Η Björk μιλά για τον σεξισμό στη μουσική βιομηχανία

bjork
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η εκκεντρική Ισλανδή pop star μιλά ανοιχτά για τις εμπειρίες της με τα media.

Σε ένα ανοιχτό γράμμα της, η Björk κατήγγειλε τον σεξισμό που έχει βιώσει στη μουσική βιομηχανία. Η Ισλανδή καλλιτέχνης εξήγησε στην αρχή της ανάρτησής της στο Facebook ότι δεν έχει δώσει σημασία στα φαινόμενα σεξισμού στην καριέρα της, μέχρι την πρόσφατη εμπειρία της στο Day and Night Festival στο Χιούστον, όπου έκανε ένα DJ set.

Αφου η Björk ευχαρίστησε τους φαν της που την έχουν στηρίξει στα DJ sets που κάνει τον τελευταίο χρόνο, επεκτείνοντας τους μουσικούς ορίζοντες, κατήγγειλε ότι μερίδα του Τύπου δεν φαίνεται να έχει αποδεχτεί ότι δεν «ερμηνεύει» και ότι «κρύβεται» πίσω από τα decks. Κάτι αντίστοιχο, συμπλήρωσε η Björk, δεν γίνεται στην περίπτωση ανδρών συναδέλφων της, όπως οι Aphex Twin, Matmos και ο πρώην συνεργάτης της Arca.

Στη συνέχεια της ανάρτησής της η Björk αναφέρθηκε γενικότερα στον σεξισμό που υπάρχει στη μουσική και στις προκαταλήψεις κατά των γυναικών. «Οι γυναίκες στην μουσική επιτρέπεται να είναι τραγουδίστριες συνθέτριες που τραγουδούν για τα αγόρια τους» σχολίασε η Björk, προσθέτοντας ότι ο Τύπος κατακεραυνώνει τις γυναίκες εάν επιχειρήσουν να αλλάξουν θεματολογία, πέραν των συναισθημάτων τους. Αυτό είναι κάτι που η ίδια παρατήρησε στο προτελευταίο της δίσκο «Biophilia», όπου τραγούδησε για τους «γαλαξίες και τα άτομα», καθώς η αποδοχή των ΜΜΕ ήρθε με τον επόμενο και πιο πρόσφατο δίσκο της, «Vulnicura», όπου τραγούδησε για έναν χωρισμό. «Εάν δεν ανοίξουμε τα εσώψυχά μας και ματώσουμε μόνο για τους άνδρες και τα παιδιά στις ζωές μας τότε εξαπατούμε το κοινό μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που η Björk καταγγέλει τον σεξισμό στην μουσική βιομηχανία. Μετά την κυκλοφορία του «Vulnicura» τον Ιανουάριο του 2015, η Björk αποκάλυψε στο Pitchfork ότι «ούσα η μοναδική κοπέλα σε συγκροτήματα για 10 χρόνια, έμαθα – με τον δύσκολο τρόπο – ότι εάν ήθελα να περνάνε οι ιδεές μου, έπρεπε να προσποιούμαι ότι εκείνοι – οι άνδρες – είχαν τις ιδέες». Η Björk είχε μιλήσει και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να αναγνωριστεί η δημιουργική συνεισφορά της, αφού συνήθως οι άνδρες συνεργάτες λάμβαναν τα εύσημα.