Τρεις θρησκείες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης

treis-thriskeies-sti-dimosia-bibliothiki-tis-neas-yorkis

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

«Τρεις Θρησκείες: Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το φθινόπωρο του 2010.

«Τρεις Θρησκείες: Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Ισλάμ» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενεί η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το φθινόπωρο του 2010 και συγχρηματοδοτείται από τα Ιδρύματα «Σταύρος Νιάρχος» και «Coexist».

Η έκθεση προσεγγίζει τις τρεις συγκεκριμένες θρησκείες μέσα από τα ιερά τους κείμενα και εμπλουτίζει τη διαθρησκευτική συζήτηση με τέσσερις χιλιετίες πνευματικής ιστορίας και 200 από τα πιο εμπνευσμένα ιερά κείμενα της Βιβλιοθήκης.

Παρότι δεν αποτελεί αυστηρή συγκριτική ανάλυση των τριών θρησκειών, η έκθεση αναδεικνύει τα πιο σημαντικά και βασικά κοινά τους στοιχεία: το Μονοθεϊσμό, τον Αβραάμ, την Αποκάλυψη και την Αγία Γραφή.

Παράλληλα με την παρουσίαση των ιδρυτών των τριών θρησκειών, η έκθεση εξερευνά τις γραφές που παρήγαγαν ή ενέπνευσαν και τους τρόπους με τους οποίους τα συγγράμματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί, για αιώνες ή χιλιετίες, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Εκτός από την Εβραϊκή Βίβλο, τη Χριστιανική Βίβλο και το Κοράνιο, η έκθεση εστιάζει και στην Καββάλα, τη Θεουργία και την (εβραϊκή) μαγεία, την Κοπτική και την Αιθιοπική Ιδιωτική Προσευχή, τη Μουσουλμανική Προσευχή και την Πίστη και την Προσευχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Την έκθεση συνοδεύει το «Three Faiths Scriptorium», ένα διαδραστικό κέντρο στο Wachenheim Gallery της Βιβλιοθήκης, το οποίο συγκρίνει τις χειρόγραφες παραδόσεις των τριών θρησκειών, παρουσιάζοντας τα φυσικά υλικά από τα οποία προέρχονται οι περγαμηνές και το μελάνι.

Ανάμεσα στους πολυάριθμους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνονται στην έκθεση, βρίσκεται ένα χειρόγραφο Veiled Prophet (Κρυφός Προφήτης) από την Κωνσταντινούπολη (1594), το Βιβλίο της Εσθήρ από το Aμστερνταμ (1686), τo Harkness Gospels (Ευαγγέλιo Harkness) στα λατινικά και άλλα.

Πληροφορίες: Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, διάρκεια μέχρι 27 Φεβρουαρίου 2011.