Ρεκόρ πωλήσεων για τα βινύλια το 2016, με το Blackstar στην κορυφή

vinyl
ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Αναμένεται να πλησιάσουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου για το 2016 σημείωσαν ιστορικό υψηλό 25ετίας πρόσφατα, με το «Blackstar» του David Bowie να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Σε σχέση με το 2015 παρατηρήθηκε μια γενναία άνοδος της τάξης του 53%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deloitte, αυτή η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα, με τις πωλήσεις για το 2017 να υπολογίζονται μεταξύ των 800 και 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το βινύλιο θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των πωλήσεων μουσικής [εκτός των downloads] το 2017, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 7% των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονται συνολικά στην βιομηχανία της μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, ο Paul Lee, υπεύθυνος τεχνολογίας, ενημέρωσης και έρευνας τηλεπικοινωνιών της Deloitte, προειδοποιεί ότι η άνοδος θα είναι πρόσκαιρη, αφού θα επέλθει πτώση στις πωλήσεις. Όπως εξήγησε στους Financial Times, το 1981 είχαν πουληθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριo δίσκοι βινυλίου, ενώ το 2017 οι πωλήσεις θα είναι γύρω στα 40 εκατομμύρια. Παρά λοιπόν την θεαματική άνοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αυτή παραμένει σχετική. Στη συνέχεια εξήγησε ότι οι συλλέκτες μπορεί να συνεχίζουν να αγοράζουν ακριβές και πολυτελείς εκδόσεις, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον μέσο καταναλωτή. Πρόσφατη έρευνα του BBC έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί που αγόρασαν δίσκο βινυλίου δεν τον άκουσαν τον τελευταίο μήνα, ενώ γύρω στο 7% δεν έχουν καν πικάπ.