προλάβετε μια φανταστική σεζόν τηλεόρασης.

Έχουμε γράψει τόσες φορές για την τελειότητα της πρώτης σεζόν του «Atlanta» ώστε αν μας διαβάζετε, τότε θα έχετε καταλάβει ότι είναι από τις αγαπημένες μας φετινές σειρές. Ένα πρότζεκτ του Ντόναλντ Γκλόβερ που ξεκίνησε παρουσιάζοντας την underground hip hop σκηνή της Ατλάντα εξελίχθηκε σε ένα ξεχωριστό σόου που πολλοί συνέκριναν με το «Louie», απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο παρόμοιο.

Ακόμη και για τα δεδομένα της ίδιας της σειράς, το απίστευτο σερί του έκτου, του έβδομου και του όγδοου επεισοδίου είναι ένα από τα καλύτερα και πιο πρωτότυπα σερί επεισοδίων που έχουμε δει στην τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Κάπου εκεί το «Atlanta» εδραιώθηκε ως μια από τις πιο ανοιχτόμυαλες σύγχρονες σειρές, με όλα να μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή. Και βλέποντας το φινάλε της σεζόν μπορούμε να πούμε πως χαιρόμαστε πραγματικά πάρα πολύ που αυτή η σειρά βρίσκεται εκεί έξω.

Το «The Jacket» είναι ένα επεισόδιο που συνοψίζει όλες τις αρετές του «Atlanta». Ξεκινά ως μια σουρεαλιστική αναζήτηση ενός μπλε τζάκετ του Ερν για να κάνει μια στάση δείχνοντάς μας την ωμή αστυνομική βία και καταλήγει σε μια πολύ δυνατή εικόνα που μας δημιουργεί τόσα πολλά συναισθήματα. Γιατί ο λόγος που ο Ερν ψάχνει αυτό το τζάκετ είναι για το αντικείμενο που έχει μέσα σε αυτό, το οποίο ανακαλύπτουμε στο τέλος. Πρόκειται για ένα κλειδί μιας αποθήκης στην οποία μένει πλέον ο Ερν, αποφασίζοντας να σταματήσει να αναζητά τη φιλοξενία του Paper Boi και της Βανέσα. Ίσως το γεγονός ότι μένει μόνος του μέσα σε μια αποθήκη να φαίνεται θλιβερό, τη στιγμή όμως που κοιτάζει τα δολάρια που έβγαλε, καταλαβαίνεις ότι είναι νικητής. Στην αρχή της σεζόν αναζητούσε ακόμη το δρόμο του και τώρα έφτασε κάπου, έχοντας συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και διατηρώντας την ανεξαρτησία του.

Αυτή τη στιγμή νιώθουμε πως ο Ερν, ο Paper Boi, ο Ντάριους και η Βανέσα είναι όλοι τους αληθινοί άνθρωποι, οι οποίοι απλά κάποιες φορές μπορεί να βρίσκονται σε ένα παράλληλο σουρεαλιστικό σύμπαν που μπορεί να γίνει πολύ περίεργο. Ενίοτε δημιουργεί ισχυρούς συμβολισμούς γύρω από τη ζωή των μαύρων στη σύγχρονη Αμερική ή σοκάρει με την αμεσότητά του, όπως για παράδειγμα με το περιστατικό της ψυχρής αστυνομικής βίας στο φινάλε, μερικές άλλες φορές απλά δοκιμάζει πράγματα με μοναδικό σκοπό τον πειραματισμό, ποτέ όμως δε σταματά να είναι ενδιαφέρον. Δεν υπήρξε ούτε ένα από αυτά τα δέκα επεισόδια της πρώτης σεζόν στο οποίο να ξέραμε τι θα συμβεί και δεν βαρεθήκαμε σε κανένα.

Οι χαρακτήρες του «Atlanta» είναι ελεύθεροι να αναπνεύσουν. Το φινάλε ενός επεισοδίου δεν προεξοφλέι τι θα δούμε στο επόμενο. Δεν υπάρχουν χαρακτήρες φυλακισμένοι μέσα σε μια οθόνη που περιμένουν μια εβδομάδα για να συνεχίσουν ό,τι κάνουν. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά ανάμεσα στα επεισόδια και εμείς παρακολουθούμε απλά κάποιες πτυχές της. Και όλο αυτό με μια μοντέρνα και με άποψη σκηνοθεσία που συμβαδίζει με το περιπετειώδες πνεύμα της σειράς. Και φυσικά δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για τη φανταστική μουσική επένδυση, από ανθρώπους που ξέρουν εις βάθος την hip hop κουλτούρα. Το «Elevators» των Outkast είναι μια συγκλονιστικά καίρια επιλογή κομματιού για κλείσιμο σεζόν και συνδράμει τα μέγιστα στην τελική εικόνα που μας μένει. Είναι τέλειο το γεγονός ότι οι παραγωγοί της σειράς γνωρίζουν ποιο μουσικό κομμάτι ταιριάζει σε κάθε σκηνή για να την αναδείξει και δεν μπορούμε να φανταστούμε το «Atlanta» χωρίς αυτή τη νότα του.

Θα μας λείψει πολύ το «Atlanta» μέχρι να επιστρέψει για τη δεύτερη σεζόν του, αλλά έχει αφήσει ήδη σημαντική παρακαταθήκη για την τηλεόραση που θα έρθει τα επόμενα χρόνια. Χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες σειρές που και χτίζουν κάποιους χαρακτήρες που τους νιώθεις αληθινούς και πολύ κοντά σου, αλλά και δοκιμάζουν να τους βάλουν μέσα σε απροσδόκητες καταστάσεις, βαδίζοντας σε απάτητα ακόμη μονοπάτια. Ο Ντόναλντ Γκλόβερ ακολούθησε το όραμά του χωρίς να πατάει πάνω σε έτοιμες βάσεις και για αυτό ακριβώς πέτυχε και με το παραπάνω το σκοπό του.

H σειρά «Atlanta»  κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο αποκλειστικά στο FOX.

Tο κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.

Όλα τα νέα επεισόδια της σειράς «Atlanta» θα είναι διαθέσιμα on-demand μέσω της εφαρμογής FOX Play.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]