Χειρόγραφο βιβλίο του «Χάρι Πότερ» πουλήθηκε για £368.750

the-tales-of-beedle-the-bard-3 Eddie Keogh
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Είχε δωρηθεί στον εκδότη που «πίστεψε ότι ένα μακροσκελές μυθιστόρημα για ένα παιδί μάγο μπορεί να πουλήσει».

Μια σπάνια χειρόγραφη έκδοση του «The Tales of Beedle the Bard» – της συλλογής παραμυθιών που διαδραματίζονται στο κόσμο του Χάρι Πότερ – πουλήθηκε για £368.750 σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Sotheby στο Λονδίνο. Το βιβλίο είναι ένα από τα έξι χειρόγραφα αντίγραφα που δώρισε η JK Rowling σε «αυτούς με την πιο στενή σχέση με τα βιβλία του Harry Potter». Ένα έβδομο αντίτυπο που δημοπρατήθηκε το 2007 για τη φιλανθρωπική οργάνωση της συγγραφέως Lumos, είχε πουληθεί για 1,95 εκατομμύρια λίρες.

Reuters / Eddie Keogh

Το αντίγραφο που δημοπρατήθηκε την Τρίτη ανήκε στον εκδότη Barry Cunningham, ο οποίος είχε εγκρίνει την έκδοση του πρώτου βιβλίο της σειράς «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος», όταν εργαζόταν στον εκδοτικό οίκο Bloomsbury. Το χειρόγραφο του βιβλίου είχε σταλεί σε 12 εκδότες, πριν καταλήξει στα χέρια του Cunningham. Ο εκδότης αποκάλυψε αργότερα ότι είχε προειδοποιήσει τη Rowling ότι δεν θα έβγαζε λεφτά από το βιβλίο της, αφού τα παιδικά βιβλία δεν πουλάγανε τότε.

Η τυλιγμένη με ύφασμα δερματόδετη χειρόγραφη έκδοση του Cunningham είναι στολισμένη με ημιπολύτιμους λίθους και ένα ασημένιο κρανίο και περιλαμβάνει μια αφιέρωση: «Στον Barry, τον άνθρωπο που πίστεψε ότι ένα υπερβολικά μακροσκελές μυθιστόρημα για ένα παιδί μάγο με γυαλιά μπορεί να πουλήσει... Ευχαριστώ». Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby, ο λίθος που στολίζει την έκδοση είναι ροδοχρωσίτης, ο οποίος όπως αναφέρει η Rowling στο τέλος του βιβλίο, παραδοσιακά συσχετίζεται με την αγάπη, την αρμονία και την χαρά στην καθημερινότητα.

Τ

Reuters / Eddie Keogh
ο «Tales of Beedle the Bard» κάνει την εμφάνισή του στο τελευταίο βιβλίο της σειράς «Χάρι Πότερ», όταν ο Άλμπους Ντάμπλντορ δίνει ένα αντίγραφο στην Ερμιόνη Γκρέιντζερ με την ελπίδα ότι θα το βρει «διασκεδαστικό και διδακτικό» και περιλαμβάνει στοιχεία για πώς θα νικήσουν τον κακό μάγο Βόλντεμορτ. Το «Tales of Beedle the Bard» εκδόθηκε το 2008 και ήταν το βιβλίο με την μεγαλύτερη ζήτηση εκείνη την χρονιά, πουλώντας δυο αντίγραφα το δευτερόλεπτο παγκοσμίως.