Πόσα ... είδη έχει η πείνα;

posa-eidi-exei-i-peina-peina

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Η πείνα είναι μία, νομίζαμε λανθασμένα μέχρι σήμερα. Το στομάχι μας διαμαρτύρεται, τα γόνατά μας «κόβονται» και χρειαζόμαστε επειγόντως να φάμε κάτι προκειμένου να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Όμως, σύμφωνα με μια διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, τη Suzie Orbach, η πείνα δεν είναι μία αλλά διακρίνεται σε... 8 διαφορετικά είδη!

Η πείνα είναι μία, νομίζαμε λανθασμένα μέχρι σήμερα. Το στομάχι μας διαμαρτύρεται, τα γόνατά μας «κόβονται» και χρειαζόμαστε επειγόντως να φάμε κάτι προκειμένου να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Όμως, σύμφωνα με μια διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια, τη Suzie Orbach, η πείνα δεν είναι μία αλλά διακρίνεται σε... 8 διαφορετικά είδη!

Πάλι το γνώριμο… γουργουρητό σας κάνει σινιάλο. Πεινάτε. Και μάλιστα πολύ. Και επειδή η ώρα του φαγητού αργεί αρκετά ακόμη, με μια τυροπιτούλα στο γραφείο θα «ξεγελάσετε» την πείνα σας. Έτσι όμως, οι θερμίδες συσσωρεύονται, τα κιλά «σκαρφαλώνουν» στο κορμί σας και η ζυγαριά διαμαρτύρεται...

Τι να κάνεις όμως, αναρωτιέστε και δικαίως. Η πείνα είναι πείνα και πρέπει άμεσα να ικανοποιηθεί αλλιώς... «νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει», όπως σοφά λέει ο λαός μας. Μέχρι σήμερα λοιπόν, γνωρίζαμε, πως η πείνα είναι μία και ο λόγος ύπαρξής της ήταν ένας και μόνο ένας: να γεμίσει το στομάχι μας για λόγους επιβίωσης.

Τα 8 πρόσωπα της πείνας

Μάλλον όμως, τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά, όπως ανέφερε σε έρευνά της η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Suzie Orbach, η οποία το 1978, κατάφερε να διακρίνει σε μελέτη της, 8 διαφορετικά είδη πείνας!

Οι λόγοι που πεινάμε, υποστήριξε η Orbach, είναι πολλοί και διάφοροι και δεν περιορίζονται μόνο στην έμφυτη ανάγκη μας για επιβίωση. Έτσι, μελετώντας για χρόνια τους λόγους, που οδηγούσαν τα άτομα στο... ψυγείο, κατέληξε στα ακόλουθα «είδη πείνας»:

-Κοινωνική πείνα: είναι η πείνα που «νιώθουμε» όταν βρισκόμαστε με παρέα. Το φαγητό έχει συνδεθεί στενά με τις κοινωνικές σχέσεις και έτσι, δεν αποκλείεται ακόμη και όταν δεν πεινάμε καθόλου, να βρεθούμε με φίλους και την στιγμή, που θα προτείνουμε να βγούμε για «έναν μεζέ», να αρχίσει το στομάχι μας να διαμαρτύρεται...

-Στοματική πείνα: το στομάχι δεν διαμαρτύρεται. Τότε, γιατί νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι; Μα φυσικά, για να «βάλουμε κάτι στο στόμα μας» . Η λεγόμενη «στοματική» πείνα λειτουργεί σχεδόν ασυναίσθητα και έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που φορτωνόμαστε περιττές θερμίδες χωρίς να πεινάμε πραγματικά-και απλά και μόνο για να «απασχολήσουμε» το στόμα μας...

-Προληπτική πείνα: έχετε ένα ραντεβού αμέσως μετά τη δουλειά και δεν θα φθάσετε στο σπίτι την «συνηθισμένη» σας ώρα για να φάτε. Μήπως λοιπόν, να φάτε... σε περίπτωση που πεινάσετε-αν και όταν; Οι θερμίδες κάνουν «πάρτι» και εσείς τρώτε... προκαταβολικά μήπως και πεινάσετε!

-Απαξιωτική πείνα: αυτή δεν ήταν μέρα ήταν η κόλαση του Δάντη! Το πρωί στο γραφείο, ο διευθυντής σας, φαίνεται πως σας είχε βάλει στο «μάτι» ενώ και στο σπίτι καβγαδίσατε για ασήμαντη αφορμή με την οικογένειά σας. Μόνη σας παρηγοριά; Το ψυγείο και το περιεχόμενό του! Αφού είχατε μια τόσο άσχημη μέρα, θα πρέπει να φάτε, για να τα ξεχάσετε όλα.

-Απολαυστική πείνα: χρειάζεστε επειγόντως κάτι για να «ανέβετε» ψυχολογικά. Αν λοιπόν ενδώσετε σε αυτό το παγωτό, που εδώ και ώρα έχετε βάλει στο μάτι, όλα θα σας φανούν μονομιάς καλύτερα!

-Καταπραϋντική πείνα: στο δρόμο για το γραφείο ένας απρόσεκτος οδηγός «φρέναρε» πάνω στο αυτοκίνητό σας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα τρακάρισμα με σοβαρές υλικές ζημιές και τα νεύρα σας «κουρέλια». Με μια πίτσα, θα νιώσετε μονομιάς καλύτερα-και θα καταπραϋνετε τα κουρασμένα σας νεύρα.

-Εορταστική πείνα: έχετε γενέθλια / γιορτή/ επέτειο ή γιορτάζετε μια σημαντική επαγγελματική σας επιτυχία; Καλύτερος τρόπος εορτασμού από ένα λουκούλειο γεύμα με τους αγαπημένους δεν υπάρχει...

-Ανιαρή πείνα: ο διευθυντής λείπει, δουλειά ιδιαίτερη δεν έχετε, είναι Παρασκευή και έχετε ακόμη 5 ώρες μέχρι να σχολάσετε... Βαριέστε τρομερά και η ώρα δεν λέει να περάσει με τίποτα. Μήπως να τρώγατε κάτι, για να «σκοτώνατε» καμιά ωρίτσα;

Το ότι θα παρασυρθείτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και θα υποκύψετε αργά ή γρήγορα σε κάποιο είδος «πείνας» από τα παραπάνω είναι σχεδόν σίγουρο. Φροντίστε τουλάχιστον να προσπαθήστε κάθε φορά, που δεν πεινάτε πραγματικά, να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες αλλά να περιορίζεστε σε σαλάτες, φρούτα, χυμούς ή «υγιεινά τσιμπολογήματα» έτσι, ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττά κιλά απλά και μόνο από συνήθεια.