Η θλίψη ταιριάζει στους μουσικούς

kithara-mousiki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τεράστιο το ποσοστό μουσικών που έχουν αντιμετωπίσει κρίσεις πανικού, άγχους ή κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια βρετανική έρευνα φαίνεται να έχει δώσει απάντηση το ερώτημα που διατυπώθηκε στο High Fidelity, για το εάν «η μουσική ή η μιζέρια» ήρθε πρώτη. Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης “Help Musicians UK”, οι μουσικοί έχουν αυξημένο ρίσκο να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος.

Συγκεκριμένα, γύρω στο 70% των 2.000 συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει κρίσεις πανικού, άγχους ή κατάθλιψης. Το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο, αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, ο μέσος όρος αυτών των παθήσεων στην Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 20%.

Η έρευνα εξήγησε ότι ενώ η δημιουργία μουσικής καθαυτή είναι καθαρτική εμπειρία, μια σειρά επιχειρηματικών παραγόντων – όπως τα δύσκολα ωράρια, η έλλειψη αναγνώρισης και οι προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον τομέα αυτό – έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλούν θλίψη.

Μόνο οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ήταν εύκολο να βρουν την κατάλληλη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Ένα αντίστοιχο ποσοστό συμμετεχόντων ανέφερε ότι υπήρχαν τεράστια κενά στην κάλυψη θεμάτων ψυχικής υγείας στον κλάδο τους.