Το αλκοόλ με μέτρο μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικών;

poto-alkool-kokteil
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η κατανάλωση δυο ποτών την ημέρα μειώνει το ρίσκο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται σουηδική μελέτη, σπεύδοντας βέβαια να εξηγήσει πως η υπερβολή έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με μέτρο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Στα πλαίσια της έρευνάς τους, η ομάδα Άγγλων και Σουηδών ερευνητών εξέτασαν 25 μελέτες κι επίσημα στοιχεία από τη Σουηδία. Μετά από ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι δύο ποτά την ημέρα μειώνουν το ρίσκο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά η ποσότητα αυτή δε φαίνεται να επηρεάζει τις πιθανότητες για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με το American Stroke Association, το 87% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά και το 13% αιμορραγικά.

Η πιο βαριά κατανάλωση αλκοόλ -δηλαδή πάνω από τέσσερα ποτά την ημέρα- μπορεί απεναντίας να αυξήσει το ρίσκο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, τόσο ισχαιμικού όσο και αιμορραγικού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine στις 23 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, Σουζάνα Λάρσον, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία κατά 1,6 φορές και για υπαραχνοειδή αιμορραγία κατά 1,8 φορές.

Αυτό, σύμφωνα με την ερευνήτρια, δείχνει ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει μεγαλύτερη σχέση με την πιθανότητα εκδήλωσης αυτού του είδους εγκεφαλικών επεισοδίων, παρά ενός ισχαιμικού. Οι διαφορές στη σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και των διαφόρων τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων πιθανόν να έχει να κάνει με το πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως αναφέρει η Δρ. Λάρσον, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τα χαμηλά επίπεδα ινωδογόνου – μιας πρωτεΐνης που βοηθά στον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Αν και αυτό μπορεί να εξηγεί τη σχέση μεταξύ ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ και του μειωμένου ρίσκου για ισχαιμικό εγκεφαλικό, η ερευνήτρια εξηγεί ότι η αρνητική επίδραση του αλκοόλ -δηλαδή η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αυξήσει και το ρίσκο για ένα αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ακυρώνοντας στην ουσία κάθε δυνητικό όφελος.

Αν και οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και το ρίσκο για εγκεφαλικό επεισόδιο, η έρευνα δεν απέδειξε κάποια σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως σημειώνουν.