Αντιδράσεις κατά του Roman Polanski στα επερχόμενα Cesar Awards

roman-polanski Kacper Pempel
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Πέτρα του σκανδάλου ο διορισμός του ως προέδρου της τελετής από την Γαλλική Ακαδημία.

Η φεμινιστική οργάνωση d’Osez le Feminisme σχεδιάζει να διαδηλώσει στα επερχόμενα Cesar Awards μετά τον διορισμό του Roman Polanski ως πρόεδρο της τελετής. Όπως εξήγησε στην ανακοίνωση της οργάνωσης, ο διορισμός του σκηνοθέτη αποτελεί προσβολή για τα θύμα βιασμού και σεξουαλικής βίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πολλοί συνεχίζουν να στηρίζουν τον Polanski ως κινηματογραφιστή. Η οργάνωση απαντάει ότι «η ποιότητα της φιλμογραφίας του έχει λίγο να κάνει με το έγκλημα που διέπραξε, την φυγή του και την άρνηση του να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Polanski καταζητείται ακόμα από τις Αμερικανικές αρχές για τον βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού το 1977. Ο σκηνοθέτης ομολόγησε την ενοχή του, αλλά διέφυγε στην Γαλλία, πριν καταδικαστεί. Η Γαλλία δεν έχει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, ενώ το 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας, πατρίδας του Polanski, έβγαλε απόφαση που απαγόρευε την έκδοσή του στην Αμερική. Η οργάνωση d’Osez le Feminisme έχει στήσει καμπάνια στο Change.org, έχοντας συλλέξει πάνω από 58.000 υπογραφές. «Με την επιλογή της, η Ακαδημία αποκαλύφθηκε ως ένας βαθύτατα συντηρητικός οργανισμός όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι διαδηλώτριες. «Η επιλογή μαρτυρεί, εξ ονόματος εκείνων που αποφάσισαν να διορίσουν [τον Polanski] πρόεδρο των Cesars, την αδιαφορία για τα γεγονότα. Για τους διοργανωτές δεν αποτελεί σπουδαίο γεγονός ότι ο Roman Polanksi διώκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει διαπράξει τον βιασμό ενός 13χρονου παιδιού», κατέληξε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα Υπουργός Πολιτισμού Audrey Azoulay διατήρησε ουδέτερη στάση, σχολιάζοντας ότι η Γαλλική Ακαδημία είναι ανεξάρτητο σώμα και ότι η υπόθεση του Polanski αφορά μια χρονική περίοδο πάνω από 40 χρόνια πριν. «Η υπόθεση θα συνεχίσει να καταδιώκει τον Roman Polanski για το υπόλοιπο της ζωής του. Εντούτοις, παραμένει ένας κινηματογραφιστής με εξαιρετικό ταλέντο ο οποίος έχει τιμηθεί έκτοτε με πολλά βραβεία Cesar. Αυτό είναι το ζήτημα στην επιλογή της Ακαδημίας», δήλωσε η υπουργός. Ως πρόεδρος της τελετής, ο Polanski θα κηρύξει την επίσημη έναρξη των βραβείων με έναν λόγο, προτού παραδώσει τα σκήπτρα στους οικοδεσπότες. Τα φετινά Cesars θα πραγματοποιηθούν στις 24 Φεβρουαρίου.