Who is Who: Madonna

who-is-who-madonna

Φωτογραφία: http://madonna.com/

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2012

Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια η παγκόσμια pop κουλτούρα έχει σε μεγάλο βαθμό τη σφραγίδα της Madonna. Προκλητικότητα, ταλέντο, εκκεντρικό στοιχείο είναι μερικά μόνο από τα συστατικά που συνιστούν το φαινόμενό της… Με αφορμή το νέο της album MDNA, το click@Life κάνει «βουτιά» στη ζωή της βασίλισσας της pop.

Η μικρή Madonna

Η Αμερικανίδα pop star γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1958 και το πλήρες όνομά της που γράφτηκε στο ληξιαρχείο είναι Madonna Louise Ciccone. Γενέθλιος τόπος το Bay City του Μίσιγκαν, το οποίο έχει χαρακτηρίσει -μιλώντας σε πανεθνικό αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο- «μια βρώμικη, μικρή πόλη στο Βόρειο Μίσιγκαν». Η πόλη που μεγάλωσε είναι το Pontiac, προάστιο του Ντιτρόιτ.

Η μητέρα της, η Madonna Louise, έφυγε από τη ζωή το 1963 από την επάρατη νόσο. Για να την ξεχωρίζουν από τη μητέρα της λόγω συνωνυμίας, όταν ήταν μικρή τη φώναζαν «Little Nonni».

Ο πατέρας της, Silvio Anthony Ciccone, ήταν Ιταλο-Αμερικανός πρώτης γενιάς από το Pacentro της Ιταλίας. Δούλευε σαν μηχανικός στην Chrysler και στην General Motors.

H Madonna είναι η τρίτη στη σειρά μεταξύ των 6 παιδιών της οικογένειάς της. Ο πατέρας της μετά το θάνατο της μητέρας της ξαναπαντρεύτηκε με την οικονόμο του σπιτιού τους. Έκαναν μαζί δύο ακόμη παιδιά, και στη συνέχεια μετακόμισαν σε μεγαλύτερο σπίτι στο Rochester Hills.

Αφού χρειάστηκε κόπο για να πείσει τον πατέρα της να την αφήσει να κάνει μαθήματα μπαλέτου, πήρε αργότερα μια υποτροφία για σπουδές χορού στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Εγκατέλειψε το κολλέγιο το 1977 και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με μόλις 35 δολάρια στην τσέπη.

Τα πρώτα της βήματα

Η Madonna έκανε αρκετά μεροκάματα (με πολύ χαμηλή αμοιβή) για να τα βγάλει πέρα, μεταξύ άλλων και στην αλυσίδα Dunkin’ Donuts. Απολύθηκε από εκεί όταν πέταξε ένα ζελέ στο πρόσωπο ενός πελάτη.

Έκανε επιπλέον μαθήματα χορού στο Alvin Ailey American Dance Theater.

Το 1979, η Madonna συμμετείχε στα χορευτικά του Γάλλου καλλιτέχνη της disco Patrick Hernandez. Ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη, ανέπτυξε σχέσεις με έναν μουσικό που ονομαζόταν Dan Gilroy, δημιουργώντας μαζί του το συγκρότημα των Breakfast Club. Η Madonna έπαιζε μάλιστα drums(!) πριν ξεκινήσει τη σόλο καριέρα της.

Εγκατέλειψε το γκρουπ το 1980 για να συγκροτήσει μια άλλη μπάντα, τους Emmy. Η μουσική τους τράβηξε την προσοχή ενός παραγωγού, που της έκλεισε ραντεβού με τον ιδρυτή της Sire Records Seymour Stein, μια συνάντηση που τελικά απέφερε συμφωνία για ένα single.

Το ντεμπούτο single της Madonna με τίτλο «Everybody» κυκλοφόρησε στις 6 Οκτωβρίου 1982.

Το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης μίξης του ντεμπούτου της με τον τίτλο «Madonna» δε της άρεσε καθόλου, γι’ αυτό και ζήτησε από τον τότε σύντροφό της John «Jellybean» Benitez να τη βοηθήσει με έξτρα δουλειά.

Η εκτίναξη

Φωτογραφία: http://madonna.com/

Η πρώτη επιτυχία της Madonna στο Top 10 ήταν το 1984 με το Borderline.

