Όταν το γυναικείο παντελόνι γίνεται πρωτοσέλιδο

evan-rachel-wood-beloudo
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Άλλες εμφανίζονται με φορέματα-υπερπαραγωγές που σκουπίζουν το κόκκινο χαλί, και άλλες, πιο αυθεντικές, λιγότερο στιλιζαρισμένες, στέλνουν πολιτικά μηνύματα στον πλανήτη. Από πότε το παντελόνι έγινε θέμα συζήτησης, μαζί και πρωτοσέλιδο; της Σάντυς Τσαντάκη

Eξαιρούνται τα παστέλ

Ποιες ήταν οι πρώτες που το λάνσαραν; Δεν θα πω φυσικά την Hillary Clinton, γιατί εκείνη υπήρξε εξαιρετικά κακόγουστη και μάλλον προβλέψιμη με τα κοστούμια σε παστέλ ροζ και γαλάζιες αποχρώσεις.

Με παντελόνι στο κόκκινο χαλί

Θα προτιμήσω σίγουρα την Barbra Streisand (με παντελόνι στα Όσκαρ) και την Jane Fonda στη δεκαετία του 60 και του 70 (με μαύρο κοστούμι και πουκάμισο σε στιλ Μάο). Και φυσικά, για να υποστηρίξουν τις γυναίκες του πλανήτη, σαν ακτιβίστριες και φεμινίστριες με αναγνώριση, ακολούθησαν η Diana Ross, η Faye Dunaway, η Celine Dion, η Jodie Foster, η Julia Roberts, η Gwyneth Paltrow, η Jennifer Aniston, η Emma Watson… 

Επαναστάτρια με κοστούμι

Και τώρα, πριν από λίγες ημέρες, η Evan Rachel Wood, με τραβηγμένα μαλλιά και κόκκινο κραγιόν, υπέροχη επιδερμίδα και απουσία κοσμημάτων-τεράτων, εμφανίστηκε στην απονομή των SAG, ή Screen Actors Guild για να συνενοούμαστε καλύτερα, με ένα μοναδικό μπλε, βελούδινο κοστούμι, σταυρωτό, με σατέν πέτο. Και την υπογραφή Altuzarra (που δεν θα προλαβαίνει μάλλον να δέχεται παραγγελίες).

Sold-out

Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από κάτι που βλέπεις και είναι προσγειωμένο στην πραγματικότητα. Το τώρα. Το αποτέλεσμα; Ένα γυναικείο κοστούμι δεν μπορεί να συγκριθεί με το ωραιότερο φόρεμα και τη μεταφορά του από την πασαρέλα στο παραμύθι μιας βραδινής εμφάνισης. Οι λόγοι, πολλοί. Είναι κόντρα ρόλος. Ευτυχώς, το κόκκινο χαλί αγνοεί τις τάσεις. Μπορεί να δημιουργήσει τάσεις, αλλά σίγουρα δεν παίζει με τις σεζόν, ούτε αλλάζει διάθεση κάθε έξι μήνες.

Και το παντελόνι;

Από πότε πρωταγωνιστεί και πάλι; Στα ελληνικά δελτία ειδήσεων, με τσάκιση ή χωρίς, σε ανδρική γραμμή σίγουρα, στον δρόμο, στο γραφείο, σε ένα εστιατόριο που οι άνδρες φορούν αποκλειστικά γραβάτα. 

Στείλε μήνυμα

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η γραμμή. Και το μήνυμα. Οι γυναίκες φορούν παντελόνι. Και κοστούμι. Με λευκό πουκάμισο. Όχι παντελόνες, σε στιλ πιτζάμας, αλλά σταθερό πατρόν, σαν αυτό που συνήθιζε να φοράει (για να χορεύει) ο Fred Astaire

Μπορώ και χωρίς αυτό

Για την ιστορία, η Evan Rachel Wood δεσμεύτηκε ότι θα φοράει αποκλειστικά κοστούμια. Όχι ταγέρ, παντελόνι με σακάκι. Και στις Χρυσές Σφαίρες, φορούσε μαύρο σμόκιν. «Αγαπώ τα φορέματα», λέει. «Δεν προσπαθώ να διαδηλώσω κατά τους. Αλλά θέλω να σιγουρευτώ ότι τα νέα κορίτσια και οι γυναίκες ξέρουν ότι δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχουν και δεν χρειάζεται να φορούν φόρεμα αν δεν το επιθυμούν». 

Κλισέ τέλος

Παντελόνια για τους άνδρες, φούστες για τις γυναίκες. Mε τα κινηματογραφικά βραβεία Baftas και τα Όσκαρ να πλησιάζουν, για να δούμε πόσα ζευγάρια μπατζάκια θα μετρήσουμε… Με ψηλοτάκουνες γόβες. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr