Έξι πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ όταν παραγγέλνετε κρασί

krasi

Αν οι γνώσεις σας είναι περιορισμένες, ένας καλός σερβιτόρος και σομελιέ θα σας υποδείξουν το κατάλληλο κρασί για εσάς

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Το κρασί μπορεί να απογειώσει ένα γεύμα, όσο και να καταναλωθεί ευχάριστα μόνο του. Όπως κι αν σας αρέσει να το απολαμβάνετε, το σημαντικό είναι να γνωρίζετε κάποια πράγματα γι’ αυτό, έτσι ώστε να κάνετε σωστές επιλογές και να μεγιστοποιήσετε τελικά την απόλαυσή σας.

Βρίσκεστε έξω με φίλους και θέλετε να απολαύσετε λίγο καλό κρασί. Για να μην σαμποτάρετε τη βραδιά λόγω… άγνοιας, φροντίστε να αποφύγετε τα παρακάτω και αφεθείτε στο μαγικό οινικό κόσμο του.

Μην προσπαθείτε να δείξετε ότι ξέρετε πολλά για το κρασί, αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ένας καλός σερβιτόρος είναι ανοιχτός στο να σας συμβουλέψει και να σας υποδείξει το καλύτερο κρασί για εσάς κι αν δεν του δώσετε την ευκαιρία, η επιλογή σας μπορεί να είναι ατυχής.

Μην φοβάστε τις ερωτήσεις. Σας εγγυόμαστε ότι ο σερβιτόρος ή ο σομελιέ δεν ακούει πρώτη φορά από εσάς την ερώτηση «τι σημαίνει κρασί με πλήρες σώμα (full-bodied)». Αρπάξτε την ευκαιρία και μάθετε κάτι καινούργιο από όλη αυτή την εμπειρία.

Ο φελλός δεν έχει και πολλά να σας μαρτυρήσει για το κρασί σας

Μην μυρίζετε το φελλό. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν πρόκειται να σας δείξει τίποτα για το κρασί που έχετε μπροστά σας.

Μην φοβάστε να προφέρετε λάθος ένα κρασί που θέλετε να δοκιμάσετε. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε, επίσης, λέξεις ή φράσεις που βρίσκουμε στις ετικέτες γαλλικών κρασιών και τι μπορεί να σημαίνουν.

Μην διστάσετε να αναφερθείτε στο οικονομικό του θέματος. Θέστε εσείς ένα όριο στο σερβιτόρο ή στο σομελιέ, έτσι ώστε να μην σας προτείνει μπουκάλι 200 ευρώ.

Το κρασί μπορεί να σας κοστίσει ακριβά, γι' αυτό να είστε προσεκτικοί

Μην κολλάτε σε αυτά που έχετε δοκιμάσει. Πειραματιστείτε, ανοίξτε τους ορίζοντές σας, περιγράψτε τα χαρακτηριστικά που σας αρέσουν, έτσι ώστε να βρείτε κάτι κοντινό στα γούστα σας και μπείτε με… τόλμη στον οινικό κόσμο, για να καταφέρετε να τον κατακτήσετε!

*Bonus Μην ανησυχήσετε για τους λεκέδες από κρασί. Αν τύχει και σας πέσει λίγο κόκκινο κρασί στο τραπεζομάντιλό σας ή οπουδήποτε αλλού, υπάρχει τρόπος να το καθαρίσετε: απλώστε το τραπεζομάντιλο, στο σημείο του λεκέ, πάνω από ένα άδειο μπολ και με ένα στεγνό και καθαρό πανί πιέστε το λεκέ. Χύστε επάνω του λίγο κρύο νερό κι έπειτα καλύψτε το λεκέ με αλάτι. Έπειτα ρίξτε του ζεστό νερό και αφήστε μέχρι να φύγει ο λεκές. Αν δεν φύγει, ρίξτε του ξίδι κι έπειτα πλύντε το στο πλυντήριο, όπως κάνετε συνήθως.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τι μπορεί να κάνετε λάθος, αφού το παραγγείλετε.