Ο Λέοναρντ Κοέν που αγαπήσαμε

leonard-cohen1

Ο Λέονταρντ Κοέν στα 70s

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ο μεγάλος τραγουδιστής και συνθέτης Λέοναρντ Κοέν πέθανε σε ηλικία 82 ετών σύμφωνα με ανακοίνωση της δισκογραφικής του εταιρείας Sony Music Canada.

«Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Leonard Cohen απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές». Η ανακοίνωση συμπλήρωσε ότι αργότερα θα τελεστεί μνημόσυνο στο Λος Άντζελες. Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί η αιτία και ακριβής ημερομηνία θανάτου.

«Ο πατέρας μου έφυγε ειρηνικά στο σπίτι του στο Λος Άντζελες με τη γνώση ότι είχε ολοκληρώσει αυτό που πίστευε ότι ήταν ένας από τους καλύτερους δίσκους του» δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone με τη σειρά του ο γιος του, Adam, συμπληρώνοντας ότι «έγραφε μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές, με την μοναδική του αίσθηση του χιούμορ».

Reuters / JESSICA RINALDI

Σε βράβευση για το στιχουργικό έργο του το 2012

Ο μάνατζερ και φίλος του εκλιπόντος, Robert Kory, εξήρε την «απαράμιλλη δημιουργικότητα, διορατικότητα του εξουθενωτική ειλικρίνεια» του Cohen, χαρακτηρίζοντας τον παράλληλα «ένα αληθινό οραματιστή του οποίου η φωνή δυστυχώς θα λείψει». «Είχα την ευλογία να τον αποκαλώ φίλο και ήτα προνόμιο και μεγάλο δώρο που μπόρεσα να εξυπηρετήσω ένα τόσο τολμηρό καλλιτεχνικό πνεύμα από πρώτο χέρι. Αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που με διορατικότητα, έμπνευση και θεραπεία για τις επόμενες γενιές».

Ο Cohen ανήκε σε μια μικρή κάστα τραγουδοποιών και τραγουδιστών από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τεράστια επιρροή, όπως ο Bob Dylan, o Paul Simon και η Joni Mitchell. Ξεχώρισε για την μπάσα φωνή του και την «λογοτεχνική προσέγγιση» του, με τα τραγούδια του να καταπιάνονται με τον έρωτα, το μίσος, το σεξ, την πνευματικότητα, τον πόλεμο, την ειρήνη, την έκσταση και την κατάθλιψη. Ο τελευταίος δίσκος του, το «You Want It Darker» κυκλοφόρησε μέσα στο 2016.

REUTERS / ELOY ALONSO

Στην Ισπανία το 2011

Γεννήθηκε στο Γουέστμάουντ του Κεμπέκ στον Καναδά, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934. Έμαθε να παίζει κιθάρα στα εφηβικά του χρόνια και δημιούργησε ένα folk συγκρότημα, τους Buckskin Boys. Η πρώτες του επαφές με τα γραπτά του Federico Garcia Lorca τον ώθησαν να ασχοληθεί με την ποίηση, ενώ ένα δάσκαλος μουσικής των έπεισε να αλλάξει τις μεταλλικές χορδές της κιθάρας του για νάιλον. Μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο McGill μετακόμισε σε ένα σπίτι στην Ύδρα που αγόρασε με την κληρονομιά που του άφησε ο πατέρας του. Όσο ζούσε εκεί, δημοσίευσε την ποιητική συλλογή “Flowers for Hitler” (1964), καθώς και τα μυθιστορήματα “The Favorite Game” (1963) και “Beautiful Losers” (1966).

Απογοητευμένος με τις λιγοστές πωλήσεις των βιβλίων του και κουρασμένος από την εργασία στην βιομηχανία ενδυμάτων του Μόντρεαλ, ο Cohen επισκέφτηκε στη Νέα Υόρκη το 1966, όπου υπήρχε μια ανερχόμενη folk-rock σκηνή. Τότε γνώρισε την folk τραγουδίστρια Judy Collins, η οποία χρησιμοποίησε δύο τραγούδια του Cohen στον δίσκο της “In My Life”, συμπεριλαμβανομένου και του “Suzanne”. Την ίδια εποχή γνώρισε τον Andy Warhol, τους Velvet Underground καθώς και την γερμανίδα Nico, η οποία επηρέασε τον δίσκο του “Songs of Leonard Cohen” που βγήκε το 1967. Έγραψε τραγούδια για καλλιτέχνες όπως την Judy Collins, τον James Taylor και τον Willie Nelson.

