Οι θάνατοι μουσικών που μας συγκλόνισαν το 2016

kithara-mousiki
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Από τον David Bowie και τον Prince, μέχρι την Sharon Jones και τον Leonard Cohen.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Δυστυχώς, το 2016 σημαδεύτηκε από τους θανάτους ορισμένων εκ των μεγαλύτερων σύγχρονων καλλιτεχνών, αφήνοντας τον κόσμο της τέχνης φτωχότερο. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο ηχηρές απώλειες για το 2016.

David Bowie
Ίσως η μεγαλύτερη και πιο συγκλονιστική απώλεια για το 2016, ο θάνατος του David Bowie προκάλεσε συγκίνηση σε όλο τον καλλιτεχνικό (και μη) κόσμο. Στα 69 του είχε ήδη καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στη μουσική, αναμειγνύοντας τα πάντα: από την ροκ, την τζαζ και την ηλεκτρονική μουσική, και γράφοντας ορισμένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα τραγούδια στη σαραντάχρονη καριέρα του. Εκτός, όμως, από τη μουσική, ο Bowie είχε κάνει και ένα πέρασμα από τον κινηματογράφο, ενώ ένα μήνα περίπου πριν τον θάνατό του, το rock musical «Lazarus» έκανε την πρεμιέρα του στο Broadway. Ο θάνατος του Bowie ήρθε μόλις δυο μέρες μετά την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου του, το εξαιρετικό Blackstar, σχεδόν σαν να το είχε προγραμματίσει ο ίδιος.

Prince
Ο αιφνίδιος θάνατος του Prince στο σπίτι του στο Paisley Park της Μινεσότα, τον Απρίλιο σημάδεψε και αυτή το 2016. Ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε στα 57 του χρόνι , όπως έδειξαν οι σχετικές έρευνες, από υπερβολική δόση ισχυρών παυσίπονων που βρέθηκαν στο σπίτι του. Μετά το θάνατο του όμως και σύμφωνα με τις ευχές του, το σπίτι του στο Paisley Park έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί, οι φαν του Prince μπορούν να περιηγηθούν στο σπίτι και στούντιο του, ενώ ένα χρόνο μετά το θάνατο του μουσικού, θα πραγματοποιηθεί πολυήμερο φεστιβάλ στη μνήμη μου, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Με το θάνατο του αποκαλύφθηκε ένας πραγματικός θησαυρός ακυκλοφόρητων τραγουδιών, τα οποία (λογικά) κάποια στιγμή θα φτάσουν στα αυτιά μας.

Leonard Cohen
«Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Leonard Cohen απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές». ανακοίνωνε τον Νοέμβριο η Sony Music για τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη και τραγουδιστή. Στις πέντε δεκαετίες της καριέρας του, ο Cohen διακρίθηκε ως ένα τολμηρό καλλιτεχνικό πνεύμα, με «απαράμιλλη δημιουργικότητα, διορατικότητα και εξουθενωτική ειλικρίνεια», όπως είχε δηλώσει αργότερα ο επί χρόνια μάνατζερ και φίλος του Cohen, Robert Kory. Ο Cohen θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς της δεκαετίας του 1960, στο ίδιο επίπεδο με τον Bob Dylan, αναμιγνύοντας αριστοτεχνικά την ποίηση, με την πεζογραφία και τη μουσική. Ο γιος του εκλιπόντος, Adam, δήλωσε αργότερα στο Rolling Stone ότι ο πατέρας του «έφυγε ειρηνικά στο σπίτι του στο Λος Άντζελες με τη γνώση ότι είχε ολοκληρώσει αυτό που πίστευε πως ήταν ένας από τους καλύτερους δίσκους του».

Sharon Jones
Η τραγουδίστρια των Dap Kings έφυγε στην ηλικία των 60 ετών ύστερα από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Η Jones ξεχώρισε για τη δυναμική της σκηνική παρουσία και το ιδιαίτερο στυλ της από τη δεκαετία του 1970. Δυστυχώς όμως αναγκάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα από τη μουσική και το ταλέντο της δεν αναγνωρίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τότε, στην ηλικία των 40, κυκλοφόρησε το πρώτη της τραγούδι ως front woman, το «Damn It's Hot». Παρά τη διάγνωση με καρκίνο, η Jones δεν έλειψε από τη σκηνή και συνέχισε με τις ζωντανές εμφανίσεις και τις ηχογραφήσεις. Παλεύοντας γενναία μέχρι το τέλος, η Jones είχε ξεκαθαρίσει ότι «έχω καρκίνο, δεν έχει ο καρκίνος εμένα».

Αlan Vega
Ο Αμερικανός τραγουδιστής και visual artist, πιο γνωστός για την δουλειά με στο protopunk δίδυμο Suicice, «έφυγε» τον Ιούλιο του 2016. Σπούδασε φυσική και καλές τέχνες στο Brookly College και έγινε μέλος μιας ομάδας ριζοσπαστικών καλλιτεχνών. Στα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα ξεχώρισε για τους πίνακές του και αργότερα για τα γλυπτά του. Μια συναυλία των Stooges το 1969 τον ενέπνευσε να πειραματιστεί με τη μουσική και σύντομα άρχισε να παίζει ζωντανά με τους Suicide. Το 1980 κυκλοφόρησε τον πρώτο του solo δίσκο, στο γνώριμο rockabilly ύφος του, που θα γινόταν το σήμα κατατεθέν του για τα επόμενα χρόνια. Το 2012, όμως, ο Vega υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και αναγκάστηκε να περιοριστεί στη μουσική.

Pete Burns
Ο Pete Burns των Dead Or Alive ήταν μια από τις πιο εκκεντρικές και χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της δεκαετίας του 1980, κυρίως λόγω της επιτυχίας του «You Spin Me Round (Like A Record)». Μετά το τέλος των Dead Or Alive, τις πολλές καταχρήσεις και πλαστικές επεμβάσεις, το άστρο του Burns έλαμψε ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετά από την εμφάνιση του στο reality Celebrity Big Brother. Ο αιφνίδιος θάνατός του από ανακοπή καρδιάς τον Οκτώβριο έπεσε σαν κεραυνός. Ο Boy George χαρακτήρισε τον Pete Burns ως «έναν από τους αυθεντικούς εκκεντρικούς της γενιάς του».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ / [email protected]