Η vegan διατροφή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη υπό προϋποθέσεις

vegan
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο βιγκανισμός, όταν εφαρμόζεται από γενιά σε γενιά, μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πληθυσμοί που ακολουθούν vegan πρότυπα διατροφής για πολλές γενιές, παρουσιάζουν μεταλλάξεις στο DNA τους, οι οποίες τους καθιστούν επιρρεπείς στη φλεγμονή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μετάλλαξη συμβαίνει προκειμένου να απορροφούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό τους τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές.

Αυτός ο τρόπος διατροφής, όμως, όπου κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης απορρίπτεται, φαίνεται πως προωθεί την παραγωγή του αραχιδονικού οξέος, το οποίο συνδέεται με φλεγμονώδεις παθήσεις και τον καρκίνο. Όταν συνδυάζεται με διατροφή υψηλή σε φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαια, το μεταλλαγμένο γονίδιο μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε επικίνδυνο αραχιδονικό οξύ.

Τα ευρήματα αυτά ίσως εξηγούν προηγούμενες έρευνες που έδειχναν ότι οι χορτοφαγικοί πληθυσμοί έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ συνέκριναν εκατοντάδες χρωμοσώματα από έναν πληθυσμό χορτοφάγων στο Pune της Ινδίας με αυτά των παραδοσιακών κρεατοφάγων στο Κάνσας και βρήκαν ότι υπήρχε σημαντική γενετική διαφορά. Αυτοί που προέρχονται από γενιές χορτοφάγων είναι πιο πιθανό να «κουβαλούν» γονίδια που μεταβολίζουν τα φυτικά λιπαρά οξέα πιο γρήγορα. Σε αυτούς, το φυτικά έλαια μετατρέπονται σε αραχιδονικό οξύ, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, καρδιοπάθειας και καρκίνου. Η μετάλλαξη, επίσης, εμποδίζει και τα ωμέγα-3 στον οργανισμό, τα οποία προστατεύουν την καρδιά.

Ακόμη, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας και αδύναμο σπέρμα, ενώ ξεχωριστή μελέτη του Χάρβαρντ βρήκε ότι μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε συμβατικά φρούτα και λαχανικά, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, λόγω του ότι οι άντρες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα μικροβιοκτόνων.

Να τονίσουμε, βέβαια, ότι η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο journal Molecular Biology and Evolution μιλά για πληθυσμούς που ακολουθούν τη vegan διατροφή από γενιά σε γενιά.