Reuters / JESSICA RINALDI

Την δεκαετία του 1970 έκανε τις πρώτες του μεγάλες περιοδείες, δηλώνοντας στο Rolling Stone ότι «ένας από τους λόγους που κάνω περιοδείες είναι για να γνωρίσω κόσμο. Τις θεωρώ αναγνωριστικές αποστολές. Ξέρεις θεωρώ τον εαυτό μου στρατιωτική επιχείρηση, δεν νιώθω σαν πολίτης». Αυτές οι περιοδείες ενέπνευσαν την παραγωγή από τον John Lissauer στο αριστούργημα του Cohen “New Skin for the Old Ceremony” του 1974. Η επιλογή του παραγωγού Phil Spector στον επόμενο δίσκου του “Death of a Ladies Man” δεν ήταν τόσο πετυχημένη.

Από την σχέση του με την Suzanne Elrod την δεκαετία του 1970 απέκτησε δυο παιδιά, την φωτογράφο Lorca Cohen και τον τραγουδοποιό Adam Cohen. O Cohen είχε την φήμη του «άτακτου» και είχε συνάψει σχέσεις με τις τραγουδίστριες Laura Branigan, Sharon Robinson, Anjani Thomas και Jennifer Warnes. Με την τελευταία μάλιστα είχε συνεργαστεί επαγγελματικά, γράφοντας τραγούδια και αναλαμβάνοντας την παραγωγή δίσκων της, όπως το “Recent Songs” του 1979 και το “Various Positions” του 1984.

Στο “Various Positions” είχε συμπεριλάβει το “Hallelujah”, ίσως η πιο γνωστή σύνθεση του Cohen, χάρη στην διασκευή που έκανε ο Jeff Buckley το 1994. H δισκογραφική του Cohen όμως δεν φαίνεται να ήταν σίγουρη για το ταλέντο του, με τον επικεφαλής της Columbia Records να τον ενημερώνει: «ξέρουμε ότι είσαι σπουδαίος, αλλά δεν ξέρουμε αν είσαι καλός».

Το 1995 έβαλε ένα φρένο στην καριέρα του και μετακόμισε στο Mt. Baldy Zen Center στο Λος Άντζελες όπου έγινε βουδιστής ιερέας και πήρε το όνομα “Jikan” («σιωπή»). Αν και ποτέ δεν παράτησε τις εβραϊκές του ρίζες, ο Cohen θεωρούσε ότι ο βουδισμός τον βοήθησε να ξεπεράσει την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρούσε. Ανάμεσα στα καθήκοντά του ήταν να μαγειρεύει για τον Kyozan Joshu Sasaki Roshi, ιερέα και μέντορα του Cohen, ο οποίος πέθανε στο 2014 στην ηλικία των 104 ετών. Ο Cohen έσπασε την καλλιτεχνική σιωπή του το 2001 με τον δίσκο “Ten New Songs”, στον οποίο συνεργάστηκε με την Sharon Robinson, ενώ το 2004 κυκλοφόρησε με το “Dear Heather” με την Anjani Thomas, με την οποία είχε δεσμό.

Το 2005 αποκαλύφθηκε ότι ο επί χρόνια manager του Cohen, Kelley Lynch, υπεξαίρεσε πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια από τον λογαριασμό συνταξιοδότησης του. Για να καλύψει τις απώλειες, ο Cohen αναγκάστηκε να κάνει μια επικών διαστάσεων παγκόσμια περιοδεία με 387 συναυλίες από το 2008 μέχρι το 2013. Συνέχισε να κυκλοφορεί μουσική, με το “Old Ideas” του 2012 να βγαίνει την επομένη των ογδοηκοστών γενεθλίων του.

Το τελευταίο album του Coen, "You Want It Darker"

Μετά το τέλος της περιοδείας του το 2013 απέφυγε την δημοσιότητα, αλλά κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο “You Want It Darker” τον Οκτώβριο του 2016, σε παραγωγή του γιου του Adam Cohen. Τα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο Leonard Cohen του απέτρεπαν να μπει στο στούντιο, οπότε ο γιος του έστησε ένα μικρόφωνο στην τραπεζαρία του και τον ηχογράφησε με laptop. Ο δίσκος απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, με ένα άρθρο του New Yorker να αποκαλύπτει ότι Cohen αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα υγείας. Ο Cohen αρχικά δήλωσε «είμαι έτοιμος να πεθάνω, ελπίζω να μην είναι πολύ άβολα», αλλά ξεκαθάρισε ότι ήταν «υπερβολικός» και ότι σκοπεύει «να ζήσει για πάντα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