Το 80s look της, που ακόμη και σήμερα κοπιάρεται ασύστολα από διάφορους, ήταν δημιουργία του στυλίστα και σχεδιαστή κοσμημάτων Maripol.

Το Like a Virgin άλμπουμ της του 1984, ήταν εκείνο που τη μετέτρεψε σε σταρ παγκόσμιου βεληνεκούς. Ήταν επίσης και η παρεθνική της πρωτιά στο Billboard.

Οργανώσεις για την προστασία της οικογένειας στις ΗΠΑ προσπάθησαν να απαγορεύσουν το βίντεο του ομώνυμου τραγουδιού, με το αιτιολογικό της προώθησης του προγαμιαίου έρωτα. Εκείνο που αποτέλειωσε τις γενικά συντηρητικές αυτές οργανώσεις ήταν η εμφάνισή της στα μουσικά βραβεία του MTV με νυφικό και οι διάφορες προκλητικές φιγούρες της χορεύοντας στο πάτωμα.

Το ντεμπούτο της σαν ηθοποιός το έκανε το 1985, πρώτα σε έναν μικρό ρόλο σαν τραγουδίστρια σε club στο Vision Quest και στη συνέχεια με έναν σαφώς μεγαλύτερο ρόλο στο Desperately Seeking Susan.

O Sean Penn και η διαμάχη με το Βατικανό

Άρχισε να βγαίνει με τον Sean Penn ενώ δούλευε στο βίντεο του «Material Girl» και τελικά παντρεύτηκαν ανήμερα των 27ων γενεθλίων της το 1985.

Στην πρώτη βορειοαμερικάνικη περιοδεία της Madonna (The Virgin Tour) το ρόλο του support γκρουπ είχαν οι Beastie Boys.

Τον Ιούλιο του 1985, τόσο το Penthouse όσο και το Playboy δημοσίευσαν έναν αριθμό γυμνών φωτογραφιών της Madonna, που χρονολογούνταν από την εποχή που είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Η φρενίτιδα των ΜΜΕ χτύπησε κόκκινο...

Το τρίτο άλμπουμ της, με τίτλο «True Blue», χτύπησε κορυφή στα charts 28 χωρών σε παγκόσμια κλίμακα το 1986 και «έδωσε» τρία μεγάλα singles, τα «Live to Tell», «Papa Don’t Preach» και «Open Your Heart».

Η Madonna και ο Sean Penn υπέβαλαν αίτηση διαζυγίου τον Δεκέμβρη του 1987. Μολονότι οι περισσότεροι τα «φόρτωσαν» στο τότε πρόβλημα του Penn με το αλκοόλ, η Madonna έχει δηλώσει πως εκείνη την εποχή ήταν τόσο απορροφημένη από την καριέρα της και την επιτυχία που επιζητούσε, που δεν ήταν έτοιμη να δείξει γενναιοδωρία και αφοσίωση πουθενά αλλού.

To 1989, προχώρησε σε συμφωνία με την Pepsi για χρήση του τραγουδιού της «Like a Prayer» σε τηλεοπτικό σποτ του γνωστού αναψυκτικού.

Το Βατικανό είχε καταφερθεί ενάντια στο βίντεο του συγκεκριμένου τραγουδιού, καθώς περιέχει κάψιμο σταυρών, αγάλματα καθολικών εκκλησιών τα οποία «κλαίνε» αίμα, ενώ η Madonna εμφανίζεται να αποπλανά έναν μαύρο(!) Ιησού.

Το 1990, η Madonna έπαιξε στο Dick Tracy μαζί με το Warren Beatty. Μάλιστα, υπήρξε και ειδύλλιο μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κάτι όμως που μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε ήδη τελειώσει.

Ο Πάπας ζήτησε από τους καθολικούς να μην παρευρεθούν σε συναυλίες του «Blond Ambition World Tour» της Madonna, που περιελάμβανε την pop star σε «προσομοίωση» αρκετά τολμηρών σεξουαλικών δραστηριοτήτων.

Το πρώτο «greatest hits» της, με τίτλο «The Immaculate Collection», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη του 1990, ήταν μέχρι τότε το πιο εμπορικό greatest hits από solo καλλιτέχνη στη μουσική ιστορία.

Το βίντεο του «Justify My Love», του ενός δηλαδή από τα δύο νέα κομμάτια που συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή, απαγορεύτηκε από το MTV. Ο λόγος; Και πάλι ο προκλητικός σεξουαλικός χαρακτήρας του περιεχομένου του.

