Το μανταρίνι στη διατροφή μας και μια υπέροχη μανταρινοσαλάτα

mantarinia

Η καλύτερη εποχή του μανταρινιού είναι αρχές Νοέμβρη με τέλος Δεκέμβρη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ξεφλουδίζουμε ένα μανταρίνι και ανακαλύπτουμε τη διατροφική του αξία, μέσα από την ανάλυση της ειδικού, Νεφέλης Πασιάκου, προτού φτιάξουμε μανταρινοσαλάτα.

Το μανταρίνι είναι φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία και ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών, όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη C όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.

Η καλύτερη εποχή του μανταρινιού είναι αρχές Νοέμβρη με τέλος Δεκέμβρη. Η πιο γνωστή ποικιλία διεθνώς είναι η Κλημεντίνη και ακολουθεί το Νόβα (κυρίως σε ανατολικές χώρες). Τα χαρακτηριστικά της Κλημεντίνης είναι ότι δεν έχει κουκούτσια, είναι εύγευστο, ξεφλουδίζεται εύκολα και το χρώμα του είναι βαθύ πορτοκαλο-κίτρινο με πολύ αρωματικό καρπό. Το Νόβα (Nova) έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλο-κίτρινο, ξεφλουδίζεται εύκολα, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα χυμού εξαιρετικής γεύσης, και δεν έχει κουκούτσια.

Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και... άρωμα

Οφέλη για τον οργανισμό μας
Ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ.

Θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από τα κόκαλα και την καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία (σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάλυσης τροφίμων food processor)
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ
Θερμίδες 53,00kcal
Υδατάνθρακες 11,20g
Σάκχαρα 8,90g
Φυτικές ίνες 2,3g
Λίπος 0,19
Πρωτεΐνη 0,63g
Βιταμίνη Α 71g
Βιταμίνη C 30,80mg
Ασβέστιο 14,00mg
Σίδηρος 0,10mg
Κάλιο 157mg
Νερό 87,60

Χρήσεις
Τα μανταρίνια μπορείτε να τα απολαύσετε ωμά ή σε φρουτοσαλάτες ή να φτιάξετε ακόμη και λικέρ μανταρίνι. Επίσης βάλτε το ξύσμα του σε γλυκά, σαλάτες, φαγητά κατσαρόλας, αλλά και όταν σοτάρετε λαχανικά όσο πιο συχνά μπορείτε, για να επωφεληθείτε από τις σημαντικές ιδιότητες του.

Συνδυάστε το με ρόκα σε μια υπέροχη σαλάτα

Μανταρινοσαλάτα, εύκολη υγιεινή, θρεπτική και γρήγορη
Υλικά:
μαρούλι
ρόκα
2 μανταρίνια
1 ντομάτα
1 καρότο (και ότι άλλο επιθυμείτε)
αλάτι
λάδι
ξύδι βαλσάμικο

Εκτέλεση:
Κόβουμε όλα τα λαχανικά και κάθε φέτα μανταρινιού στη μέση για να δώσει γεύση σε όλη τη σαλάτα μας. Βάζουμε αλάτι, λίγο λάδι και όσο βαλσάμικο θέλουμε.

Ακολουθώντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να διαχειριστούμε το βάρος μας καλύτερα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των μανταρινιών σε φυτικές ίνες θα νιώθουμε πλήρεις για κάποιο χρονικό διάστημα.

Νεφέλη Πασιάκου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr