Επιλέξτε τον δικό σας ...Φρανκενστάιν

epilekste-ton-diko-sas-frankenstain

ΤΡΙΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Αν και η ιδέα του να ξαναγραφτεί ο «Φρανκενστάιν» της Mary Shelley μπορεί να φαντάζει σαν μία ...τερατώδης ιδέα, η αλήθεια είναι ότι η απόφαση να κυκλοφορήσει το βιβλίο σε νέα έκδοση και μάλιστα ψηφιακή, είναι μία είδηση που χαροποίησε πολλούς.

Σύμφωνα με την Independent, οι ακαδημαϊκοί κύκλοι χαιρέτισαν την απόφαση αυτή, προμηνύοντας μάλιστα ότι ο ψηφιακός «Φρανκενστάιν» θα είναι πιο προσιτός στη νέα γενιά αναγνωστών.

Ένας ανεξάρτητος βρετανικός εκδοτικός οίκος, έχει ήδη αναθέσει την πλήρη αναμόρφωση της αρχικής ιστορίας του 1818, που είχε γράψει η Mary Shelley, και αναφερόταν στον «τρελό» επιστήμονα που δημιούργησε με τρόπο ανορθόδοξο ένα τέρας, το οποίο τελικά τον σκότωσε.

Η εταιρεία Profile Books μάλιστα ξεκινά τις επόμενες μέρες μία «λογοτεχνική, διαδραστική εφαρμογή του βιβλίου» σύμφωνα με την οποία οι αναγνώστες παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της κάθε αφήγησης σε ιστορίες κλασικών έργων.

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο αναγνώστης πλέον παίρνει ενεργά μέρος σε κλασικές νουβέλες.

Όπως δήλωσε και ο διευθυντής έκδοσης, Michael Bhaskar, μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε τολμήσει να κάνει κάτι ανάλογο σε κλασικά έργα.

Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι το πρωτότυπο κείμενο της Shelley έχει εμπλουτιστεί με γραφικά και σχέδια ανατομίας του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και στοιχεία της επαναστατικής Γαλλίας, οι ακαδημαϊκοί που έχουν δει την εφαρμογή υποστηρίζουν ότι ο «ψηφιακός Φρανκενστάιν» είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό έργο από ότι οι πολυάριθμες κινηματογραφικές μεταφορές, που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Ένας από τους συμμετέχοντες στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα είναι και ο συγγραφέας των best-seller και σχεδιαστής παιχνιδιών, Dave Morris, ο οποίος σε συνεργασία με το Inkle Studio, μια εταιρεία σχεδιασμού λογισμικού, συνέβαλαν στη δημιουργία της εφαρμογής.

Έχουν εφεύρει εξ αρχής την μορφή «επιλογής της δικής σας αφήγησης» ως μία εφαρμογή για το iPad ή το iPhone, και πρόκειται για μια προσέγγιση που μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο στα σύγχρονα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

Ο Dale Townshend, από την άλλη, λέκτορας Γοτθικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Stirling, δήλωσε ότι η εφαρμογή αυτή απέφυγε την «φτηνή οπτικοποίηση» των κινηματογραφικών μεταφορών και προσφέρει μία «ενδελεχή λογοτεχνική εμπειρία» απόλυτα συνυφασμένη με την αρχική νουβέλα της Shelley.

Οι αναγνώστες βέβαια αν και έχουν ελευθερία κινήσεων, δεν μπορούν να επέμβουν εξ ολοκλήρου καθώς κάτι τέτοιο θα άλλαζε το τελικό αποτέλεσμα της ιστορίας και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Φρανκενστάιν, ο θάνατος είναι αναπόφευκτος.

Ωστόσο στο δεύτερο μέρος της εφαρμογής ο αναγνώστης γίνεται ο ίδιος, Φρανκενστάιν και ζει την εμπειρία, ενός τερατώδους πλάσματος το οποίο κανείς δεν καταλαβαίνει. Και αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό.

Ο καθηγητής Townshend επεσήμανε ακόμη ότι η ιστορία της Shelley είναι τόσο σχετική και επίκαιρη σήμερα, με τα επιστημονικά επιτεύγματα να βρίσκονται ένα βήμα πριν την δημιουργία τεράτων.

Η εφαρμογή του ψηφιακού Φρανκενστάιν θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 26 Απριλίου και μαζί με το πρωτότυπο κείμενο της Shelley θα κοστίζει 2,99 αγγλικές λίρες.