Τα καλύτερα albums του 2016

vinyl
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αδιαφιλονίκητες βασίλισσες, ύστατοι αποχαιρετισμοί, επιστροφή σε μουσικές ρίζες... Το μουσικό 2016 ήταν μουσικά ετερόκλητο αλλά πολύ ενδιαφέρον! Ιδού τα καλύτερα πέντε albums που ακούσαμε:

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Η μουσική είναι κομμάτι της ζωής μας, συνοδεύει τις αναμνήσεις μας αλλά και φτιάχνει αναμνήσεις. Μια καλή -μουσικά- χρονιά, μπορεί να μας κάνει, αν όχι να ξεχάσουμε, τουλάχιστον να παραβλέψουμε τα θολά της σημεία και να βάλουμε τελικά πρόσημο θετικό στον απολογισμό μας. Αν μη τι άλλο, το 2016 είχε ενδιαφέρον από άποψη παραγωγής δίσκων. Σε αυτό το άρθρο, δεν θα σταθούμε καθόλου στις απώλειες στον χώρο, αλλά θα ξορκίσουμε το κακό επιλέγοντας πέντε άλμπουμ που ξεχωρίσαμε για το 2016: 

5. Frank Ocean - Blond

Στυλιζαρισμένο και ωμό, απαλό, μελωδικό και άγριο, ένα «χάσιμο» δημιουργικό και πολύ ελκυστικό, είναι το τελευταίο βήμα του παιδιού θαύματος της σύγχρονης μαύρης μουσικής. Είναι αδύνατον να περιγράψεις το στυλ και την κατεύθυνση του Ocean σε αυτό το album αν δεν έχουν προηγηθεί πολλές ακροάσεις. Το αποτέλεσμα όμως όσο το ακούς, είναι υπερβολικά ελκυστικό για να το αγνοήσεις.

Διαβάστε τις οχτώ περιπτωσεις που έφεραν σήμερα το hip hop στην κορυφή

4. ΑΝΟΗΝΙ - Hopelessness

Ο Anthony Hegarty δεν υπάρχει πια, τη θέση του πήρε η ANOHNI.Και έφτιαξε ένα album με θεματολογία δύσκολη, που δεν αγγίζεται εύκολα, παρά μόνο ίσως από καλλιτέχνες τόσο ευαίσθητους και εύθραστους. Τα ζητήματα οικολογίας, κυβερνητικής αναλγησίας και δυσλειτουργικών οικογενειακών σχέσεων, τυλιγμένα σε έναν electro pop μανδύα, σου προκαλούν γνήσιες ανατριχίλες.

3. Leonard Cohen - You Want it Darker

Άλλος ένας μεγάλος μας αποχαιρέτισε φέτος, όχι όμως χωρίς να αφήσει και αυτός ένα καταπληκτικό τελευταίο album για να τον θυμόμαστε. Στα 82 του, ο Cohen ακουγόταν έτοιμος για το αναπόφευκτο, για να πάει να βρει τη λύτρωση κοντά στη Marianne, αλλά παράλληλα δε θα μας άφηνε με τίποτα λιγότερο από ένα υπέροχο, σκοτεινό και μελαγχολικό αριστούργημα.

2. David Bowie - Blackstar

Όταν κυκλοφόρησε δίχασε, καθώς αρκετοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη σύλληψη ενός τόσο «μαύρου» και περίεργου δίσκου. Επικέντρωση σε σπαρακτικές ερμηνείες, χωρίς πολλούς εντυπωσιασμούς και μεγαλεία, ένας Bowie πιο ανθρώπινος από ποτέ, που έκανε έναν άτυπο «απολογισμό» της ζωής του. Δυστυχώς, ο θάνατός του μας έκανε να καταλάβουμε εκ των υστέρων το μυστήριο και το σχέδιο πίσω από το «Μαύρο Αστέρι» του, που έμελλε να είναι και το κύκνειο άσμα του. Ένα χρόνο μετά και ακόμα τα κρυφά μηνύματα που μας άφησε, κάνουν τον θάνατό του τέχνη.

1. Beyoncé - Lemonade

Από το κορίτσι που γνωρίσαμε μέσα από ένα κατασκευασμένο girl group μέχρι την υπέρμαχο του κινήματος «Black Lives Matter» που είναι σήμερα, πέρασαν έτη φωτός για την Queen Bey. Δε χρειάζεται πλέον καν προιεδοποίηση για να κυκλοφορήσει νέο album. Το κάνει και δημιουργεί σεισμό. Η Beyoncé είναι πλέον ένα όνομα τόσο σημαντικό για τη μουσική βιομηχανία, που όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει. Πόσοι καλλιτέχνες καταφέρνουν να χτίσουν σχέση αναμονής με το κοινό τους στην εποχή που όλα είναι στο φως; Η Bey εκμεταλλεύεται τη φημολογούμενη απιστία του διάσημου και ισχυρού συζύγου της, βγάζει όσα από τα εσώψυχά της  θέλει στη φόρα, παίζει με μαεστρία τους ρόλους της Αφροαμερικανής γυναίκας του σήμερα, της συντρόφου, της μητέρας, της σταρ, και παραδίδει το καλύτερο και πιο crossover μέχρι στιγμής album της καριέρας της. 

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