Rolling Stones και Bono εναντίον Τραμπ

rolling-stones-bono
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι γερόλυκοι της ροκ συστήνουν ηρεμία και ο Bono απαιτεί την ισότητα των φύλων.

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ δυσαρέστησε πολλούς στον καλλιτεχνικό χώρο, με τους περισσότερους να εκφράζουν την αγανάκτηση και έκπληξή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά την ομιλία αποδοχής του Τραμπ, παίχτηκε το “You Can't Always Get What You Want” των Rolling Stones, δίχως την συγκατάθεση του συγκροτήματος. Ο τραγουδιστής των Stones, Mick Jagger, σχολίασε το γεγονός στο λογαριασμό του στο Twitter, αναρωτώμενος εάν θα του ζητηθεί να ερμηνεύσει το συγκεκριμένο τραγούδι στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Associated Press ο Jagger εξέφρασε την απορία του κόσμου εκτός των ΗΠΑ με την εκλογή του Τραμπ.

Από την πλευρά του κιθαρίστας Ronnie Wood παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό, αλλά συμπλήρωσε ότι τίποτε δεν το εκπλήσσει μετά το Brexit του καλοκαιριού. «Θα γίνουν ορισμένες αλλαγές, ελπίζω να είναι καλές» δήλωσε ο Wood. Ο Charlie Watts, ντράμερ των Rolling Stones, ήταν πιο ψύχραιμος στη τοποθέτησή του, θεωρώντας ότι ο Τραμπ θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τον ρόλο του. «Δεν πιστεύω ότι θα είναι τόσο ριζοσπαστικός όπως ήταν στην αρχή [της προεκλογικής του εκστρατείας], νομίζω ότι θα μετριάσει πολλά από αυτά που λέει, ειδάλλως θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη τετραετία».

Ο Bono, ο οποίος πρόσφατα αποκάλεσε την εκλογή Τραμπ ως «το χειρότερο πράγμα που έγινε στην Αμερική» κάλεσε τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να θέσει σε προτεραιότητα την ισότητα των φύλων. Ο τραγουδιστής των U2 παρευρέθηκε στην απονομή του βραβείο του «Άνδρα της Χρονιάς»από το περιοδικό Glamour και στον λόγο του κάλεσε τον επερχόμενο πρόεδρο «να κοιτάξει τις γυναίκες και να καταστήσει την ισότητα μια προτεραιότητα, είναι ο μόνος τρόπος μπροστά». Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικριθεί για την στάση του απέναντι στις γυναίκες, λόγω σχολίων που είχε κάνει στο παρελθόν και κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που αντιμετώπισε. Φεμινιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει μια μαζική διαδήλωση κατά του νέου προέδρου στις 21 Ιανουαρίου 2017, την επομένη της ορκωμοσίας του.