Η δεύτερη φάση της καριέρας της

Το 1992, ίδρυσε τη δική της εταιρεία παραγωγών θεάματος, τη Maverick, μέρος της οποίας ήταν και η δική της δισκογραφική εταιρεία, Maverick Records. Η πρώτη κυκλοφορία διαμέσου της εταιρείας ήταν το βιβλίο «Sex», με φωτογραφίες του Steven Meisel.

Φωτογραφία: http://madonna.com/

Μετά από μια κάπως μεσοβέζικη περίοδο στην καριέρα της, όπου η προκλητικότητά της είχε αρχίσει να ενοχλεί, με πολλούς κριτικούς γύρω στα 1994-1995 να θεωρούν πως η καριέρα της έχει ουσιαστικά τελειώσει, εξασφαλίζει από τον Alan Parker το ρόλο της Ευίτα Περόν στη γνωστή ταινία Evita. Η ερμηνεία της τής απέφερε μια Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού. «Κέρδισε» επίσης και το ρεκόρ Guinness για τις περισσότερες αλλαγές κουστουμιών σε μια ταινία.

Στις 14 Οκτωβρίου 1996, η Madonna γέννησε τη Lourdes Maria Ciccone Leon. Ο δίσκος «Ray of Light», που ακολούθησε τη γέννηση της Lourdes, ανέδειξε μια άλλη πλευρά της Madonna και της απέφερε 4 βραβεία Grammy.

Στις 11 Αυγούστου του 2000, γέννησε τον Rocco Ritchie, γιο του Guy Ritchie, ενώ παντρεύτηκε με τον τελευταίο στο Κάστρο του Skibo Castle στη Σκωτία τον επόμενο Δεκέμβριο.

Η κυκλοφορία του «Music» τον Σεπτέμβρη του 2000 σηματοδότησε το πρώτο της Νο1 για άλμπουμ από την εποχή του «Like a Prayer». Αντιθέτως, το «American Life» του 2003 καταγράφηκε ως το πλέον αντιεμπορικό της άλμπουμ.

Φωτογραφία: http://madonna.com/

Οι λιγότερο γνωστές πλευρές της Madonna

Το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, με τίτλο The English Roses, «χτύπησε» πρωτιά στη λίστα των New York Times, ενώ έγινε και το ταχύτερα πωλούμενο παιδικό βιβλίο με εικόνες στην ιστορία.

Το πρώτο single από το 10ο στούντιο άλμπουμ της «Confessions on a Dance Floor», το «Hung Up» αναδείχθηκε πρώτο σε 45 χώρες, δημιουργώντας νέο ρεκόρ.

Από το 2008 με το «4 Minutes» από το δίσκο «Hard Candy» η Madonna ξεπέρασε τον Elvis ως η καλλιτέχνίδα με τα περισσότερα top-10 hits.

Υποφέρει από βροντοφοβία (ο φόβος του κεραυνού και των αστραπών).

Πάντα δηλώνει την ευγνωμοσύνη της στον δάσκαλο του μπαλέτου, Christopher Flynn, τον οποίο θεωρεί μέντορά της, καθώς ήταν ο πρώτος που όχι μόνο την εισήγαγε στις διάφορες μορφές τέχνης, αλλά και την ενθάρρυνε να προχωρήσει και να πιστέψει στον εαυτό της.

H Madonna επικράτησε μεγάλων ονομάτων για το ρόλο της Εβίτα. Αρχικά, ο ρόλος είχε προσφερθεί στη Meryl Streep, ενώ υποψήφιες ήταν και οι Glenn Close, Barbara Streisand και Michelle Pfeiffer.

Είναι από τους λίγους μεγάλους εμπορικά καλλιτέχνες που δεν έχει αστεράκι στο Hollywood Walk of Fame, κυρίως επειδή δεν την ενδιέφερε.

Το 2006, οι επιστήμονες ονόμασαν ένα νέο είδος βραδυπόρου (water bear) με το όνομα της. Η κίνηση ήταν ένας φόρος τιμής στη Madonna σαν pop είδωλο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι «water bears» είναι λίγο τρομακτικοί στην όψη…

Στις 23 Μαρτίου του 2012, κυκλοφόρησε το δωδέκατο studio άλμπουμ της με τίτλο «MDNA», με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