Το σούσι και οι μύθοι του

sousi

Μήπως έχετε παραπλανηθεί κι εσείς από τους παρακάτω μύθους για το σούσι;

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το ιδιαίτερο αυτό γιαπωνέζικο παραδοσιακό φαγητό είναι κάτι πολύ παραπάνω από κομμάτια ωμού ψαριού πεταμένα σε ένα πιάτο που εντυπωσιάζει μόνο την «υψηλή κοινωνία». Πριν έρθει στη χώρα μας και γίνει διάσημο και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, το σούσι είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πλούσια ιστορία, η οποία δεν έχει καταφέρει να ταξιδέψει αλώβητη στα διάφορα μέρη που το «φιλοξενούν». Οι φήμες και οι μύθοι είναι αρκετοί, τόσοι όσες και τα είδη του κι αν δεν είστε πραγματικοί λάτρεις, πιθανόν να ζείτε ένα... ψέμα που θα ξεσκεπάσουμε πάραυτα.

Όσο πιο φρέσκο, τόσο το καλύτερο
Αυτό είναι το προφανές, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρετε: τα περισσότερα ψάρια υπόκεινται σε άμεση κατάψυξη (flash-freeze) από τη βάρκα κιόλας, σε μια διαδικασία που τα βοηθάει να διατηρηθούν περισσότερο και ταυτόχρονα σκοτώνει τα παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στη σάρκα τους. Οι ειδικοί στο σούσι ξέρουν, επίσης, ότι το ψάρι μιας λίγο μεγαλύτερης ηλικίας είναι καλό, γιατί με το χρόνο έρχεται και η γεύση.

Το σούσι έχει «ταινία»
Το παρασιτικό αυτό σκουλήκι μπορεί να το συναντήσει κάποιος σε οποιαδήποτε μορφή κρέατος και το να καταναλώνετε κάτι που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά, όντως αποτελεί επικίνδυνη συμπεριφορά όσον αφορά τα παράσιτα στις τροφές. Ευτυχώς, όμως, είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταναλώσετε κάτι που δεν έχει καταψυχθεί κάποια στιγμή, είτε αυτό είναι μοσχάρι, είτε χοιρινό, είτε ψάρι. Η κατάψυξη μπορεί να λύσει σχεδόν όλα τα… παρασιτικά προβλήματα, αλλά ακόμη κι αν κάποιο σκουλήκι τα καταφέρει, ο σούσι σεφ θα μπορέσει να το αντιληφθεί με γυμνό μάτι και δεν θα φτάσει ποτέ στο τραπέζι σας.

Τρώμε, άραγε, αληθινό wasabi στα εστιατόρια;

Το wasabi σκοτώνει τα βακτήρια
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το αυθεντικό ιαπωνικό wasabi μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο αποτελεί την αιτία σοβαρών πεπτικών προβλημάτων. Ιστορικά, μάλιστα, το wasabi χρησιμοποιούνταν για να σκοτώσει συγκεκριμένα βακτήρια, όταν οι σύγχρονες μέθοδοι συντήρησης δεν ήταν διαθέσιμες. Δυστυχώς, όμως, η πιθανότητα να τρώτε αληθινό wasabi σε ένα μέσο εστιατόριο σούσι είναι μικρή, καθώς είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί και κατ’ επέκταση πολύ ακριβό.

Πρέπει να αναμειγνύουμε το wasabi με τη σάλτσα σόγιας
Αυτό θα σας το προτείνουν όπου κι αν πάτε να φάτε σούσι κι ενώ οι σεφ και οι sushi master μπορούν να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα ισορροπημένο μείγμα σόγιας και wasabi, εσείς πιθανόν να μην ξέρετε πώς να πετύχετε την αυθεντική ισορροπία. Αν, λοιπόν, θέλετε wasabi, απλώς βάλτε λίγο στην κορυφή.

Πρέπει να «καθαρίζουμε» τα chopsticks
Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποια γιαπωνέζικη παράδοση, την οποία διάβασαν στο διαδίκτυο και αναπαράγουν, ενώ άλλοι τα τρίβουν μεταξύ τους για να αφαιρέσουν τυχόν αγκίδες. Κάνοντάς το, όμως, ουσιαστικά δείχνετε στον sushi master και στο εστιατόριο ότι πιστεύετε πως χρησιμοποιεί φθηνά chopsticks, κάτι που πιθανόν να μην ισχύει.

Maki rolls και nigiri

Το σούσι σημαίνει ωμό ψάρι
Το σούσι, στην πιο κυριολεκτική του σημασία είναι ένα ιδιαίτερο είδος κρύου, με γεύση ξίδι, ρυζιού που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη κουζίνα και το ψάρι είναι ουσιαστικά μια γαρνιτούρα. Αν αυτό που αναζητάτε είναι φέτες λαχταριστού ωμού ψαριού, τότε μάλλον θέλετε sashimi κι αν σας αρέσουν τα roll με το φύκι, τότε ζητήστε maki.

Το τζίντζερ είναι καρύκευμα
Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε ένα τέτοιο γεύμα είναι να πάρετε τις φέτες τζίντζερ που σας φέρνουν και να το προσθέσετε στα roll σας. Το τζίντζερ πρέπει να καταναλώνεται μόνο του, ενδιάμεσα σε διαφορετικά roll προκειμένου να καθαρίζει την παλέτα και να αφήνει τη γεύση καθαρή, έτσι ώστε να δοκιμάσετε την επόμενη μπουκιά. Το να το απλώνετε στο σούσι σαν τόπινγκ είναι σαν να βάζετε οδοντόκρεμα στο χοτ ντογκ σας.