Ο σχεδιαστής του «Blackstar» μιλά για τον David Bowie

bowie
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο Jonathan Barnbrook, επί χρόνια συνεργάτης του David Bowie αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με τον καλλιτέχνη σχετικά με τον τελευταίο του δίσκο «Blackstar» λέγοντας: «Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους μουσικούς, ανησυχούσε ακόμα για το καλλιτεχνικό έργο του».

Ο Barnbrook, ο οποίος σχεδίασε το εξώφυλλο του «Blackstar», παρευρέθηκε και στην εκδήλωση που έγινε στο A&V του Λονδίου για τα γενέθλια του Bowie. «Τον συνάντησα στην Νέα Υόρκη και ακούσαμε μαζί τον δίσκο. Ήταν ιδιαίτερα αγχωτικό – να έχεις τον David Bowie να κάθεται δίπλα σου όταν ακούς τον καινούριο του δίσκο. Ο ίδιος ήταν αρκετά νευρικός που άκουγα τον δίσκο. Υπήρξε πιθανόν ένας από τους πιο ολοκληρωμένους μουσικούς του 20ού και 21ου αιώνα και ανησυχούσε ακόμα για το καλλιτεχνικό έργο του» εξήγησε ο Barnbrook.

Διαβάστε επίσης: Έναν χρόνο χωρίς τον David Bowie: 8 Αθηναίοι τιμούν τον μεγάλο καλλιτέχνη

Στη συνέχεια, ο Barnbrook ανέφερε πως ο Λευκός Δούκας «απέφευγε τον απόλυτο ορισμό των πραγμάτων. Δεν τον ενδιέφερε να εξηγεί τα τραγούδια ευθέως. Δεν ήξερα πως ήταν άρρωστος, όταν τον συνάντησα εκείνο τον Ιούνιο. Ήταν γεμάτος ενέργεια και τόσο θετικός». Ο Barnbrook τον ρώτησε, όπως πάντα, πότε θα πάει σε περιοδεία και το πρώτο πράγμα που είπε, το οποίο του φάνηκε γελοίο, ήταν πως δεν θεωρούσε τον εαυτό του σπουδαίο ερμηνευτή. Ο Barnbrook επέμενε να δώσει έστω λίγες συναυλίες, αφού ο δίσκος ήταν τόσο προσωπικός, με τον Bowie να μην το αποκλείει.

«Συζητήσαμε για τη σημασία του «Blackstar» με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – ένας από αυτός ήταν πως όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην πηγή της δημιουργίας, στο big bang. Δεν ξέρω εάν αυτό είχε στο μυαλό του». Όταν ρωτήθηκε για τα πολλά κρυφά μυστικά που είναι ενσωματωμένα στο εξώφυλλο του δίσκου, ο καλλιτέχνης κατηγορηματικά απάντησε ότι δεν τα είχε ζητήσει ο Bowie, αλλά και ότι δεν τα γνώριζε όλα.