Πώς ο χυμός από το τουρσί μπορεί να μας ωφελήσει

toursi

Ο χυμός από τουρσί είναι στην πραγματικότητα πολύ θρεπτικός και κάνει πολύ περισσότερα από το να προσθέτει γεύση στο αγαπημένο μας πιάτο

ΤΡΙΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ίσως μέχρι τώρα τον χρησιμποποιούσατε κυρίως στο ντρέσινγκ της σαλάτας, αλλά ήρθε η ώρα να τον βάλετε πιο ενεργά στη διατροφή σας, καθώς ο χυμός από τουρσί αποδεικνύεται ωφέλιμος για τον οργανισμό.

Ακόμη και για τον πιο φανατικό λάτρη της πίκλας, το να καταναλώσει ένα ποτήρι χυμό από τουρσί μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο. Αν συνεχίζετε να διαβάζετε, όμως, θα καταλάβετε ότι την επόμενη φορά που θα πάτε να τον πετάξετε, θα χρειαστεί να το ξανασκεφτείτε.

Ο χυμός είναι στην πραγματικότητα πολύ θρεπτικός και κάνει πολύ περισσότερα από το να προσθέτει γεύση στο αγαπημένο μας πιάτο. Παρά την κάπως πικρή γεύση του, αποτελεί μια εκπληκτική πηγή υγείας και κάνει καλό σε πολλές περιπτώσεις.

Ανακουφίζει τις μυϊκές κράμπες
Έπειτα από ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, οι περισσότεροι συνήθως πίνουμε νερό ή κάποιο ενεργειακό ποτό. Την επόμενη φορά, δοκιμάστε να πιείτε ένα ωραίο, δροσερό ποτήρι χυμού τουρσί, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην καταπράυνση των πόνων, χάρη στην υψηλή συγκέντρωσή του σε νάτριο και ξίδι. Μελέτη που δημοσιεύτηκε, μάλιστα, στο Medicine & Science in Sports & Exercise έδειξε ότι οι αφυδατωμένοι άντρες ένιωσαν πιο γρήγορη ανακούφιση από τις μυϊκές κράμπες έπειτα από ένα ποτήρι χυμού τουρσί, απ’ όσους προτίμησαν το νερό, συν του ότι χρειάστηκε μόλις το 1/3 του φλιτζανιού για να επιδράσει.

Ο χυμός τουρσί φαίνεται πως μπορεί να κάνει τον οργανισμό μας να επανέλθει και να ενυδατωθεί πιο γρήγορα

Ενυδατώνει πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα
Το νερό σίγουρα είναι σημαντική πηγή ενυδάτωσης, αλλά ο χυμός τουρσί φαίνεται πως μπορεί να κάνει τον οργανισμό μας να επανέλθει και να ενυδατωθεί πιο γρήγορα. Ο λόγος είναι η περιεκτικότητά του σε νάτριο και κάλιο, ηλεκτρολύτες που το σώμα χάνει από τον ιδρώτα. Ο χυμός αυτός βοηθά στην αποκατάσταση των επιπέδων των ηλεκτρολυτών στα φυσιολογικά επίπεδα, πολύ πιο γρήγορα.

Προωθεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού
Σύμφωνα με τη μελέτη Dietary antioxidants: Immunity and host defence, αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε προσφέρουν προστατευτικό ρόλο ενάντια σε μολύνσεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Ο χυμός τουρσί περιέχει αυτές τις 2 βιταμίνες σε γενναιόδωρες ποσότητες, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί σημαντικό «όπλο» της άμυνάς μας.

Οι βιταμίνες C και E βρίσκονται σε γενναιόδωρες ποσότητες στο χυμό από τουρσί

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους
Το ξίδι αποτελεί το βασικό συστατικό στο τουρσί και σύμφωνα με μελέτη του Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, καταναλώνοντάς το καθημερινά, μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Έπειτα από μόλις 12 εβδομάδες, συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν καταναλώσει μικρές ποσότητες ξιδιού καθημερινά, βρέθηκε ότι έχασαν περισσότερο βάρος και λίπος από όσους δεν είχαν καταναλώσει καθόλου. Δοκιμάστε το!

Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου
Το αρρύθμιστο σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας, όπως τύφλωση, καρδιακές βλάβες, βλάβες στα νεφρά κ.ο.κ. Ο χυμός τουρσί, όμως, φαίνεται πως είναι ο κρίκος που έλειπε για καλή υγεία. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Diabetes Research έδειξε ότι πίνοντας μια μικρή μερίδα ξίδι, που αποτελεί βασικό συστατικό στο τουρσί, πριν από το γεύμα, μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, ειδικά σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.